CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

CONFESIUNE - VOL. VI - XVIII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CONFESIUNE – Vol. VI  
  
(XVIII.)  
  
 
  
"Vreau să gândesc, - spuneai, o, tu, suflete, ticăloase, înnegritule! Gândește, dară, acuma, când moartea ți se-înfățișează nainte-ți, de te-întreabă, pre limba-i mută, cu sabia cea cu două tăișuri, de să te zvârle numaidecât într-un iad: de ce nu m-ai cugetat, luminate?! – Că numaidecât, luminatu-s-a omul care-a cugetat-o. Vreai să gândești, dară, gândește! La moarte! Ia zi, hai, cântăm amândoi: Moar-tea, moar-tea, moar-tea, moar-tea! - și cu pași mici, tica-tica, tica-tica, tica-tica, până la mormântu-ți. Hai! De obosăști, ioti colea! N-avem toiagu-aista?! Dapoi, cine nu știe, cunoaște! Aista-i toiag di nuc dintr-aciala negru, ăi! Da ci crezi tu, ai?! Nu-i orice toiag! Nici regii regilor, n-au toiag di-aista, - și nici visteria faraonului nu-l poati cumpăra, - și măcariu de s-ar putea vinde! Că răpede, l-ar face părăluță, vreun diștept, de-ar pune mâna pe el! Da culmea! Ce-i interesant la aist toiag, din nucul cel mai negru -și cel mai amar, totodată – îi că toiagul acesta, nu șade în mânile oricui, și cum apare, așa și dispari, ca la magii ciia din vechime! Numa că acest toiag, nu să poate vinde, așadară - și nici n-ar fi vreo valoare, pentru acesta, pus la vreo tarabă, cum își mai închipuie câte-un savant, numa auzând dispri asemenea minunățîie! Puțini oameni există, care să știe valoarea unei picături de rouă, darmite a unui astfel di toiag, dublu spiralat, cum să vede, învechit de vremuri! Au nu să vede dintr-însul, cum deodată, noaptea, ca să lumineze, să desface din cârligu-i dublu, sfoara iasta cu care ț-am dat a măsura?! Ș-apoi, numai ce-i atârn de dânsa colea, felinariu! Și gataaaa! La drum, toiag, la drum, la drum! Iaca, poartă o lampă protejată de oglinde mai zdravene ca diamantul, să lumineze astfel cărările-aiestea întunecate, pi cari umblăm, pân la mormânt! C-apoi, după ce-i trecem pragul, nu mai este nevoie de acesta! Ei-haaa! Dapoi, ce știu,oamenii?! A gândi nimicuri, - ce lesne-i la dânșii, tătă zîulica NIMICUL, gândindu-l! Da haidem, amu, hai, dară! La drum, toiag, la drum, la drum!  
  
Și împreună, mergeam, mergeam, mergeam, fără de oprire, către mormânt. O! Da! Acolo e pragul! Numa de-l trecem, și gata!..  
  
Tica-tica, tica-tica, tica-tica... Eu nu știu nimica. Tu știi, vreo ceva?! Nu. Ce este de știut?! Nimica. O! Da. Nimica. Nimica... Nimica...  
  
Toiag!!! Haide, să-l petrecem, dară! La prima bătaie de clopot, cu răbdare; pasul, și popasul...  
  
Da ia zi, acuma, tu fiind aice, nu mai poți gândi, precum te obișnuiseră a gândi, odinioară, - nu-i așa?! - și nici a mai ști ce-ai putea să mai și gândești, - ia zi, nu-i așa, că nu mai vrai?! Ia zi, acuma, suflete, ce mai este de gândit, asupra acestora?!"  
  
 
  
[]  
  
CONFESIUNE – Vol. VI  
  
2018 - 2019 ©Th3Mirr0r  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CONFESIUNE - VOL. VI - XVIII / Petrea Marian Iulian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3812, Anul XI, 08 iunie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Petrea Marian Iulian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Petrea Marian Iulian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!