CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Biografie >  

CONCERTUL DE ÎNCHIDERE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
,,În Templul al cărții din Ramataviv,în care oficiază cu simplitate și blîndețe ,nu numai un ascet al condeiului,ci un om al zilelor noastre care ne vrăjește cu îndrăzneala de a privii Israelul în ochi,,.dr.Irina Airinei 
  
Cu 24 de ore în urmă TEMPLUL s-a învelit într-o manta neagră, prin părăsirea celui care a fost AMOS OZ-scriitorul, omul cu privirea deschisă, atotcuprinzătoare, profesorul nenumărator generații ,și nu mai puțin politicianul cu viziune largă,deschisă,neînfricată. 
  
AMOS OZ în cursul existenței sale ,a afimației pe plan național ,isrealianul cu rădăcini înfipte adînc în pămîntul nisipos,dar roditor al țării sale ISRAEL, a scris 40 de cărți care au făcut înconjurul lumii,fiind traduse în tot atîtea limbi ,dar rămînînd pentru vecie coroana care-l va însoții atîta timp cît literatura universală va fi ghidul unei lumii ,în care lupta dintre lumină și întuneric va continua. 
  
AMOS OZ ,a părăsit lumea noastră, dar nu ne-a părăsit pe Noi cei care l-am lecturat ,dar poate nu întotdeauna l-am descifrat pînă la ultima s-a propoziție. 
  
Traducătorii romanelor lui AMOS OZ, editurile din Romînia ,cronicari multiplelor cărți au fost și vor rămăne împreună cu miile de lectori a acestei bogate literaturi a creatorului israelian,prieteni ,povestitori și propovăduitori ai substanțialelor opere a acestui titan al literaturii.În aceste momente cînd ne despărțim –doar fizic de scriitorul AMOS OZ,cititorii de limbă romînă-și nu numai ei-își îndreaptă ,cu recunoștiință profundă-gîndurile,sentimentele curate spre cel care le-a deschis o poartă spre lumina frumoaselor teme pe care le-a abordat în cursul vieții sale ca scriitor. 
  
Îmi permir să amintesc maselor de lectori doar cîteva din cărțile lui AMOS OZ care au făcut obiectul traducerilor în limba romînă ,a unor cronicari care ne-au îndrumat ,care au interpretat adîncurile scrierilor unui mare scriitor,gînditorAMOS OZ.Iată deci ,spre rememorare:,,Soțul meu Mihael,,apărut în editura Univers-1981;,,Poveste despre dragoste și întuneric,,în traducerea lui Dana Ligia Ilin,apărută la edit.Humanitas -2012;,,Să cunoști o femeie,,în traducerea lui Antoaneta Ralian-edit.Polirom,2004;,,Rime despre viață și moarte-edit.Humanitas,2009 Trad:Ioana Petridian;despre care cronicarii J.M.Coetzee și Milan Kundrea vor scrie,,O capodoperă a punerii în realitate a unor personaje tranșate din linii fine,o fabulă ce aduce în discuție teme precum sexul și moartea,,;,,Cum se lecuiește un frate,, edit.Humanitas,2011 –despre care Nadina Gordimer va scrie,,Amos Oz este vocea rațiunii ridicată peste confuzia generală,,;,,Pantera din subteran,, -o povestire despre relațiile dintre fantastic și trădare,despre nevoia de a identifica țapi ispășitori și de a-i eticheta drept trădători pe toți cei care ies din mulțime ...,,Iuda,,în traducerea lui Ioana Petridean.,,Un roman al devenirii și o sofisticată poveste de iubire,,O reapariție a acestui roman o semnalăm în 2016 în traducerea lui Cătălin Chira. ;,,Evreii și cuvintele ,,pe care la scris împreună cu fiica cea mare Fania Oz-Sazberger .Trad:Ioana Petridean .Este în fapt ,,un comentariu al textelor scrierilor evreești ,analizate cu finețea plină de umor a istoriei poporului evreu;,,Să nu pronunți noapte,,în traducerea lui Marlena Braeșter,Edit.Humanitas.Criticul Nadia Gordimer subliniază cu precădere importanța literară a acestui scriitor israelian,,Este vocea rațiunii ridicate peste confuzia generală,,.Acestea sunt doar o mică parte din cele 40 de volume scrise de Amos Oz și traduse în limba Romînă. 
  
  
Recunoaștrea acestui scriitor AMOS OZ de către forurile literare,scriitoricești din Romînia ne-o dovedesc cele cîteva premii care i s-au acordat de-a lungul vremii.Menționăm ,,Premiul OVIDIU,, la Festivalul de literatură de la Neptun-2002;,,Doctor Honoris Causa ,,acordat de Universitatea București. 
  
Noi cititorii de limba romînă a operelor lui AMOS OZ ,ne aplecăm și ținem un moment de reculegere .Te prețuim citind și propovăduind adevărurile din operele sale literate. 
  
Referinţă Bibliografică:
CONCERTUL DE ÎNCHIDERE / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2921, Anul VIII, 30 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!