CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Biografie >  

EMINESCU- O STEA între STELE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ceea ce la caracterizat mai întîi ca personalitate a fost inteligența sa covîrșitoare ,ajutată de o memorie căreia nimic din cele ce-și întipărise vre-o dată nu-i mai scăpa....încît lumea în care trăia el,după firea lui și fără nici o silă era aproape exclusivă,lumea ideilor generale ,ce și le însușise și le avea pururea la îndemînă,,( T.Maiorescu). 
  
Tot Maiorescu a afirmat ,,omul cel mai silitor ,veșnic atent ,meditînd și scriind Eminescu sintetizează tendințele contradictorii și complementare epocei sale,anume aspirația de a asimila temele și ideile culturii contemporane –în ceea ce are ea mai caracteristic,în arta științelor ,în filosofie .Eminescu ,îndepliniind condițiile în realizarea operei sale- poezia lirică ,este impresionant tocmai prin înălțimea de vederi care apare în toate articolele sale,cu alte cuvinte în activitatea publicistică,fenomenelor de sinteza unei direcții istorice naționale. 
  
Foarte puțini oameni ,binențeles cei aleși,își urcă numele pe o stea.Acesta e poetul romîn MIHAI EMINESCU,care prin opera sa –fie poezie,fie publicistică-a urcat treptat,treptat până cea ajuns sus, din ce în ce mai sus,cucerind văzduhul. 
  
Eminescu pelîngă imaginația sa poetică-colosală era un analizator profund a situației economice,sociologice ațării. În ceea ce privește politica-a fost considerat de contemporanii săi ca un creier luminat,a cărei poziție era adoptată de numeroși dintre colegionarii săi. Ceea ce se dovedește în special în perioada 1880-1883 ca fiind un adevărat ,,cap limpede,, 
  
Auzind mai întîi ,apoi citind în literatura popoarelor că anume personalități de renume mondial dețin locuri –prin NUME-pe unele astre,procesul a început să mă intereseze. Aflasem că ,,stelelor,, nu li s-a acordat ,,nume,, ci doar altor corpuri cerești precum planetelor,asteroizi,comete. Personalități remarcabile aparținînd institutelor de astronomie din lume, întruniți în ședințe speciale de lucru,făceau propuneri .Acestea erau nume celebre din rîndul oamenilor de știință dispăruți,dar care prin lucrările lor –cu totul remarcabile,au rămas ca înaintași vrednici –a căror nume să fie drept simboluri. În acest mod,-a fost propus și admis de către Înalta Comisie Internațională de Astrologie numele lui SPIRU HARET (1970) denumit un crater de pe fața nevăzută a LUNEI; În o altă perioadă,oamenii de știință din Romînia au propus numele pentru un asteroid a lui Constantin Pîrvulescu (m. 1912).Nume romînești –după cum rezultă din literatura de specialitate sunt a mai multor asteroizi:.Pe Marte :craterele IAZU (2006), BRATOȘ (1976)deasemeni numele antic al rîului JIU- RHABON .Deasemenea ,pe lună este consemnată localitatea CARPATUS(1961) și pe Venus – patera Darclee-care ne amintește de solista Operei Hariclea Darcle (2006).Deoarece VENUS este simbolul D R A G O S T E I ,Institutul de Astronomie din București a mai propus cîteva nume simbolice Esterica,Natalia, Zina și Iruca. 
  
În ceea ce privește marele poet MIHAI EMINESCU –numele său se află pe astrul MERCUR-cu toate că e potrivit și pe VENUS.Aș aminti lectorului de studiile lui Eminescu în Germania. Pe lîngă o serie de materiale .Eminescu –după unele manuscrise aflate în arhive,a fost atras de Astronomie, mișcarea corpurilor .În celebrele versuri,,LUCEAFĂRUL,, se reflectă interesul poetului pentru ,,conservarea energiei.,, Din sînul veșnicului ieri/ Trăiește azi ce moare/Un soare de s-ar stinge-n cer/ Și vremea încearcă în zadar/Din goluri a se naște; Deasemenea citez poemul ,,La steaua,,:La steaua care-a răsărit /E-o cale atît de lungă/Că mii de ani i-au trebuit /Luminii ca s-ajungă.... 
  
.Încă două nume :profesorul ȘTEFAN MICLE și NECULAI CULIANU sunt demne de a fi însemnate pe astre,căci în 1874 ,tranzitul astrei Venus a fost observat de acești mari și deosebiți astronomi ai Școlii romîne. 
  
Referinţă Bibliografică:
EMINESCU- O STEA între STELE / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3411, Anul X, 03 mai 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!