CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Redactia > Arhiva > 2020 > Februarie > Ziua 16 >  

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZEELOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În Istoria artelor se pomenește de perioada mitologică grecească cînd existau doar NOUĂ muze.Fiu lui Zeus și Mnemosyne erau încarnarea memoriei și a artelor,, Perioada modernă cunoaște aproape în fiecare colț al lumii cel puțin un Muzeu.Fiecare cu particularitățile sale. 
  
Pentru prima dată ,,Ziua internațională a muzeelor a fost decretată în 1977 ,de către I C O M .Au trecut de atunci peste 40 de ani. 
  
Această zi are o importanță deosebită nu numai pentru majoritatea muzeelor,dar în primul rînd pentru propășirea culturii și artei din numeroasele țări de pe continent.Nu mai puțin pentru noi membrii acestei nobile instituții mondiale. Anul trecut ,la sărbătorirea centrală au participat 37000 oaspeți ,sosiți din peste 150 de țări. Originea Zilei internaționale a Muzeelor:Începînd din 1950 –punerea temeliei ICOM- majoritatea muzeelor lumii s-au integrat ,au deschis porțile către marele public din lume,cît și specialiștilor din instituțiile respective. În 1960 ,UNESCO a prezentat o recomandare pentru ca la toate muzeele să fie o nouă linie de conduită,respectiv masele populației ,toate clasele sociale să aibe accesul nu numai la vizitare ci la o participare activă. Vizitarea să fie însoțită de ghid profesional ,iar vizitatorii să cuprindă masele populare și de toate vîrstele. În această perspectivă ,ziua internațională a fost creată pentru a da un imbold unei creativități active ,mondiale.Foarte repede ,acest deziderat a devenit ,pentru majoritatea muzeelor ,foarte important .ICOM-ul ,pe parcursul anilor prezintă tematici precise,iar muzeele coordonează activitățile acestora,pe această linie a subiectului. Se constată că din anul 1977 a intervenit o adevărată evoluție și ziua internațională a căpătat o semnificație pentru majoritatea acestor importante instituții culturale. În anii începutului masele erau departe ,iar instituțiile muzeale nu erau populare. În noua epocă se pot observa schimbări conceptuale cu rezultate practice.Pentru prima dată în 1970 s-a pus și s-a realizat ,,NOUA muzeologie,, 
  
O majoritate a profesioniștilor din muzee au propus schimbări în viața muzeelor tradiționale,cu alte cuvinte obiectele și colecțiile care se află în centrul atenției muzeului să se orienteze după conduita departamentului de muzeologie punîndu-se accent pe societatea ,vizitatori- ca centru de activitate .Vizitatorii să fie antrenați în numeroasele acțiuni și să participe cu propuneri concrete cărora conducerea muzeului respectiv să le pună în practică. Un al doilea fenomen important legătura cu markenting în muzee. 
  
Îîn perioada 1980-1990 în paralel cu desvoltarea economiei mondiale. În această perspectivă ,noi profesioniștii din muzee ,specialiști în markenting și publicitate au participat activ,s-au desvoltat și noi produse au intrat în aria muzeelor :expoziții temporare atractive,noi servicii pentru public,restaurante,cafenele ,buticuri ș.m.altele. Acestea au oferit o desvoltare și o popularitate în masele publice. 
  
În ultimii ani se constată în Europa ,America dar și în țările altor continente a căror muzee s-au integrat în ICOM ,o experiență care a dat roade. Dacă expozițiile temporare continuu să joace un rol important,alte trei evenimente din cadrul muzeului se fac impuse: seri speciale,invitații ale starurilor cinematografiei sau muzicieni;desbateri populare.Expozițiile temporare sunt din ce în ce mai atractive și cercetarea acestui fenomen confirmă prevederile. 
  
  
ICOM –editează un JURNAL ,în onoarea acestei zile care este răspîndit la toatele muzeele care aparțin instituției centrale. Evenimentele anului muzeistic sunt comentate de specialiști ,fiind menționate nu numai inițiativele ci și rezultatele lor. Desigur că unele muzee ,a căror vechime istorică se cufundă în secole ,iar prezentările lor excepționale atrag turiștii ,amatorii de antichități istorice. Acestora li se rezervă pagini de o valoare istorică,cronici a unor specialiști în divese domenii precum istorie,sociologie ș.a. 
  
Ca vechi membru al ICOMULUI doresc noi și frumoase realizări muzeelor de pretutindeni și îndemn masele să viziteze,să se integreze în diversitatea acțiunilor muzeistice. 
  
Referinţă Bibliografică:
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A MUZEELOR / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3334, Anul X, 16 februarie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!