CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

CONFESIUNE - VOL. VI - XXII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CONFESIUNE – Vol. VI  
  
(XXII.)  
  
 
  
"Cum să nu simți, oare, toate acestea?! Toate-ar vrea să se adăpostească, într-un suspin! Frământătoarele glasuri, simfonii primenesc, către-o inimă care le caută deslușirea...  
  
Aici, nu sunt războaie. Aici, sufletul odihnește, de-o vreme. Într-o rugăciune...  
  
Miluiește, Doamne, sufletul meu!.. Luminează, Doamne, întunericul inimii mele!..  
  
Aici, hodinesc, de la o vreme... Sub clopotnița aceasta, răsuflând ușurat, privesc înspre lumea pe care n-o mai recunosc. Nu este nimic, de nerecunoscut la ea, atunci când percepția acesteia, o arată așa cum este. Așa cum Dumnezeu a creat-o. Așa cum doar Dumnezeu, putea să izvodească o asemenea minunăție! Dumnezeiasca Operă de Artă!  
  
O, Doamne! Cum se face că toată zidirea Ta, toată Creația Ta, recunoaște toate, în realitatea aceasta, - iară noi, oamenii, superiori fiind, față de toate acestea, pe care tot Tu, le-ai creat pentru noi, - și nu le mai putem pricepe, din Lucrarea Mâinilor Tale?! Cum de ne-am îndepărtat noi, oamenii, atât de mult, față de Tine, o, Dumnezeule?!  
  
Căderea mea, întru păcate, să fi fost tocmai, pentru a realiza toate acestea?!.. Să fi fost necesară tocmai asemenea căderi, dintru extremele colțuroase, a gusta amărăciunea?! Sau, spre a conștientiza, lipsirea față de Tine, a ființei mele, deznădăjduind?! De ce, o, Doamne, să fie necesară o astfel de cunoaștere a răului, a formelor sale atât de viclene, și atât de lesne pierzătoare de suflet?! Dacă numai un gând, este necesar căderii, - dacă numai acela, aduce cu sine, osândirea, cum oare, să mai fie, omul, învăluit de neputința-i?! Cum poate atunci, omul, a se lipsi, de toată această cauzalitate?! Iar dacă mi-ar fi fost mai bine – după deșarta-mi părelnicie – fără de minte, undeva, într-o sălbăticie, departe de toate cuprinderile acestea întunecate, prin care să fi știut atâtea și atâtea fațete ale întunericului, oare, mi-ar fi fost de folos?! Ori, ce folos, să-mi fie, cu adevărat, toate acestea?! Atâtea învățături, totuși, de pe urma acestora, - și nici astfel, nu se întrevede, cu adevărat, măcar o firească, naturală renunțare, la toate chipurile pierzării; și dacă din pricina Mândriei, să nu le fi văzut în mine, la timpul cuvenit, spre a nu le primi, - și dacă dincolo de toate ivărele acestea ale labirintului pe care mi-a fost dat a-l cerceta, iar, și iar, și iar, realizând cam cât de pierzătoare sunt potecile acestea, - neumblate, chiar! de-o minte omenească – atunci, ce mă voi face, Doamne, lipsit de Tine?! Singur, păcătuind, lipsindu-mă de Tine, ce mă voi face, atunci, Doamne Iisuse Hristoase?!  
  
Doamne, Dumnezeule, nu mă părăsi, pe mine, nevrednicul!..  
  
.. Și iar privesc, de aici, către cetățile și sfaturile lumii aceste. Raiul și iadul, transcend, făcându-și simțite prezența, dintr-un puls, sub inima mea...  
  
Ce vifor, ce furtună, ce iureș, împrejuru-mi! Iar aici, o, Doamne, alături de Tine, într-o rugă, dintr-un stih, câtă liniște!.. Aceasta, trebuie să fie, conștientizarea lumii în care trăiesc. Cea în care, viețuind, să fiu și eu, cu ceva, de folos!.. Împărăția Ta, Doamne, este în sufletul nostru, al tuturor – iară noi, oamenii, trebuie doar să o aflăm. Încetul cu încetul, dezvăluindu-ni-se, prea bine grăitoarea, binecuvântata Tăcere, învață sufletul a Te recunoaște!..  
  
Slavă Ție, Treime Sfântă, slavă Ție!.."  
  
 
  
[]  
  
CONFESIUNE – Vol. VI  
  
2018 - 2019 ©Th3Mirr0r  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CONFESIUNE - VOL. VI - XXII / Petrea Marian Iulian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3816, Anul XI, 12 iunie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Petrea Marian Iulian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Petrea Marian Iulian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!