CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Pamflet >  

D R A G O S T E A
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Omul în contradicție cu celelalte creații nu se maturizează de-a lungul vieții.(FROID) 
  
Omului îi sunt necesare sentimentele și să iubească,să fie iubit pe întregul parcurs al vieții.Exemplele de iubire a unor animale care ne emoționează pătrund adînc în inima noastră.Animalele nu se întreabă care este rostul vieții și care e sensul existenței. 
  
Numai ființa omenească își pune întrebări pînă la sfîrșitul vieții,deoarece de-a lungul acestei existențe ,rămîne copil. Toată viața păstrează urmele sufletului copilăriei. Omul ajunge la sfîrșitul vieții ,fără să pătrundă în mod practic la răspunsuri ,chiar dacă și le-a pus cîndva .Încă din copilărie întrebările erau-fie la un anumit grad mai simple sau mai complicate ,mai specifice sau mai adînci. 
  
Problemele și întrebările adînci niciodată nu au o soluție finală.Desigur ,odată cu maturitatea ,atît din punct de vedere fizic cît și spiritual ,,omul rămîne un fel de copil pînă la sfîrșitul vieții. Din această pricină dragostea va fi mai profundă. Cu timpul ,omul simte necesitatea dragostei.Deoarece ,cît trăim ,nu ne maturizăm într-atît ,încît să nu depindem de alții și niciodată nu putem ,,trăii singuri,,. Simțim necesitatea într-o măsură sau alta ,la o mîngăiere.Omul simte această necesitate ,mai mult decît ori care altă ființă,căci niciodată nu putem, într-adevăr, să trăim singuri,independenți. 
  
Și din punct de vedere spiritual,dragostea ne ajută să uităm depresiunile,care ne întîmpină.Omul se maturizează ,dar nu va putea da răspunsuri pe care și le-a pus încă din copilărie.Cînd e tînăr caută să găsească soluții la întrebările vieții.Caută aceste răspunsuri la părinți. 
  
Dragostea și alintarea au umplut ceea cei lipsea. Acestea îi umpleau golul prin răspunsuri clare ,limpede. Mintea nu a luminat toate necesitățile sale, prin răspunsurile părinților.Nu se poate pătrunde în toate intimitățile,secretele-cu toate că întunericul a devenit lumină ,prin dragostea și încurajările părintești. Acestea fiind din adîncul sufletului lor. 
  
Necesitatea copilăriei ,este o necesitate de împuternicire ,prin descoperirea dragostei mîngăietoare ,fină.Dar aceasta crește odată cu maturizarea,în răspunsurile la întrebările create și omul speră la o soluție. De aceea cu cît ne maturizăm ,avem necesitatea și speranța de a găsi soluția.Cu toate că neîmplinirile ,în ceea ce privesc esențialul adînc al vieții,noi ,din zi în zi căutăm răspunsul la cei ce ne înconjoară. Uneori,numeroasele necesități omenești vin să ne satisfacă prin evenimentele pozitive familiare. Acestea oferă atît copiilor cît și părinților un prilej de îmbinare reciprocă în timpul vieții. 
  
Dragostea reciprocă atît a bătrînilor cît și a tinerilor se umple în atmosfera familiară.Atîta timp cît copii au trăit împreună cu părinții într-o atmosferă familiară.În timp ce părinții și copii au trăit împreună ca făcînd parte din aceeași lume(dacă alegem fiecare din noi să părăsim cuibul odată cu maturizarea generației tinere,trebuie subliniat,că procesul ieșirii începe chiar din copilărie ).Evenimentele familiare, în principiu, nu erau numai spirituale,părinții nu sau referit numai la respectul pentru ei ca părinți sau ca îndrumători tradiționali,precum era obiceiul . Ei s-au comportat cu respect și atunci cînd îndeplineau misiunea de a fi administratorii sărbătoririlor familiare onorate și pline de entuziasm. Astfel ,dragostea pentru copii lor îndeplinea o necesitate sufletească și tradițională. Această dragoste era făurită,adînc înfiptă în conștiița lor, nu numai ca un prim drept ci,ca o obligație 
  
  
firească a unui părinte.Părinții nu concepeau să fie despărțiți de copii lor;iar dacă această despărțire era necesară ,o considerau drept un fapt negativ în calitate de creatori și educatori . 
  
Cu toate că generația veche nu putea concepe viața altfel decît era în tradiția familiară.În America s-a revoluționat cultura dînd naștere la ceea ce se numește ,,cultura –tineretului,, Această cultură deosebită a vîrstei de mijloc,dintre copilărie și tinerețe(maturizare) și aceasta pune accentul pe adaptarea maturilor la noua concepție. ,,Cultura tineretului nu întotdeauna se opune aprecierilor maturilor.Ea exprimă inadaptarea a numeroșilor tineri. Este necesar să aruncăm o privire în interiorul acestor tineri ca să observăm maturizarea lor. Avînd în vedere aspirațile acestor tineri ,în căutările lor ,de a ajunge cît mai tîrziu posibil la ultima stație a vieții, ei încearcă să-și prelungească tinerețea la infinit. Dorințele acestora ca părinți din nou punctează căile vieții copiilor lor. 
  
