CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Reportaj >  

`M U Z I C A` de Sofia Gelman Kiss
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scrisoare deschisă  
 
A citi o carte pe ecran ,fapt neobișnuit pentru mine, nu era prea simplu. Dar a meritat acest efort . Cartea m-a interesat deoarece am putut cunoaște ,părerile autorizate a unui cronicar muzical, a unei Doamne care trăiește pe deplin și participă la desvăluirea secretelor din spatele partiturilor muzicale și uneori ale vieții iluștrilor compozitori.  
 
Compozitorii romîni de care vă ocupați ,își au fiecare secretul personal în crearea partiturilor.Ele se disting prin însăși coplexitatea sunetelor pe care uneori am avut prilejul să le audiez.Unul din compozitori,recte Sergiu NATRA l-am cunoscut în Israel,datorită unei vizite realizate la invitația stimatei Doamne-soția sa, ea însăși o artistă în domeniul artei plastice..Este vorba de perioada cînd eram Custode al Muzeului ,,BEIT Ha,TANAH ,,(Casa Bibliei,,din Tel-Aviv .Am vizitatt,de altfel și o expoziție de ceramică a doamnei Natra care se deschisese la muzeul din Petach-Tikva. Cît despre compozitorul S.Natra am avut prilejul de a audia unele din compoziții sale și îmi amintesc de un concert în care erau incluse unele partituri,în interpretate ,,Simfonietei,,din Beer-Șeva sub bagheta reposatului Mendi Rodan cu care am colaborat și ne-am împrietenit. În Romînia ,la Direcția Radio aveau loc cenacluri muzicale ,la care uneori participau cronicari a unor gazete ,alături de compozitori și interpreți.  
 
În general ,lecturînd paginile scrise cu sensibilitate artistică,ne putem da seama de modul în care compozitorul își crează opera,căci uneori desvăluiți ,,secrete profesionale,,pe care noi ,,auditorii,,am dori să le cunoaștem.Ne mulțumim ,totuși cu cele cîteva minute de audiție,imaginîndu-ne-fiecare în felul său,a culturii muzicale -,dragostea pentru expresia pe care ne-o oferă interpretarea de către o orchestră sau alta. Învățasem de la Rodan ,chiar posibilitatea de a recunoaște interpretările pe care dirijori le dau acestor partituri.  
 
Desigur ,dvs.ați desvoltat cu precădere modul în care compozitorii și-au creat operele-atunci cînd ați avut prilejul să-i cunoașteți,să –i interpelați. Distinsul ,reposatul maestru Leonard Bernstein,mi-a încîntat sufletul încă pe vremea acelor audiții de duminică dimineața transmise de T.V.Romînia.Am înțeles ,mai profund modul de interpretare al acestui Titan,cînd l-am reaudiat în Israel, citind comentarele unor cronicari, participînd la desbateri publice privind arta dirijorială.  
 
Impresionant este capitolul ,,Pisicile și muzica,,Aici ,autoarea este interpreta principală a distinselor simțuri și sentimente.Ași spune că prin această,,fabulă,,ne permiteți să vă cunoaștem ,să apreciem vibrațiile sufletești,nobile .Capitolul ,,Portretul,,vine în ajutorul ,,lectorului și întregește portretul scriitoarei.Sunt unele afirmații cu caracter aș putea spune,,omenesc,,:A îmbătrînii nu este numai un proces .Este o misiune,,.Dacă sănătatea permite,procesul ,,îmbătrînire,,poate fi rodnic,chiar activ.  
 
M-am bucurat să reîntîlnesc în paginile lucrării dvs.pe Radu Lupu,pianistul de faimă mondială,pe care am avut bucuria de a-l cunoaște personal în cadrul familiei la care adesea era oaspete la București (Filderman Dorian).Ca tineri ,conversțiile nu erau adesea pe teme muzicale .Dar în acest mod am putut să-i disting –la acea vreme ,calitățile spirituale,intlectuale.  
 
În unele capitole precum Requviem ,rolul dirijorului,Polifonia reușiți să introduceți lectorul în unele,,secrete muzicale,,pe care auditorii,în general nu le cunoasc sau poate nici nu sunt interesați,în timp ce audiază concertul,pe cînd atenția le este atrasă de dirijor ,de solist și în general de audierea atentă a partiturii care nu odată trezește sentimente puternice.  
 
Desigur ,ca lector cu oarecare pregătire și în domeniul muzical, apreciez efortul pe care autoarea l-a depus ,pentru a ne da o amplă imagine a muzicii în general și a ne introduce în inima vibrațiilor sunetelor musicale.  
 
Cuvintele tipărite pe paginile unei cărți ,au darul să trezească în sufletul lectorului sentimente diverse. Aș putea să le compar cu acele diversificate sentimente pe care ni le răscolesc unele partituri prin interpretarea orchestrei.  
 
Ajuns la ultima pagină ,printr-o simplă apăsătură,am constata că lucrarea citită pe ecran are deasemeni o nouă apariție la editura ,,SAGA,,a prietenului Adrian Graumfelds,,  
 
Vă doresc un bine meritat succes.  
 
Dr.Paul Leibovici  
 
Referinţă Bibliografică:
`M U Z I C A` de Sofia Gelman Kiss / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3015, Anul IX, 03 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!