CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Biografie >  

BENJAMIN FUNDOIANU FONDANE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
,,Eu vorbesc de la om la om,, 
  
Două evenimente a căror date sunt apropiate determină îndreptarea gîndurilor noastre spre cel care deschide porțile unei noi concepții ziaristice,poetice,teatrale și mai cu seamă ca scriitor și teoretician a unor curente literare precum DADA, Simbolismul ,Surrealismul. Aparținînd unei familii de intelectuali ieșeni precum B.Schwartzfeld Moses ,ziarist din grupul socialist și A.S.Rodion .Lectura beletristică la modă constau în scrierile lui Ion Neculce,Miron Costin ,Dosoftei și Vasile Alexandri și nu mai puțin aveau răspîndire romanele franțuzești. 
  
Deasemeni , intelectualitatea –în mod special tineretul recita versurile poetului idișist GROPER și în aceeași măsură lecturau articolele lui ZISSU-fruntaș al mișcărei sioniste .Atras de ziaristică ,își face debutul –fiind încă elev la liceu-la vîrsta de 14 ani, în revista simbolistă a Constanței Hodu,,REVISTA NOASTRĂ,,apoi ,,VALURI,, și paralel în,,TRIBUNA,, .Dorința de afirmare îl îndemnă să-și expedieze articolele la București unde sunt publicate la ,,Dimineața,,;Revista Critică,,.Aici va semna cu pseudonimul Alecs Vilra. Succeele obținute îl vor determina să-și publice scrierile (proză și versuri) către ziarul ,,CRONICA,, unde publica Tudor Arghezi și preotul Gala Galaction. Dar și aici va avea un nou pseudonim:Eglogă Marin. 
  
Provenind dintr-un cerc de idișiști ai Iașului va traduce din versurile lui H.N.Bialic,S.Frug,Reizen-lucrări care vor apare la ziarele și revistele vremii precum ,,HAȘMONEEA,,. –ziar în limba romînă. Atras de scenele dramatice ale vremii,va frecventa spectacolele Teatrului ieșean și apoi va semna numeroase cronici în ,,RAMPA,, din București. Atras de spectacolul naturii,îl vom găsi mai întîi pe cărările moldovei,în munții Bicazului,pe volburoasa Bistriță, și poposind prin satele moldovenești.Toate impresiile sale le va publica în cartea sa de reportaje ,,PE DRUMURI DE MUNTE,, . 
  
În acele vremuri își făcea loc printre scriitorii și jurnaliști vremii, curentul literar ,,SIMBOLISMUL,, a căror fruntași erau G.Bacovia,Ion Minulescu ,Claudia Milian. Și iată apărîndu-i atît poezii cît și proză în magazinul ,,PRIVELIȘTI,,cât și în ;,,CHEMAREA,,-Iași Articolele lui B.Fundoianu apar alături de cele ale maeștrilor condeieri Ilarie VORONCA,Ion CĂLUGĂRU,Sașa PANĂ. 
  
Elevul ieșean devenind student la facultatea de Științe Juridice va aborda în scrierile sale o seamă de subiecte privind drepturile cetățenești precum și o seamă de materiale –proză ,reportaje privind starea socială a populației. Ziarele MÎNTUIREA,CUVÎNTUL LIBER îi pun la dispoziție spații tipografice în care –și va publica numeroasele sale puncte de vedere privind societatea romînească a vremii. Cronica literară și dramatică devin subiectele sale preferate. Prin aceste scrieri își exprimă punctul său de vedere privind ,,curentele literare la modă,,. 
  
În 1923 se stabilește definitiv la București împrietenindu-se cu Ilarie Voronca , Ion Călugăru Sașa Pană ,Brunea Fox –scriitori care s-au integrat în curentele literare ale vremii –provenite din Franța.În calitate de cronicar ,articolele sale vor apare atît în paginele ziarului MÎNTUIREA cît și ,,CUVÎNTUL LIBER,, privind romanele autorilor la modă din Romînia și din Franța. 
  
