CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

CONFESIUNE - VOL. V - XXII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CONFESIUNE – Vol. V  
  
(XXII.)  
  
 
  
"O, zi-mi, umbro, tu, ce mi-s mie, grijile lumii aceste?! Au ce este lumea aceasta?! Nimică! Deșertăciunea, am văzut-o, într-însa! A înnebunit, bietul meu suflet, văzând-o! Numa ce-o aruncat o privire, adâncă, într-însa! Un punct! O, umbro, un punct! Numa un singur punct, din infinitatea Infinității de puncte, a-l vede-i de-ajuns! Ș-apoi, ce-mi păru, a cunoaște-într-acela?! Nimica. Nimica!  
  
Grji deșarte, ale lumii aceste, o, umbro! Ce să le faci?! Cu greu, oamenii, or să poată-înțălege acestea! Tre să vezi Deșertăciunea cu proprii ochi, a cunoaște ceea ce este. Tre să o simți, să știi, despre ceea ce este. Și nici atunci, nu știi decât ceea ce-ți pare a-ți fi. Nimicuri, socoteli, pe-un abac! Ce este, lumea aceasta?! Cine, să le poată înțelege, pe toate, - când numai un singur punct dintr-o INFINITATE, și-i îndeajuns a înnebuni?! O! Oare, oamenii, nu știu ceea ce înseamnă, cu adevărat, Realitatea aceasta?! Iară fiecare, ce zice că ar ști?! O! Umbro! Numai Tăcerea, le poate cuvânta, pe toate acestea. Cine poate să tacă, în lumea aceasta?! Și cât timp, a tăcut cineva, în lumea aceasta, ca să le știe, pe-acestea?! Ce este Tăcerea, în lumea aceasta?! Omului, ce-i este, aceea?! Care dintre ei, tăcând mai mult, să o afle, a ști-o, pe-aceea, zisă ca binegrăitoarea, binecuvîntata Tăcere?!  
  
.. Și tot așa. Mergeam, mergeam, mergeam. Ba pe o parte, ba pe din ceilaltă. Când la stânga, când la dreapta. Pe-o parte, de alta, și-n mijloc, eram. Eram. Da. Eram. Acum nu mai sunt. Cine spune că e?! Ce spune, careva, - cineva – că ar fi?! Nimica nu e. Nimic nu sunt. Merge nimicul. Nimicul acesta, mergând. Nimica, nimica, nimica. Tica-tica, tica-tica, tica-tica...  
  
Văleu! Văleu! Umbro!!! Hai, mai răpidi, mai răpidi, mai răpidi! Haida, ie-ț oglinda ceia neagră ca sufletul meu și hai mai răpidi, că ioti vin soliili Cezarului! Vai di mini! Vai di mini! Dă-i mai răpidi, cu ghiciu! Dă-i! Zvîrli din pintenii ciia, - mai răpidi, mai răpidi, mai răpidi, cî ne-agiung ciia din urmî! Ie-o la goană, cî ioti-i, ci-aproapi-s, cu jalbele faraonului!!!  
  
.. Și numaidecât, fără a mai număra cărămizile aleii întunecoase, fără a mai țopăi din când în când, pe pietrele de râu ale caldarâmului porționat de rădăcine și ierburi, o luarăm împreună, la sănătoasa! Timpul! Ce timp?! Nici timp, nu mai era! Trecea ca o zvârlugă dintr-aceia, care să avânta colo, din piatră-n piatră, sărind, în amonte, de uneori și ursulachi rămânea mirat, cum de-o scăpat printre ghearele zdrelite de cățărăturile și isprăvile de cercetaș al bătrânului munte. Din ce în ce mai repede, ne avântam împreună, - eu și umbra – într-o parte a cimitirului acesta, pe care-o cunoșteam, că-i bântuită de tot soiul de furii, și bestii, care mai de care mai fioroase și viclene, - iară nu precum acelea îmblânzite, din inima mea vlăguită de patimi și pofte, - și nici măcar cu celelalte, din labirintul întortocheat al minții blestemate, să fi sămănat!.. ”  
  
 
  
[]  
  
CONFESIUNE – Vol. V  
  
2018 – 2019 ©Th3Mirr0r  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CONFESIUNE - VOL. V - XXII / Petrea Marian Iulian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3780, Anul XI, 07 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Petrea Marian Iulian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Petrea Marian Iulian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!