CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

ÎN PRAG de A N ---2020
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Aruncînd o privire retrospectivă asupra istoriei ,,Începutului de AN NOU,,din noaptea de 31 dec.spre 1 ianuarie ,ne vom putea da seama ,aproape fiecare din popoarele lumii își petrece în felul său propriu –după tradițiile moștenite din generații în generații ,,ÎNCEPUTUL DE AN,,.Răsfoind miile de pagini ale istoriei stabilirii unei date universale comune tuturor popoarelor ,constatăm îndelungul generațiilor numeroase personalități din lumea religioasă precum și cea științifică au făcut încercări de a se stabilii o dată comună-care să corespundă –intereselor culturale,comerciale ,religioase a popoarelor lumii.Spațiul nu-mi permite a lărgii acest subiect,,Anul Nou Universal,,. 
  
Considerații practice –în ultimă instanță au concretizat unitatea de vederi .Prima dată în 1691 Papa Inocenție al XII-lea stabilește ca în perioada Echinocțiului de iarnă-adică după Crăciun, ar fi timpul potrivit de stabilire a începutului de AN.Cu alte cuvinte data ar fi 31 Decembrie spre 1 Ianuarie.. 
  
Numeroși cercetători,istorici,oameni de litere –din numeroase părți ale Globului,cu alte cuvinte, am cercetat și găsit ,,povestiri,, în care subiectul central este trecerea de la sezonul cînd ,,noaptea e lungă și ziua e scurtă,,;respectiv popoarele aflate în zonele întunecoase și reci ,cei lipsiți de ,,lumina zilei,,își puneau speranța în trecerea ,,întunericului,,spre ,,lumină,,ca să poată muncii și cîștiga în folosul întreținerii familiei. Prea multă tristețe ,aduc,,nopțile lungi,, Odată cu echinoxiul de iarnă ,se luminează cerul ,se înveselesc sufletele .Optimismul milioanelor de oameni se concretizează-decînd ,,lumea ,,și pămîntul,,într-o bucurie sufletească universală. 
  
Conducătorii popoarelor a acelor vremuri îndepărtate –au admis aproape în majoritatea lor că data semnalizată mai sus e un obiectiv important pentru civilizație ,pentru unitatea schimburilor comerciale . 
  
Aruncînd o privire retrospectivă istorică –asupra popoarelor ,credințelor care au dominat lumea –chiar în sînul aceluiaș popor ,vom găsi deosebiri în funcție de religia sau nuanțele religioase adoptate în diferite pături :credințe în zei,fenomene ale naturii ș.altele. În ciuda acestor diferite puncte de vedere religioase ,ceea ce a determinat stabilirea comună a datelor sus amintite a fost ,,trecerea spre LUMINĂ,după zilele triste ,nevoioase,cînd munca era grea și întreținerea familiei era mai mult decît anevoioasă. 
  
Dacă suntem de acord cu partea științifică a stabilirii datei comune universale a ANULUI NOU, trecînd de la un popor la altul ,,bucuria,,,,veselia,,cu alte cuvinte buna dispoziție a fiecărui popor se exprimă prin o seamă de manifestări populare în care tradiția atît locală cît și universală își găsesc expresie în versuri,melodii,scene religioase,povestiri în care personajele ,precum,,baba chioara,,e în contradicție cu,,Făt frumos,,.Măștile care evocă viclenii, în contradicție cu măștile humoristice care provoacă- la vederea lor buna dispoziție a colectivului. 
  
Obiceiurile din preajma Anului Nou diferă nu numai de la un popor la altul,dar și de la o regiune la alta a aceluiași popor.Depildă ,la noi în Moldova ,,Umblatul cu ursul,,este întruchipat de un flăcău purtînd pe cap și pe umeri blana împodobită în dreptul urechilor cu ciucuri roșii.Ursaru-cel care conduce ,,ursul,,cîntă o melodie optimistă,fapt care aduce pe 
  
  
săteni într-un joc unic plin de voie bună. Ba mai mult în unele sate ,un copil e mascat în ,,pui de urs,,și se dansează ,,în jurul acestora . 
  
,,CAPRA,,care e un joc specific de CRĂCIUN,se prelungește pînă în ajunul Anului Nou.Cea mai frumosă manifestație –aș spune pe întregul teritoriu al Romîniei este ,,Plugușorul,, Mii de versuri au fost scrise și recitate ,puse pe note ,iar corurile și dansurile populare le dau expresii vii,patriotice. 
  
Cînd e vorba de ,,mîncăruri și băuturi,, acestea diferă după regiune sau chiar de la un oraș la altul. Unele gospodine pregătesc,,Sarmale în foi de viță,,altele în ,,foi de varză,,ș.a.,m.d. Cît despre dulciuri,COZONACUL ,,este reprezentantul de seamă al nopții ,bine înțeles alături de ..Vinul,,din podgorie. 
  
Ar fii de spus și de urat ,dar Pagina are un număr de rînduri care nu-l pot depășii. 
  
Vă doresc tuturor cititorilor mei, 
  
AN PLIN DE SĂNĂTATE,BUCURII și Bună-înțelegere ! 
  
  
Referinţă Bibliografică:
ÎN PRAG de A N ---2020 / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3286, Anul IX, 30 decembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!