CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Constiinta >  

JUDECATA CONȘTIINȚEI
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Încă de la începutul lunii Elul ( Septembrie),fiecare dintre noi e obligat să-și facă ,,judecata conștiinței,,.De la Roș Hașana (Anul Nou –al evreilor)și pînă la Iom Kipur (Ziua tăgăduirii)este perioada cînd fiecare dintre noi își pune pe cîntarul conștiinței toate faptele,care s-au petrecut vreme de un an și verificînd dacă și unde a greșit,pe cine a învinovățit pe nedrept sau pe cine a jignit. Acest interval de timp are denumirea ,,zilele negre,, iar în ebraică,,heres olam ,,sau Iamim noraim,,Sunt în fapt judecarea faptelor noastre personale.Judecată la care suntem chemați individual și pentru care trebuie să răspundem cu toată seriozitatea. Marele rabin dr. Alexandru ȘAFRAN spunea,,Fiecare evreu trebuie să caute ,prin toate mijloacele posibile ,să se purifice ,să înlăture cu toată puterea conștiinței sale ,răul,diabolicul din persoana lui...,,Numai în felul acesta noi putem pronunța în rugăciune pasajul:..,,Ten kavot Adonai le amha,,(Doamne ,cinstește poporul tău).Mai întîi poporul ,adică noi, trebuie să fim demni, respectuoși ;noi trebuie să căutăm ,cu toată puterea lăuntrică,să ne purtăm cît mai cinstit ,unul față de celălalt, fără a înșela,fără a jigni,fără a blestema,fără a da vina pe nevinovați.Și dacă totuși am apostrofat pe un seamăn pe nedrept,să avem puterea de a recunoaște infamia și de a cere iertare.Numai în felul acesta ne putem integra,curați,în mijlocul poporului evreu și să cerem Atotputernicului ,,TEN KAVOD LE AMHA,,(Cinsteșteți poporul). 
  
Trei căi sunt posibile pentru a înlătura pedeapsa cea ce ar trebui să te apese:TȘUVA,TFILA și ȚEDAKA (răspundere conștiinței ,rugăciunile și caritatea).În această perioadă să ne îndreptăm atenția asupra relațiilor avute,timp de un an,cu semenii noștri.Cu ei să stăm de vorbă și să le cerem iertare pentru nedreptățile pe care le-am făcut, pentru eventualele jigniri aduse,conștienți sau nu.Suntem obligați să le cerem iertare părinților noștri, prietenilor,cunoscuților care ne-au înconjurat tot anul.Să-i învățăm pe copiii noștri că a-și recunoaște greșelile este o faptă frumoasă,o purtare demnă și cinstită și nicidecum o ploconire sau o umilință. Este,de asemenea ,interzis să nu primim scuzele și să nu acceptăm remușcările celor care le-au comis. Rugăciunile de ,,Slihot,,(Iertărilor)se obișnuiesc a fi rostite la ieșirea din sîmbăta dinaintea lui Roș Hașana(Anul Nou) Arătam mai sus că una dintre modalitățile prin care ne-am putea descotorosi de nevrednicii ,de răutăți și răul comis -fie cu bună știință sau fără să vrem-este pocăința,adică recunoașterea greșelilor .Bazele principale ale acestei recunoașteri costau în căința,șteri constau în:căință,confesiune,înlăturarea păcatului. 
  
Suntem obligați să ne exprimăm regretul în mod cinstit ,direct,pe față pentru tot ce am făcut cu voie sau fără voie. O mare calitate este aceea de a ști să luăm asupra noastră responsabilitatea faptelor, a greșelilor comise. Dar, nu este suficient că doar în interiorul nostru ,în intimitatea noastră să regretăm ;trebuie să avem puterea și curajul răspunderii ,să găsim în noi înșine acea forță interioară de a păși deschis,cinstit ,în fața aceluia sau acelora cărora le-am pricinuit neplăcerea ,durerea,nedreptatea și să le întindem mîna recunoscîndu-ne faptele nedrepte .Este necesar,în același timp,să facem tot posibilul să îndreptăm lucrurile ,să ne căznim în a face tot ce ne stă în putință ,tot ce ființa noastră este capabilă,pentru a dovedi ,în mod concret ,că suntem în stare nu numai de a ne scuza ,deci nu numai de vorbe,dar și de fapte,în a îndrepta lucrurile ,de a ne reabilita. 
  
  
De aceea se spune :.,,Locul cuvenit celor ce-și recunosc greșeala și o îndreaptă ,este mai presus decît locul celor mai drepți dintre noi ,,.În scrierile înțelepților noștri am găsit scris,în acest sens:,,Fiecare om este legat cu un fir subțire de ADEVĂR,încă de la naștere.Atîta timp cît respectă legile și oamenii,firul rămîne întreg. Dacă am pășit greșit ,conștient sau nu, firul se rupe în două. Însă, în clipa cînd recunoaștem greșala,cînd căutăm să reparăm neajunsul provocat semenului nostru,societății în care trăim,cele două capete se unesc din nou,se întregesc ,devin un tot.,,Această pildă este relevantă ,căci în ea răsună glasul dreptății,al înțelepciunii. 
  
