CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

LA STÎNA lui nea Ion
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am pornit-o la drum de cu zori cînd șoseaua e mai liberă, aerul mai proaspăt și razele soarelui încep să se încălzească. 
  
Satele Cozla și culmea Pleșului ,ce se află la poalele a două culmi muntoase ,din m-ții Bistriței,nu le-am cunoscut nici cînd.Prin aceste meleaguri trăiește o comunitate de oameni-oieri din tată în fiu,care respectă cu strictețe obiceiurile,tradițiile transmise din generație în generație. Stelian îmi povestise de boțurile de brînză ținute la păstrare în butoaie ,de pastrama rumenită în fum de brad sau de înghițiturile de țuică care se scurg lin pe culoarele interioare și fac minuni sus unde se găsește spiritul . 
  
Tot umblînd ba pe cărări pietruite,ba pe străzi neasfaltate ,am ajuns drept cînd se simțea parfumul de pîine coaptă,de-abia scoasă din cuptor și care te îmbia la o gustare. Cu toată vîltoarea de omenire care umplea drumul care ducea spre mijlocul așezării ,am dat peste Ion a lui Leana roșcata,cioban din tată-n fiu. Omul nostru,cunoștiință veche a lui Stelian, atrase atenția prin ceaunul de mămăligă ce bolborosea molcom și în care bădița Ion amesteca încetișor,încetișor cu făcălețul amestecul cel galben-auriu. Lîngă bădița s-au strîns grămadă de omenire ,veniți din toate ulicioarele din jur,ș-acum urmăreau cu ochii ca cepele ,mișcările încete ale mîinilor lui nea Ion. Stelian se tot băga,despărțind rîndurile și trăgînd după el pe orășanul a cărui privire ar fi vrut să imortalizeze ,ca într-o foto,tot și pe toți cei adunați în jurul lui nea Ion a lui Leana roșcata. Se făcea ca tocmai cînd eram la un pas de focul aproape domolit, mămăliga din ceaun din care se ridicau valuri de mirosuri îmbietoare ale brînzei de burduf în coajă de brad .Badea Ion ridică privirea spre noi cei care-l înconjuram,scoțînd de sub mustața care-i acoperea și partea de jos a bărbiei,un zîmbet .Privirile noastre întrebătoare au găsit răspunsul în mișcările palmelor sale care ,cu dibăcie pregătea porțile de bulz,spre satisfacția celor mulți cărora le curgeau balele și dădeau semne de nerăbdare. 
  
-Uite frate-miu ,bulz ca la stînă. Stelian îmi șopti :doar pe aici poți mînca astfel de bunătăți! Fiecare din cei ,,cască-gură,,din apropiere au primit cîte un boț de mămăligă aburindă. Stelian desfăcu boțul cu îndemînare,iar eu ,cu toate că degetele de orășan ,mă frigeau,l-am desfăcut mai pe-alene. 
  
Minunea se arătă în sclipitul privirii ,care deslușea brînza care începuse să se topească.Stelian se aplecă și-i îmbrățișă corpul acoperit cu o bundiță. Era lucru de mînă.Se putea mîndri nea Ion ,căci mîinile harnice,pricepute ale Ninei, nevastă-sa crease această tradițională și în acelaș timp frumoasă lucrătură,a artistei . 
  
Viața de oier a lui badea Ion o cunoșteau Stelian,precum și unii din cei din jur care ajunseră la tîrg încă din zori zilei.Gospodarul avea cam 500 de oi mari și cîteva sute de cîrlani.Oile mai erau pe vîrful dealului,la vreo cîteva sute de metri de gospodărie.Doru,băiatul ăl mai mic de vîrstă dintre cei trei și Jenica ,fata care-și cîștigase faima prin țesăturile ei,era cel care de abia pe la începutul lui septembrie cobora cireada de oi acasă. Era pentru prima dată,cînd taică-său,badea Ion ,îi încredințase cireada. Așa era tradiția.La împlinirea celor 12 anișori,băiatului –cel mai tînăr din familie,i se încredința cireada. Doru-era mîndru!Taică-său privea zi de zi spre vîrful dealului.Iar mamei Nina,i se uscau lacrimile pe vremea ploilor,de grija ,,copilului!! 
  
-Moștenesc oieritul din moși-strămoși și băieții o să mă moștenească. 
  
  
Cu toate că specialiștii în prepararea brînzeturilor au început să dispară,nea Ion mai are succes. Marele secret constă în pășune. 
  
Cei din jurul gospodarului erau numai urechi,ascultîndu-i vorbele povestirii.Curgeau lin ca apa pîrîului care trecea prin mijlocul localității. Ploile cădeau prin aceste locuri ,adesea la vremea lor.Stropeau iarba cu blîndețe,iar ea creștea cu firul ca de piatră și mirosul de brad.De aici,și gustul brănzei. Oile creșteau ,se înmulțeau prin aceste locuri păstrate,îngrijite generații după generații.Cine aduce oi de caracul de peste hotare,se alege doar timpuriu cu faimă și gologani.Nu la Noi! Să știți că una e oaia casei și alta e cea de peste hotare.Una e oaia crescută la munte și alta e cea de la cîmpie!Fiecare își trage seva din pămîntul care-l calcă. 
  
-Ca și omul! Adăugă unul din jurul lui. 
  
Cît despre oi aduse de pe alte meleaguri...e ca și omul care dacă-l răspămîntești,îl îmbraci cu aur,dolari...dar sufletul ,pielea,ba chiar și obiceiurile le păstrează,pînă la mormînt. 
  
-Da ce-ai spune nea Ioane dacă apa,care o beau oile colo în pădure,pe munte ți-ar adce-o la stînă cu utilaje moderne,camere igeniezate și tot felul de utilaje electrizate? 
  
-La noi,apa de munte e curată ca mărgălitarul,proaspătă și pe gustul oilor. Am mîncat din brănza olandeză...e bună ,nu zic ba!Dar are alt gust,altă culoare.Ia privește dumneata în albul ochilor unui muntean de-al nostru,și privește în albul ochilor unui neamț..Ambi trăiesc în inima muntelui.Dar una e verdele bradului la ei și altul ...Brînza noastră de burduf e căutată pentru gustul ,mirosul specific. Noi o facem din lapte natural,nu adăugăm chimicale,mirodenii! Nu o ...cum se zice..nu o pasteurizăm,adică nu-i adăugăm vreo chimicală. 
  
Și uite așa,din vorbă în vorbă ne-am așezat pe banca de stejar proptită pe butuci priși sdravăn în pămînt.Gospodina Nina a adus paharele,Stelian a scos din geantă o sticlă cu vin și gospodarul Ion cît ai zice Hop! A învărtit cu melesteul făina cu apă și sare,după care a pus în mijlocul mesei o mămăligă din care ieșeau aburii parfumați.Iar noi am frămîntat în palme brînza și cît ai zice hop!am amestecat-o cu brînza de burduf a lui nea Ion... 
  
S-a întins o masă ca-n povestirile lui moș Creangă!Iar oaspeții ,sau lăsat plecați spre casele lor odată cu apusul soarelui. 
  
Referinţă Bibliografică:
LA STÎNA lui nea Ion / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2988, Anul IX, 07 martie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!