CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

Sarajevo
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sarayevo este una din atracțiile turistice fiind centrul celor două provincii Bosnia și Hertzegovina .Majoritatea populației aparține din punct de vedere etnic Bosniei.Dar am putut găsi și o mică comunitate de evrei sfaradim. 
  
Printre instituțiile culturale se numără ,în afară de cele trei muzee și Teatrul Național din Bosnia,clădit în 1919.Din nefericire Muzeul Olimpic a fost distrus în perioada războiului civil din 1992.,la fal ca și Biblioteca Națională.Tunurile serbilor nu au ținut seama de cetățeni ,artăși cultură.care a dominat în orașul Sarayevo.încă din 1461-care pînă atunci a fost un sat. Evreii s-au așezat de abia în sec.XVI,respectiv în 1577.Mica comunitate evreească și-a clădit o sinagogă în 1581 și mai apoi un cimitir în 1630. 
  
Imperiul Austro-Ungar a cucerit toatp zona .După Primul Război Mondial ,regatul Yugoslaviei a cuprins și această mică așezare Sarayevo. Din statisticele aflate în documentele arhivelor aflăm că în anii 1940 în localitate erau 8000 de evrei sfaradimi și 1000 așkenazimi. Odată cu pătrunderea armatelor hitleriste au fost omorîți 6600 de evrei în cîmpurile de execuție. 
  
Din ordinul generalului hitlerist Fortner o parte din evreii localnici au fost transportați în lagăre de execuție. La Muzeul din Sarayevo s-a aflat unicul exemplar al HAGADALEI.Celebra,,HAGA din SARAYEVO,,Generalul Fortner i-a cerut bibliotecarului DERVIS KORTKUT să-i predea exemplarul.Dar bibliotecarul –un antifascist –plin de curaj i-a răspuns:Înaintea D-voastră un alt ofițergerman mi-a cerut cartea,pe care i-am predat-o. ,, 
  
Războiul din Bosnia din 1992 a găsit la Sarayevo o comunitate de evrei destul de mică dar care trăia în armonie cu celelalte națiuni. După cinci secole de cînd evreii au fost expulzați din Spania catolică,a urmat genocidul organizat de Germania fascistă. 
  
Sarayevo în 1992 a fost înconjurat de armata serbilor .Cîțiva evrei au luat responsbilitatea nu numai asupra micii comunități de evrei ,dar și a cetățenilor din oraș. 
  
Menționăm pe IVAN CERESNJES,JACOB FINCI,DANILO NIKOLIC și BORIS KOZEMJAKIM.Aceștea au organizat operația de salvare ,pe cît posibil a unor famiilii ,prieteni,medici,și infirmieri,simpli voluntari evrei și neevrei. 
  
Timp de 4 ani (1992-1995) a durat războiul. După ce Yugoslavia s-a prăbușit ,diversele republici și-au declarat independența. Perla Adriaticei ,,SARAYEVO,,nu a crezut că va fi atacată. 
  
Orașul devenise un simbol al coexistenței intercomunitare-a etniilor din această zonă. 
  
Președintele comunității IVAN CERESNJES,prevăzînd nenorocirea a acționat de îndată ,și astfel a obținut viza pentru o grupă de cetățeni evrei și de alte nații ,de la consulatul Statului Israel. 
  
Armata serbă a atacat Sarayevo.De îndată copii,bătrînii și bolnavii au fost salvați cu ajutorul Jointului,care a acordat asistență medicală acestora. 
  
Războiul s-a declarat pe 6 aprilie 1992.Comitetul amintit a organizat transportul a 600 de cetățeni din Sarayevo spre Belgrad (10-17 aprilie1992). 
  
  
Fiind închise aeroporturile ,s-au organizat autobuze în direcția Croatiei..Trebuie ținut seama că erau în jur de 80% căsătorii mixte .Acest fenomen este unic și astfel istoria subliniază avantajele unei bune conviețuiri între diversele naționalități etnice. 
  
ISRAELUL și-a deschis porțile primind cu căldură masele de refugiați din Sarayevo. 
  
În acest sens îmi permit să subliniez că în acea perioadă uneori locuitorii din Saayevo –familii cu copii-neevrei au fost înconjurați de un număr de evrei ,vecin și cunoscuți a acestora. 
  
Unul din exemplele concrete este fam.IVAN CERESJES-provenit dintr-o familie care a fost nimicită în timpul războiului fascist(Celui de al doilea Război Mondial) Cei trei fii Alexander,Andrej și Ivan cu soțiile și copii au fost primiți în Israel. 
  
Jacob Finci –actualul Președinte al Comunității evreilor din Sarayevo a fost primit în Israel,în afara celor 1000 de evrei din Sarayevo. 
  
O parte din cetățenii din Sarayevo –care n-au apucat să plece cu avioanele din Belgrad au fost transportați cu autobuzele spre BUDA-Pesta și de acolo au sosit în Israel. 
  
Alexandru-un bărbat azi în vîrstă de 44 de ani –secretar al comunitățioi din Sarayevo a fost unul din copii salvați prin emigrarea în Israel. Printre foștii copii salvați a fost și Dubravko Latinger-fost șofer al Centrului evreiesc din Sarayevo. Latinger urmase școal la Richon le Țion .Reso Hubanic-musulman ajuns în Israel ,prin Budapesta unde a primit viza Israelului. 
  
Din conversațiile întreținute la Sarayevo ,am dedus ,,Mîna de ajutor întinsă de prietenii de la Comunitatea evreilor din Sarayevo și a Israelului a salvat numeroase vieți omenești al cetățenilor ,,indiferent de naționalitate,credință,,din SARAYEVO. 
  
Referinţă Bibliografică:
Sarajevo / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3185, Anul IX, 20 septembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!