CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Istorie >  

I O R D E I HA S I R A`,,Ia înghițit pămîntul,, 80 de ani `de la tristul eveniment
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Dispariția micului vas plutitor cu cei 23 de luptători din ,,HAGANA,, pînă în zilele noastre a devenit obiectul unor cercetări atît a specialiștilor în ,,marină,,cît și a istoricilor atît din Israel cît și din Anglia,Franța,Liban . 
  
Tristul eveniment ,prezintă un interes atît științific cît și o problemă umană .Primii caută un răspuns științific:cum a putut dispărea –fără nici un fel de urme –un vas marin cu pasageri?! Care au fost pricinele ,motivele istorice-sociale-politice ale acelor ani-1939 , încît cei 21 de vaporeni-fie ei militari-marinari evrei aparținînd Haganalei ,trimiși într-o expediție specială –sub imboldul englezilor-pe mare-în direcția LIBAN ,să dispară fără urme ,înghițiți de năpraznicele valuri-fie chiar vijelioase? 
  
Odată cu izbucnirea celui de al Doilea Război Mondial ,conducerea națională din Eretz Israel a colaborat ,într-o mică măsură cu stăpînii oficiali ai teritoriului nostru,,imperiul Anglo-Saxon,care preluase puterea stăpînitoare de la imperialiști turci. Anglia era considerată ca o țară inamică a Eretz Israelului și a sionismului în general.Cartea-Albă editată în 1939 este cea mai elocventă dovadă a împotriviri guvernului englez ,de realizare a unui stat național evreiesc,pe pămîntul strămoșesc al Eretz Israelului. Războiul împotriva Germaniei naziste ,a determinat într-o măsură oarecare , colaborarea Sohnutului cu conducerea engleză și în special cu SOE –Special Opertion Executive .Tratativele s-au purtat cu SOE și armata engleză din Orientul Mijlociu ,a cărui comandament se afla la Cairo. Organizația,,HAGANA,,s-a împotrivit relațiilor dintre stăpînitorii englezi și conducerea –SOHNUT- Moșe Șertog (Șaret) fiind președintele activ din acea perioadă. (1936-1939). 
  
Luptătorii ișuvului făceau parte din mișcarea ,,Hagana,,. Mandatorii englezi s-au împotrivit mișcărilor sioniste și întăririi așezămintelor din Eretz Israel,precum era prevăzut în Cartea Albă.Cu toate acestea au început unele colaborări .Prima dintre acestea a fost răspunsul pozitiv dat de Hagana,cînd englezi au cerut un ajutor,,de a se face tot posibilul ca petrolul din Romînia ,care se transporta pe Dunăre către Germania,să fie împiedicat. Luptători din Hagana au fost trimiși special în Romînia -1940- în scopul de a submina transportul. 
  
Odată cu căderea Franței –în iunie 1940- activitatea SOE s-a axat în Orientul Mijlociu –Siria și Liban. Guvernul francez din Siria și Liban a acționat în favoarea Germaniei naziste. Guvernul englez –s-a văzut amenințat,fiindu-le teamă de o invazie în nordul Eretz Israelului (Palestinei) și în general în Orientul mijlociu.Armatele germane au înaintat din Libia spre Egipt .În aceste împrejurări englezi au solicitat haganalei să contribuie la apărarea granițelor din nord. Serviciile de informații ale Haganalei au procurat numeroase informații ajutînd SOE și regimul englez. Iohanan Reter –a fost șeful Oficiului informativ din Eretz Israel. Un al doilea obiectiv a fost încadrarea în lupta comună –anglo-israeliană. Unii membrii ai haganalei au urmat un curs special al marinei .Sub comanda lui Vingeit-ofițer superior al marinei engleze,grupa din Hagana și-a început activitatea .Aceștea au făcut parte din secția marinei,,Hapoel,, .Marinarii evrei făceau parte din aliaua ,,B,, 
  
Exercițiile de antrenament s-au realizat în nordul Tel Avivului,pe rîul Iarkon .Desigur ,pregătirile grupului marin ,au fost realizate întru scop special –secret. Din păcate,nu au fost găsite documente prin care să se autentifice scopul antrenărilor. Putem menționa ca document doar cartea ,,Maghen be Seter,,(Apărare secretă,,)dar care nu ne relatează ,,scopul antrenamentelor,,. Se cunoaște faptul ,,englezilor le era teamă de ocuparea Libanului de către francezi. 
  
În luna mai 1941 SOE bănuia ,,o invazie franceză în Liban.Menționez faptul că la Tripoli funcționa un agent secret a cărui nume era Iosef Costică. Dorind să prevadă dinainte și eventual să acționeze ,acesta a vizitat malul Mării Mediterane cît și industria ,,Batei Zikuk,, .Informațiile acestuia au ajuns la Itzhac Sade.În acest mod s-au cunoscut mișcările din acea zonă-mișcări pro-germane. Irakul prezenta deasemeni un pericol .Trupele britanice au pătruns pe data de 8 iunie 1941 în Liban. Britanicii au cerut Haganalei să trimită o ambarcațiune cu marinari ,în apele Mediteranei în apropiere de malul Libanez ca punct de observare dinspre mare ,a mișcărilor din Tripoli. 23 de luptători din Hagana ,experimentați în observări din timpul nopții sub comanda ofițerului britanic Antonie Palmer au părăsit portul Haifa pe data de 18 mai 1941.Vasul poliției portuare denumit ,,Arie haIam,,.(LEUL MĂRII) a părăsit portul în plină noapte. Vasul acesta mic făcea parte din cele 5 vase marine furnizate de Thompycrof în 1939. Evenimentul dispariției ,după scurtă vreme a micului vas cu cei 23 de marinari –luptători ai Haganalei –a rămas una din marele tragedii ale Haganalei și a poporului israelian. 
  
Din unele informații s-au menționat numele celor 23 de marinari,printre care unii erau de origine romînă:Haim Weisman,Baruh Iacobsohn,Arie Gelber, Gherșon Kofler,Zeev Gutman .Cercetările de-a lungul anilor n-au dus la descoperirea nici a vaporașului și nici a celor membri ai Haganalei cărora li s-a încredințat misiunea secretă. S-au tras unele concluzii:vaporul a fost supra încărcat,iar pătrunderea apelor în motor a determinat catastrofa. Cercetări au fost făcute chiar și în anii 2000,căci dispariția vaporului cu membrii ai haganalei a rămas o problemă neclarificată pînă în zilele noastre. 
  
ANDARTA în memoria celor de pe vasul,,IORDEI ha IA,, se află în Beit HaKerem –IERUSALIM(1919-1992). 
  
Referinţă Bibliografică:
I O R D E I HA S I R A`,,Ia înghițit pămîntul,, 80 de ani `de la tristul eveniment / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3818, Anul XI, 14 iunie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!