CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

UȘA E DESCHISĂ !
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
,,Bărbatul este un cod,femeia este evanghelia,,VICTOR HUGO 
  
Titlul mă îndeamnă să intru de îndată ,chiar dacă anii ne-au despățit,chiar dacă părul s-a albit ...dar ,,prima dragoste,,a rămas cufundată,învelită cu grijă și la cea mai gingașă atingere poate,din nou să răzbească spre lumină,spre razele de soare care cîndva dădeau viață scenei,echipei de tineri actori ,regisori și secretarului literar-dramaturgul teatrului.Teatrul pe care l-am clădit,în acei ani -1955-îngrădiți de legile nescrise ,dar aspre,riscante însemna o îngrădire a libertății gîndirii,visului,imaginației .Doar elanul nostru tineresc,creator ne-a dat puterea morală și fizică.Visam cu toții în a crea o scenă a cărui repertoir să stîrnească setea de cultură pentru tînăra genereție,un repertoire în care literatura dramatică romînească să se împletească în mod organic cu cea universală.O desbatere liberă,creatoare! 
  
...Se mai lucra la șlefuitul podelei scenei,sgomotul uneltelor ,a forfetei meseriașilor era în pină desfășurare.În paralel undeva,într-o încăpere de sub scenă,în jurul unei mese nejeluite ne-am adunat într-o dimineață a începutul sezonului toamnei .Ploile și șuieratul vîntului care venea dinspre Dunăre se făceau neauzite,nesimțite. Eram entuziasmați:clasa de tineri actori repartizată la noul și tînărul Teatru care se înscria pentru prima dată în catalogul Direcției Teatrelor din Romînia,era formată absolvenții Facultății de Teatru din Capitală. Printre actorii-pionerii-GINA PATRICHI și ȘTEFAN BĂNICĂ. 
  
Singurul veteran al scenei CRIN THEODORESCU –căruia i se încredințase marea și greaua misiune de a da viață unui tînăr teatru provincial –la Galați .Deabea desprins din ani de pregătire a clasei de regie Valeriu MOISESCU plin de entuziasm făcea propuneri pentru repertoriul anului 1955. Ca secretar literar –cu o mică experiență ,doar de un an la Teatrul din Brăila aveam în grijă alcătuirea repertoriului. Absolvent al clasei de critică literară cît și experiența mea de cronicar și ziarist m-au ajutat la alcătuirea repertoriului.Am publicat în ziarul ,,VIAȚA NOUĂ,,din Galați,numeroase articole privind activitatea culturală a zonei, ținînd conferințe despre dramaturgie și muzică în instituțiile de învățămînt .Conferințele de la serile Filarmonice au avut darul de a pune în curent auditorii cu partiturile pe care le-a executat Orchestra Filarmonică-Galați. Vremea nu îngăduia prea multe dezbateri,așa dar în fața tinerilor –a clasei Buzescu-au fost puse spre lectură o piesă din literatura dramaturgiei clasice romîne. ,,D-ale CARNAVALULUI,,. 
  
,,Ușa era deschisă,, propunerilor din partea regisorilor dar și a tinerilor entuziasmați de a păși ,pentru prima oară,pe scena profesionistă în fața publicului. 
  
65 de ani de la primul pas! 65 de ani de desvoltare a unui teatru profesionist la GALAȚI.Cu alte cuvinte,,Ușa a rămas deschisă ,,actorilor ,regisorilor,dramaturgilor și bine înțeles specatatorilor. 
  
Suntem într-o perioadă mondială critică-a Pandemiei-care aduce zi de zi victime .Dar porțile teatrului ,scena,tinerii dramaturgi,actori și regizori –sunt maeștrii medicinei moderne ,care prin intervențile lor culturale vin să vindece sufletele ,dînd speranță în ziua de mîine.Rolul secretarei literare MONA SANDU –pentru care literatura dramatică cucerește primul loc în complexul teatral,a deslușit finețea psihologică și complexul unei astfel de personaj.Sandu Mona împreună cu regizorul Vlad Andrei ,analizînd textul dramatic,cunoscînd deasemenea forțele actoricești care le sunt la îndemînă au făcut –pasul îndrăzneț-dar bine gîndit,dînd viață creației dramatice a scriitorului VELEA. Teatrul Dramatic ,,FANI TARDINI,,din Galați ,în pofida tuturor neajunsurilor ,,A deschis ușa,, -monodrama dramaturgului ANDREI VELEA –scriitor gălățean. A.Velea –scriitor a căror numeroase volume de proză și versuri au apărut în decursul anilor la cele mai prestigioase edituri. Debutul în publicistică la realizat prin publicarea în revista Gălățeană ,,Școala Galatei,, ;primele lucrări în proză au văzut lumina tiparului în revist,,CALIGRAF,, Printre altele voi cita,,,,Plaja de la Vadu,, editura,,Bruner-Timișoara; ,,Orgoliu,,editat la Centrul cultural Dunărea de jos,, Impresionante nu numai în conținut ,dar și prin modul original de a prezenta ,,LUMEA e o pisică jignită,, -poeme;,,Hotel în ATLANTIDA,,apărută în editura,,Fundația culturală Galați. ,,Gimnasul fără plămîni,, -poeme apăute în 2010 sunt impresinante nu numai prin tema lor ,dar și a modului de prezntare-aș putea sublinai,,original,,. Poetu-prozator ANDREI VELEA –la numai 42 de ani a fost răsplătit cu numeroase prestagioase premii .Subliniez în mod special PREMIUL I primit în 2012. Și iatăl acum se afirmă ca dramaturg. Piesa-monolog ,,UȘA E DESCHISĂ,, în regia lui VLAD AJDER în interpretare actriței PETRONELA BUDA –o adevărată dramă psihologică –în vremuri în care psihologia maselor a devenit o problemă de ordin mondial. Curajul conducerii Teatrului gălățean, a colectivului artistic se fac desigur remarcabile și demne de a fi citatate. Atît dramaturgul cît și regizorul –nu numai fii ai orașului Galați dar și absolvenți ai Școlii autochtone, întregindu-se unul –dramaturg și celălalt –regizor au pus la lumina scenei o problemă de actualitate a societății.Încredințîndu-i interpretarea tinerei actrițe Petronela BUDA-a cărei talent și experiență scenică a dus la realizarea unui rol destul de complicat,a unei probleme psihologice pe care marele public e invitat să-și afirme părerea. 
  
Am încercat ,cu ajutorul informațiilor literare-ziaristice șă descoper adevăratele calități ale celor trei realizatori ai spectacolului,cel puțin să punctez deosebitele daruri psiho-dramatice a tinerilor realizatori,să ating corzile vibratoare care i-a determinat –tocmai în această perioadă cînd umanitatea e pusă la grele încercări fizice-psihologice.Ei bine,sunt aproape convins pe toți trei ia determinat ,,să dea glas vocei umane interioare,,să pledeze pentru o supraviețuire în condițiile acestui veac ultra lovit.Cei trei creatori,,LASĂ UȘA DESCHISĂ,,părerilor ,atitudinilor ,comportărilor,creațiilor,,. 
  
Vă admir ,vă respect și vă doresc succes! 
  
Referinţă Bibliografică:
UȘA E DESCHISĂ ! / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3690, Anul XI, 06 februarie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!