CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

CONFESIUNE - VOL. I - XX
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CONFESIUNE – Vol. I  
  
(XX.)  
  
 
  
"O, prietene drag, care prin tăcerea-ți, toată deșertăciunea, stăpânind-o, ce este geniul lumii?! Poate, că o nefericire? Un accident? Blestem, -ori, binecuvîntare?!.. Oare, nu care cumva, o fi vreo parte a pistilului florii aceleia deosebindu-se de altele, - ori, vreun grăuncior din nectarul acesteia, - ori vreo nervură a petalelor, sau a frunzelor, a tulpiniței, reîntorcându-se către obârșia-i?! O nenorocire!!!.. Cu toate geniile lumii – cele care au fost, care au pătruns, care au cunoscut – ce a realizat omul, fără de Dumnezeu?! Nimic!!! Deșertăciune!!!  
  
Geniul însuși, se înrudește cu genunea – un hău fără de margini, - care într-o clipă ar înghiți toată știința lumii cea deșartă; când un simplu grăuncior de nisip, poate cuprinde într-însul, toate bibliotecile lumii, și încă ar mai rămâne loc! - când o simplă picătură de apă, poate cuprinde într-însa toate academiile lumii, cu toate studiile și experimentele, cu toate mințile care s-au declarat în fața tuturor, ca fiind luminate! – când o prăfuită plasă de păianjăn întrece măreția celor mai înalte și mai trainice clădiri, vreodată născocite de om! – când o putrezîndă frunză, întrece pe de-a-întregul, priceperea unui om! – când orice parte din Opera de Artă a Dumnezeirii, arată Slava Sa, Înțelepciunea Sa!!! Ce mai vine omul, a îngâna – cu geniul – zeificându-se – când i se arată putreziciunea, întinăciunea, deșertăciunea?!  
  
Genii! Genii! Peste tot, genii! Cei care s-au distanțat, ca de la cer la pământ, numindu-se genii, - ori alții, din deșarta-le slavă – aidoma! – numindu-i ca genii, privească-s-a! Unde?! La capăt de mormânt!!! Cu groapa deschisă naintea-le, de-a-i aștepte-a le zice pre limba morții, ce este geniul lumii!  
  
De unde, oare, acestea?! ?!.. Unde se ascunde blestemata aceea de fiară – mamă a tuturor fiarelor, Mândria?! În ghicituri omenești, strânse de milenii, cu mersul stelelor și distanțele acestora?! O! Cât s-a căznit geniul omenesc a le căta ziua și noaptea, a le pândi pe unde trec - și cum se petrec, - întrecându-se într-a descrie cât mai minuțios și mai pompos toate mersurile lor, ori cotloanele umblărilor lor! O! Cât s-a mai căznit, geniul omenesc, în deșertăciunea-i, a-și imagina până și din ce parte a materiei ar fi făcute - și dacă nu, cum au fost făcute – cum, de-au fost, oare, făcute?! Cât s-a mai spetit, geniul omenesc, într-a născoci toate câte-n lună și-n stele, cu mii și mii de poticniri și îndrăciri, în goana după aștrii – însă nimeni, a spune, că n-a fost acolo la facerea lor, nici a fi părtași, facerii lor!! Genii?! Ale minciunii?! Ale fărădelegii?! Genii?!! Râd diavolii de dânșii, de nepriceperea lor care și-au numit-o pricepere! De nebuneala lor care și-au declarat-o înaintea lumii, cu mâzgâliturile lor puse la rang înalt, cu plecăciune sătănii – asta, e genia lor!! Cu toate tipăriturile lor, cu toate minciunile lor și stârpiturile lor – conferințele lor, cu pocale închinate către zeii pe care și-i cinsteau, - cu ospețăle lor idolatre, cu plecăciune la stane și stârvuri! În asta, constă genia lor! Într-o îndrăcire!!! Unde se ascunde blestemata de fiară – mama a tuturor relelor - și boala tuturor bolilor, neasemuită ca o floare între altele, Mândria?!  
  
Carevasăzică, într-aceasta, fosta-le genia?! Într-a avea timp a cerceta câte-n lună și-n stele, - într-a-și orândui chiar viața proprie, după mersul vreunei stele?! – Într-a căuta în vremuri, după îndreptarea vreunei stele, vreo îndreptățire a existenței umane? – ori, a-și organiza viața, careva, după vreo născocire a vreunei preschimbări din astre și zodiace?! – Atâta timp, petrecut, în van, pentru toate acestea! - Atâta vreme, spre lucrul acestora – spre lucrarea acestora! – Pentru a-L slăvi pe Dumnezeu, Care le-a creat pe toate acestea, Care le-a dat poruncă tuturor acestora, Care le-a desemnat locul, rolul, mersul, tuturor acestora, nu a fost timp, nu a fost vreme, nu a fost cerneală, nu a fost pană, nu a fost vorbă, nu a fost limbă, nu a fost gând?! Rușine!!! Iată genia lor, ascunsă în straie rușinoase, precum în trecutul îndepărtat, Adam și Eva!.. Iată priceperea geniului omenesc, iarăși, într-o frunză, acoperindu-i goliciunea!..  
  
.. Și atunci, o, prietene, prietene, prietene!!!.. Ce să fie, toate acestea?! Poate, că o nefericire? Un accident? Blestem, -ori, binecuvîntare?!..  
  
 
  
[]  
  
 
  
CONFESIUNE – Vol. I  
  
2018 – 2019 ©Th3Mirr0r  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CONFESIUNE - VOL. I - XX / Petrea Marian Iulian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3653, Anul X, 31 decembrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Petrea Marian Iulian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Petrea Marian Iulian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!