CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Aniversari >  

CRĂCIUNUL -pe meridianele lumii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CRĂCIUNUL-această sărbătoare aduce în casele tuturor naționalităților de pe meridianele și paralele globului nu numai lumina veseliei ci și bucurii neașteptate,momente de desfătare și înfrățire. Chiar și la o vîrstă înaintată luminițele care pîlpîie,melodiile intonate ,textele populare care se repetă din generație în generație reușesc să ne cuprindă,să ne emoționeze .Aș putea afirma ,indiferent de colțul lumii unde m-a găsit CRĂCIUNUL,și unde obiceiurile și simbolurile sunt diferite,am trăit momente de relaxare și veselie. 
  
Am putut citii în ochii,sufletele copiilor,tinerilor și a celor cu părul platinat, emoția aprinderii becușoarelor multi-colore,pîlpâitul lumănărelelor și primirea MOȘULUI (sau a altor simboluri ale sărbătorii) care purta în spinare SACUL cu daruri. 
  
Am trăit aceste momente –clipe magnifice în satele modovenești,orășelele care se transformau –pentru o noapte –în basme cu zeci de figuri și melodii populare. Viața vibrantă –care uneori ținea doar o noapte,sau poate trei zile scotea la iveală sentimente ascunse undeva în adîncimea sufletelor,a amintirilor preocupate în zilele obișnuite ale anului de ,,pîinea de toate zilele,, 
  
Chiar dacă nu toate popoarele lumii –a acestui Glob atît de încercat ,de pestriț nu întîmpină în aceiași noapte,,CRĂCIUNUL,,la aceeași oră,pe acelaș,,MOȘ CRĂCIUN,, cu daruri ca pe la noi în Moldova ,momentul emoției rămîne adînc imprimat . 
  
Mi-a fost dat –prin alegerea profesiei-să mă găsesc vremelnic în unele localități depărtate. Chiar dacă în AUSTRIA-,,KRAPUS,,- un demon despre care se spune că apare doar în acea perioadă și îi bate pe copii care au fost neascultători .În Norvegia –unde temperatura scăzută mult sub Zero grade,vrăjitoarea cucerește locul principal iar, în GROELANDA bunătățile care se digeră –numite,,MATTAK,,nu m-au atras ,căci nu sunt obișnuit cu pielea crudă de balenă, pe care o au la îndemînă,savurînd-o, precum noi carnea de purcel.Băștinașii se delectează cu ,,pielea,,a cărei ,,parfum,,adăugat la ,,gust,,nu mi-a oferit o,,noapte sărbătorească,,,iar moldoveanul din mine , nici măcar nu a gustat !!!Noroc că păhărelele cu,,TĂRIE,,erau înșirate și te puteai desinfecta,chiar de la mirosul răspîndit. 
  
În ISLANDA –tradiția e să se cumpere îmbrăcăminte nouă pentru toți membrii familiei ,ca nu cumva să fie YULE –o pisică mitologică-rău impresionată,atunci cînd o întîmpina clanul familiar. Ci dimpotrivă YULE va fi primită în haine strălucitoare,ovații ,cîntece și lumini aprinse ca să-i fie calea cît mai festivă.!! 
  
Atmosfera sărbătorească ,festinul sărbătorii mi-a rămas adînc sculptat în suflet și minte. 
  
Amintind de țări îndepărtate,aproape de POL, de unde legenda povestește că MOȘUL -indiferend de ce nume poartă-a pornit cu sau fără săniuță,pe cărările panamondului .În NOUA ZEELANDA se obișnuiește ,, Pomul se ornează cu o coroană bogată de flori roșii ,denumit Medrosideros,,. Patronul florăriei –la rîndul său ,poartă ,,simbolul,,pe cheflie cam vreme de cîteva zile,de cum deschide magazinul și pînă la ultimul buchet. 
  
Vorba romînului,,Cîte popoare-atîtea obiceiuri,,!! 
  
Mă așteptam ca în ITALIA-că și ei se trag din Romani ,să găsesc tradiții,obiceiuri comune –ca la noi romînii.AȘ! MOȘ CRĂCIUNUL e ,,BEFARA,,-o vrăjitoare ,ce e drept prietenoasă a cărui 
  
  
sac, în care poartă în el dulciuri și jucării, să fie din ,,fir de mătase,,! Aș,Doar ,,Sacul,,e ca la romîni! 
  
Una din primirile cele mai pline de bucurii,străluciri ale sufletului și rugăciuni în onoarea CRĂCIUNULUI,,e la BETHLEEM-ISRAEl . Încă din preziua Crăciunului locuințele sunt pavoazate cu mii de becușoare colorate,pomii cu beteală și globuri strălucitoare,mesele pline de bunătăți ,iar damigenele pregătite,la piciorul mesei,ca nu cumva musafirii să facă un efort.Ș-apoi nu se ridică de la ospăț ,nici unul pînă ce nu se golesc paharele. 
  
Trăncăneala,bancurile întrețin societatea.Tot acolo am ascultat –dar cine poate să lețină în memorie?! Iată unul ,din 1001 : 
  
Ce s-antîmplat cînd a venit MOȘ CRĂCIUN la o fetiță?Un tătic voia să-i facă micuței ,o plăcere –o fetiță de 6 anișori.Tatăl își făcu rost de un costum MOȘ CRĂCIUN,se îmbrăcă în camera alăturată,luă un sc și un băț,intră în sufragerie și începe: 
  
-Moș Crăciun cu plete dalbe eee,a sosit de prin nămeți ,să aducă daruri multe eeee,la fetițe și băieți .... 
  
-La care fetița reacționă:-Mami!,tata s-a îmbătat!!! 
  
Iar eu urez cititorilor mei,,Ochii să vă strălucească,paharele cu vin să fie pline,mesele să se îndoaie de bucatele de sărbătoare,în dorința ,,Crăciunul să se împlinească cu tot ce e bun și frumos! . 
  
Referinţă Bibliografică:
CRĂCIUNUL -pe meridianele lumii / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3279, Anul IX, 23 decembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!