Mai mult chiar ,persoana care știe să-și îndrepte greșeala ,să-și ceară iertare în mod direct,este cu mult mai înțeleaptă decît acel individ care se crede ,o viață întreagă , integru, pur și fără lipsuri în caracterul său. De aceea se spune:,,Be macom șe baalei tșuva omdim ,ein țadikim gmurim iholim laamod,,. Nimic nu e mai presus decît ,,integritatea,,. 
  
Marele Rambam adaugă la aceasta,comentariul său prin care dă de înțeles că:,,Este interzis fiecăruia din noi să nu iertăm pe cel care a greșit față de noi, și și-au recunoscut greșeala și își cere iertare,,. Luna Elul este luna căințelor,pocăinței.După aceasta urmează ,,iamim hanoraim,,( zilele grele )din care face parte Roș Hașana (Anul Nou) și Iom Kipur(ziua pocăinței).Toate acestea la un loc înlesnesc oricărui evreu să se scuture de păcate, să se reabiliteze prin fapte concrete, să calce spre viitor cu capul sus, cu conștiința curată ,și demn de sine. 
  
Am citit și recitit unul din pasajele care în zilele de Roș Hașana le rostim,nu odată:,,AVINU MALKEINU Kotmeinu ba sefer parnasa vă kalkala,,. Cel de sus să ne ajute să ne putem întreține prin cîștigul nostru,, Aceste cuvinte au darul să ne pună pe gînduri ,căci rostirea lor are tâlc.Noi cerem Atotputernicului putere de muncă ca să ne cîștigăm pîinea, să ne putem întreține pe noi și familia noastră.Să nu fim îngrijorați nici o clipă că nu putem muncii ,că nu putem cîștiga existența în mod cinstit.Dacă suntem scutiți de această povară ,dacă ne este asigurat locul de muncă,dacă deținem o meserie sau o profesie prin care ne putem asigura un venit în scopul asigurării existenței,numai atunci suntem liberi,ne putem acorda timpul liber cititului,studiului, adîncirii cunoștiințelor generale .Iar aceste preocupări nu le putem exercita cînd nu avem nici o preocupare în cîștigarea existenței ,a unui venit pentru întreținerea noastră și a familiei. Fiecare dintre noi are obligația ca înainte de toate să-și formeze o meserie,o profesie prin care să-și cîștige existența. În felul acesta el este scutit de grijile cîștigului. 
  
Elul este luna în care noi ne pregătim pentru întîmpinarea lui ROȘ HAȘANA ,ANULUI NOU.Această lună a fost aleasă pentru însușirile pe care le are,pentru zilele grele în care vom fi supuși judecății aspre, dar drepte. La începutul lunii Elul (septembrie)a urcat Moise pe muntele Sinai ,din nou ,pentru a primii,,TABLELE LEGII,,.EL a rămas pe munte 40 de zile .Respectiv ,din prima zi a lunii Elul și pînă în ziua a zecea din luna Tișrei ,care este IOM KIPUR.În această din urmă zi Moise a coborît de pe munte și a transmis poporului său că Atot Puternicul a iertat păcatele comise de popor. De atunci,prin tradiție,s-a stabilit ,pentru toate generațiile ,că acestea sunt zilele de milostenie și iertare. 
  
Ca simbol al trezirii conștiinței fiecăruia dintre noi a fost ales Șofarul (cornul).Sunetele trebuie să ne trezească conștiința, să ne facă mai activi. Încă de la începutul lunii Elul sunt auzite sunetele cornului care continuu pînă la Roș Hașana în fiecare dimineață ,după ce rostim rugăciunea ,,șaharit,,(întîmpinării zilei).Ele ne aduc aminte de urcarea pe munte a lui Moise pentru a primii,,TABLEL LEGII,,-baza legilor după care trebuie să ne conducem. Sunetele Șofarului nu sunt auzite în seara de ajun de Roș Hașana ,pentru a deosebi între cele din preajma săebătorii care sunt considerate tradiționale și cele din ziua de Roș Hașana ,care reprezintă o datorie. 
  
În preajma zilei de ROȘ HAȘANA –ANUL NOU ,îmi permit să doresc tuturor lectorilor acestei 
  
expuneri :UN AN BUN ,SĂNĂTATE DEPLINĂ, ieșind nevătămați din CORONA. 
  
Referinţă Bibliografică:
JUDECATA CONȘTIINȚEI / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3548, Anul X, 17 septembrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!