CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Biografie >  

CAMIL BACIU
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am considerat că e absolut necesar să fac ordine în biblioteca mea-e drept nu prea mare,dar s-au aduna volume pe care nu le-am răsfoit vreme îndelungată.Așa dar la treabă.Nu e o muncă lesnicioasă,dar a fost necesară! 
  
Aș afirma chiar BINECUVÎNTATĂ. 
  
În fața privirii,care cerceta cu interes fiecare carte pe care o consideram c-ar trebui eliminată din raft,am rămas cu privirea spre un titlu a cărui scriitor era reposatul prieten din tinerțe CAMIL. L-am cunoscut întîmplător la redacția ziarului din Galați,,Viața,,unde obișnuiam să-mi prezint aricolul privind un aspect cultural din săptămîna respectivă.Camil,era cunoscut căci fiind gălățean și cam de aceeași vîrstă cu secretarul de redacție,își petrecea o parte din timp printre prietenii săi. Camil își avea grupul de prieteni –mai bătrîni și mai tineri –printre gălățeni precum Iordan Chimet ,Gheorghe Ursu ș.alții.Citindu-i volumele,articolele de ziar ,și chiar piesele pentru Teatrul de Păpuși ,reflectînd –fie și după numeroși ani de la plecarea dintre noi,am găsit acel ,,fir de aur,,care l-a legat de Ioan Chimet-concetățeanul său gălățean și poate chiar ideologul grupului.Ambii au pornit pe drumurile întortocheate ale exprimării literare în timp ce studiau la Politehnica bucureșteană;doi gălățeni care dețineau o gîndire limpede desăvîrșită,asupra situației politico-economică din perioada regimului ceaușist.Ambii-în perioade de viață diferite au fost anchetați de securitate...și noi cunoaștem ce însemna doar o zi în camerele de anchetă. 
  
Camil Baciu –Kaufman s-a dedicat ,cu cea mai mare pasiune literaturii,găsind în ea posibilitatea de exprimare a gîndurilor ,sentimentelor precum și a opiniei sale în circuitul negru al unei epoci obscure –epoca ,,comunismului,,din Romînia. Cititorul atent la conținutul volumului ,,Nu departe de castelul prințesei,,poate găsi printre rîndurile care notează,,călătoriile unui activist,,scene de o realitate crudă,scene în care deținătorii de mici hălci de pămînt sunt,,chiaburi,,.Camil și-a ales drept personaj principal un copil,cu alte cuvinte un purtător de cuvînt cu gînduri și exprimări senine,clar-văzător a unor situații disperate în care țăranul romîn –deținător de o halcă de pămînt pe care-și cultiva strictul necesar pentru întreținerea familiei, devenise un,,dușman ideologic,,dușman al poporului,,și ca atare trebuie condamnat,înlăturat din societate!!Scriitorul Camil Baciu are acea putere de a ne reda ,fie prin vocea unui inocent copil,situații din cele mai neomenești-dar stupide. Nu vom găsi în reportajele sale ,,o împotrivire directă,,dar descrieri prin care stupiditatea ideologică comunistă,dacă vreți primitivă, ne este creionată cu vîrful unui creion fin ascuțit,păstrînd în acest mod pentru veșnicie,culoarea neagră a unor vremuri obscure. 
  
Citind ,mai bine zis recitind unele din nuvelele sale publicate în ,,Povestiri științifico-fantastice,,ne punem întrebarea :în ce măsură atît prietenia cu Iordan Chimet –scriitorul care a făcut parte din grupul anti-comunist,au avut o influență asupra lui Camil Baciu. Semnele acestui scriitor neconvențional le găsim atît în volumul,,Revolta creierilor,, cît și în special în ,,Experiența Columbiană,,.Cei oprimați își găsesc în rîndurile romanului,un loc potrivit,în scene bine întocmite cu o viziune clară a unui scriitor precum Camil Baciu.O carte în care cititorii sunt purtați –și nu dintr-un capriciu –prin birourile în care ingineri,desenatoare plictisite de atmosfera care îi înconjoară,lîncezesc –o atmosferă pe cît de realistă,pe atît de tragică.Acești intelectuali sunt conștienți că oricum planurile de muncă și realizări,vor fi transmise drept,,realizări de peste sută la sută,,.Satirizînd ,cu o finețe,discreție atmosfera –care de altfel era caracteristică și în alte medii de muncă.În acele timpuri ,pe la colțuri se șoptea:Ziua trece,leafa merge,,Camil ,era scriitorul,pamfletistul cu penița subțire ,care lăsa în urma ei numeroase puncte ale semnelor de întrebare.Sabotajul ,pe care la observat în diversele locuri de muncă,lîncezeala și indiferența față de planurile grandioase ale Partidului, le-a redat prin scene satirice de mare finețe intelectuală.,,Mașina destinului,,era bine unsă,întratît să nu scîrțîie,să nu producă sgomote inutile,dar care să poată fi sesizate de cei cărora le era lehamite de REGIMUL BIROCRATIC(citește,,comunist). Lectura romanului –am spune a apogeului său literar o constatăm în ,,Grădina zeilor,,.Cronicarii vremii l-au comparat cu marea artă plastică a lui Marc Chagall.Fantezia gîndirii scriitoricești ,conducerea firului –subiectului,exprimările literare și atmosfera în care nepoartă de-a lungul romanului ne îndreptățește să-i rezervăm lui Camil Baciu ,un loc de cinste printre romancierii care fac cinste literaturii romîne. Cronicarii,la vremea apariției acstui neobișnuit roman,au dat în vileag exprimarea gîndurilor scriitorului,au citat expresiile acestuia și în acest mod i-au rezervat un loc de cinste în literatura romînă. 
  
Ar fi un gest de prețuire pentru fiul galațului,de ai cinsti memoria denumind una din străzi,,CAMIL BACIU 
  
Referinţă Bibliografică:
CAMIL BACIU / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2866, Anul VIII, 05 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!