Ceea ce putem observa ,sunt îndoielile generațiilor și descoperirea dragostei contemporane.Numeroase sunt scrierile (într-o formă sau alta)a tinereții însoțite de pofta trăirii intense din punct de vedere sexual și din convingerea de a se bucura din plin ,poate mai mult decît alte evenimente. Plăcerile de moment fiind considerate mai importante. Părinții ,care nu vor să se arate în fața copiilor ca pretențioși ,neavînd o limbă comună ,prin care să se trădeze ca avînd concepții învechite ,tind să primească noul mod de viață ,,cultura tineretului,,precum ar fi a lor. Părinții probabil spun copiilor lor:dacă noi nu ne putem adapta vouă ,dacă voi nu vreți să primiți felul nostru de viață , să ne străduim noi în a ne adapta. Dar acest joc(compromis)este o înfrîngere. Noi urmărim viața copiilor noștrii fără ai putea ,într-adevăr,cucerii. 
  
Linia vieții societății noastre ajunge la apogeu în anii maturității. În timp ce noi suntem în putere și mai avem o înfățișare plăcută, care de îndată va începe o scădere și chiar intervenția doctorilor. În trecut cu cît omul îmbătrînea ,cu atît se bucura de mai mult prestigiu și chiar poziția sa era mai respectată de societate. Bătrînețea omului,însemna cu alte cuvinte să te bucuri de mai multă autoritate în familie ,care ținea seamă de părerile acestuia. În loc să te îndepărtezi din centrul vieții familiare , copii și nepoții ,în trecut se apropiau de centru familiar. Acest fapt determina ,într-o mare măsură prin faptul , că dragostea nu era activată superficial.Dimpotrivă,dragostea era îndreptată spre crearea încrederii continuu în familie ,bazată și raportată la cinstea –prețuirea bătrîneții.Dragostea și onoarea erau gemeni. 
  
Părerile noastre despre dragoste și prețuire au determinat această poziție,prin care vîrsta bătrîneții noastre s-a transformat cu timpul în neglijență și singurătate. La fel cum tinerii trăiesc în afara evenimentelor familiare,ei petrec bătrînețea ,viața pe marginea evenimentelor familiare. Bătrînii își petrec viața pe marginea existenței familiare.Femeia ,de exemplu,adeseori este iubită chiar dacă nu are merite suficiente.În aceiași măsură și bărbatul. În societatea contemporană poate exista ca văduv(ă) ,zece-cinsprezece ani. Rareori i se propune de către membrii tineri –căci decînd a văduvid,-ea(el) neîndrăznind să pretindă –să locuiască cu ei.;ea ,pe cînd era tânără iubită și apreciată (nici cînd nu a pretins ceva)ridicolă și respinsă într-o izolare a bătrîneții.Timpul apasă greu pe umeri. Bătrînețea se resimte din zi în zi ,e obositoare. Ea speră că timpul acesta să treacă, căci nu e o altă cale pănă ce va muri. Dacă dragostea nu ar fi fost decît o ceremonie ,un eveniment al simțurilor-precum dragostea sexuală-ar fi putut să ne ajute să trecem cu mai multă ușurință peste 
  
  
amenințările timpului. Am fi putut ajunge la bătrînețe fără amenințările timpului. Am fi putut parcurge anii bătrîneții ,fiind conștienți că putem să continuăm înconjurați de rude și prieteni,care întotdeauna ne-au fost apropiați. Adesea auzim plîngeri al singurătății în anii bătrîneții,oful soartei care amintește cu întîrziere timpul-părinților,copiilor,bărbaților și femeilor-ceea ce am pierdut în ceasul în care credeam că l-am cîștigat. Această problemă e dureroasă, am înțeles că nu o putem singuri rezolva:atnci care e prețul unei noi dragoste? 
  
În timpurile acestea ,concentrarea la o dragoste sexuală nu e întîmplătoare.Ea s-a născut ca rezultat al ruperii de trecut,care încuraja tendința extremistă a lui Zigmund Froid,în contradicție cu natura omului. De altfel,Froid susținea ,el nu este tatăl unei noi concepții.El nu s-a alăturat nici unei mișcări religioase sau filosofice.Practic el a avut rezerve asupra multor teorii căruia i se atribuia.Froidanismul devenind cu timpul o nouă religie a necredincioșilor, a căror credincioși ortodoxi s-au luptat adeseori învingînd . Teoria sa devenind o vindecare ,mai mult decît un medicament sufletesc. Principala învățătură se baza pe aceea a recunoașterii, omul nu poate să se bazeze pe sine din punct de vedere al simțului. ,el nu e stăpîn integral din punct de vedere al mediului înconjurător. Investigațile cîtorva cercetători asupra sentimentului ,,dragostei,,nu ar fi fost luate în considerație ci doar pentru că ele au fost obiectul de cercetare a lui Froid.,,Omul are unele defecte din punct de vedere al simțului,el necesită o cantitate mare de satisfacții și plăceri. Al elibera în mod discret de acuzația care i s-a adus și care-l obsedează,îl demoralizează și îl urmărește. După unii cercetători ,,numai teoria Froidiană,,ar fi răspunsul potrivit ,,generației temătoare,,care acuză omul .Pentru a salva sufletul omului se recomandă o comportare demnă,tradițională. 
  
Referinţă Bibliografică:
D R A G O S T E A / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2978, Anul IX, 25 februarie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!