CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Beletristica >  

TĂCERE - VOL. I: „VIAȚA UNUI PROST” - Partea a II-a - [XVII]
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
TĂCERE  
  
„Viața unui prost  
  
Partea a II-a  
  
[ XVII ]  
  
 
  
“A lumii știință?! Nimica este. Toată mi-o văz într-o piatră – cu tăcerea-i izvodind o micuță poveste. În palma deschisă, cuprind o ființă. Zvâcnind, îmi dă de știre că toate aceste – ce le cunosc – nimica sunt precum eu însumi, părându-mi a-mi fi o nimicnicie ce-o caut întruna, cercetând-o cu gându-mi, cugetând spre-a inimei cumpeni o clipă târzie.  
  
O, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, iartă-mă pe mine, păcătosul!.. Din întuneric Te strig, luminează-mă, cu a Ta Înțelepciune! Învață-mă să iubesc pe aproapele meu, să mă rog pentru acela ce strigă spre Tine, ca și mine: Fă-Ți loc Doamne Iisuse Hristoase, în inima mea pustiită, cu Lumina Ta pătrunzând întunericul inimii mele!.. Învață-mă, Împărate Ceresc și Ziditorule, a iubi până și pe vrăjmașii mei, a mă ruga pentru aceeiași iertare a lor și mântuirea sufletului! Nu privi Doamne Iisuse Hristoase la mulțimea păcatelor mele, și călăuzește-mă a căuta Iertarea Ta, îndreaptă-mi sufletul către Tine; smerește-mă cu Dreptatea Ta, Dreptule Judecător, adu Pacea Ta în sufletul meu; nimic sunt eu, fără de Tine, Doamne Dumnezeule, nimic nu știu fără de Înțelepciunea Ta asupra-mi, nimic nu pot, fără de Ajutorul Tău!..  
  
S-au înmulțit fărădelegile mele. Prăpastia din sufletul meu, voiesc a mi-o vedea, pretutindeni aflându-mi rostul către un început bun și nou, cu Voia lui Dumnezeu.  
  
Știința lumii, nimica este - și toată de ar fi adunată, deîmpreună cu aceia cari or născocit-o, cu toate cărțile lor și mințile laolaltă, cu toate studiile și experimentele, nu ar face nici cât un sprav! Toată știința lumii, nimica este – precum nici răspunsul nu va găsi la întrebarea - știință, ce spui despre tine că ai fi?  
  
O, Doamne Dumnezeule, câtă Înțelepciune sădit-ai până și într-un grăunte de nisip! Că în acela, mintea mea limitată vede marea întreagă, cu valurile îngrădite la țărmuri; tot vuietul mării celei adânci, o cuprinde inima mea, într-acela ce lumina soarelui o reflectă - și în aceeași boabă de negrăită Înțelepciune, luminătorii cerești vibrează cântând și slăvind pe Dumnezeu PreaÎnaltul! În acela grăunte mintea mea fără de liniște, regăsește în schimb, pacea, în neasemuita, Dumnezeiasca Creație - și oricâte cuvinte pre limba-mi, aș grăi, nu l-ar putea cuprinde. Nimic sunt eu, fără de Dumnezeu, în această adâncime a mării, pe care sufletul meu, ființa mea beteagă, încearcă a o înțelege. Agerimea minții mele, nimica este și mai lesne, spre mândrie mă duce – iar acolo, într-un grăunte de nisip, câtă smerenie! Într-o ființă precum aceea, atât de mică încât să n-o distingă ochii mei printre altele, ci pe vârful unui deget, cât mai aproape, universul întreg se dezvăluie; ce muzică, cu eco, pătrunde, urechilor mele? – ce pictură, derivă naintea-mi, acela?!..”  
  
 
  
 
  
2018 ©Th3Mirr0r  
  
 
  
 
  
TĂCERE - Vol. I:  
  
„Viața unui prost  
  
Partea a II-a: Știința lumii  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
TĂCERE - VOL. I: „VIAȚA UNUI PROST” - Partea a II-a - [XVII] / Petrea Marian Iulian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3615, Anul X, 23 noiembrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Petrea Marian Iulian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Petrea Marian Iulian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!