Fiind vorba de ,,simboliști,, B.Fondaine își va exprima părerile în ziarul RAMPA condus de Tudor Teodorescu Braniște- încurajîndu-i pe ,,simboliști,,.În aceeași perioadă va cunoaște pe Lovinescu,fapt care îl determină să colaboreze la ,,SEMĂNĂTORUL,, .O seamă de articole 
  
  
au ca titlu principal,,FERESTRE spre OCCIDENT,,--ele apar în CONTEMPORANULDeasemeni îl vom citi ca autor al lucrărilor ,,IMAGINI,, și ,,CĂRȚI din FRANȚA,,-scrieri prin care se impune drept critic literar .Editura,,SOCEC ,,și Felix Aderca vor sprijinii apariția acestor volume. 
  
Cu toate relațiile din ultimii ani ,aprecierile pentru scrierile sale privind în special ,,literatura franceză ,,deabia în 1923 pleacă la Paris .Viața de boem îl va cuprinde și în prima perioadă a șederii ,lăsîndu-se cuprins de o viață romantică .Ceea ce-i va îngreuna existența zilnică .A fost nevoit să se ocupe de probleme care nu aveau nici cînd legătură cu literatura,doar pentru a se putea întreține. Menționez faptul că foștii săi prieteni-colaboratori din Romînia au intervenit pe lîngă Ministerul Culturii din Romănia,obținîndu-i ,în felul acesta o,,bursă,, de întreținere. Tot în Franța va scrie ,,AMINTIRILE unui CANDELABRU,, volumul a apărut și în limba franceză datorită prietenului său ZISSU. 
  
Treptat va face cunoștiință cu actrița ELVIRA POPESCU-o stea a teatrului francez și cunoscîndu-l pe Ilarie Voronca va intra în socitatea romînească de la Paris. În 1925 se alătură curentului surrealist a cărui inișiator a fost Arthur Adamov .Noile sale poeme le va publica în volumul ,,Madam Sonia Delaunay,,.Cunoscîndu-l pe filosoful rus Leon CHESTOV ,cu care se împrietenește ,în viața sa începe o nouă perioadă. Mai întîi va scrie și edita ,,Povestiind despre Leon CHESTOV,,;În 1933 va realiza împreună cu Dimitri Kirsanov pelicula,,RAPT,,-o adaptare după romanul ,,Separarea raselor,,;în 1936 realizează filmul ,,TARARIVA,,Recunoașterea sa ca filosof -1938- după decesul prietenului Leon Chestov, îi va încorona destinul ,aducîndu-i o glorie de prim ordin. Scrierile sale sunt sub semnul influenței filosofului Chestov .Ele exprimă revolta contra violenței.Subliniez ,Benjamin Fondaine n-a obținut cetățenia franceză cu toate că se căsătorise cu Tisaia în 1931 și au locuit pe Roulin. . A fost recrutat în armata franceză ,iar de abia în1938 devine cetățean francez. 
  
Din păcate anul 1938 –anul în care trupele germane cuceresc Franța .Anul în care descriminarea rasială își arată colții și în FRANȚA. În martie 1944 este arestat împreună cu sora lui și trimiși în lagărul de la DARSY și mai apoi la AUSCHWUTZ. Soția lui a încercat să-l elibereze pe motivul căsătoriei cu o cetățeană de origine franceză. B.Fondane refuză dorind să fie împreună cu sora lui. 
  
A fost ucis în celula II la sfîrșitul lunii octombrie 1944. 
  
Operele sale se află la,,BIBLIOTECA LITERARĂ Jaques DOUCEL În Editura VERDIEN -2006 va apare o pagină închinadă marelui scriitor romîn-francez BENJAMMIN FUNDOIANU-FONDANE. 
  
Acest scurt articol despre scriitor l-am scris cu prilejul împlinirii a 120 de ani de la naștere și 75 de ani de la moarte(2 oct.1948 
  
Referinţă Bibliografică:
BENJAMIN FUNDOIANU FONDANE / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3229, Anul IX, 03 noiembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!