CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  

C A F E A E S P R E S S O
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Amatorii de cafea ,și cine dintre noi de cum dau zorii zilei,nu se îndreaptă către dulăpiorul pe a cărui raft se află ,,cutia cu cafea proaspăt măcinată,,!!!??? 
  
Să nu exagerăm...cutia...mai bine zis pachețelul sau mai precis punguța în care grăunții de cafea maronii măcinați devin un praf fin. Așezați unii peste alții,au acea putere fermecătoare,acel parfum irezistibil ,atrăgător care ne îmbie .Ibricul ,apa limpede ,focul albăstrui al aragazului pe care ,cu grijă punem ibricul,amestecăm cafeaua și nările nasului se dilată primind parfumul îmbietor!? 
  
Amintiri!..amintiri...!! 
  
În Capitala Moldovei,în Iașul universitar,în Iașul cu celebrii actori ai Naționalului,pe scena căreia ,,Coana Chirița,, în interpretarea maestrului Miluță Gheorghiu,mare amator de..și de o cafeluță sosiseră vremurile cînd CAFEAUA era o fantezie,un vis greu de realizat...și mai ales de gustat. 
  
Păi, să avem pardon!? Pe rafturile Supermarketului apăreau din cînd în cînd pachețele-adică punguțe gălbuie care conțineau ,,Cafea,,adică un fel de surogat .Căpătai ,,surogatul,,dacă cumpărai și o varză, morcovi sau pătrunjel care era din belșug. 
  
-Ce spui domnule?! 
  
Era cafea ,sub mînă-cu alte vorbe cafea boabe,originală se găsea pe ici,colo pe la cei care primeau ,,de la rude,,cîte un pachet cu boarfe și CAFEA care se vindea ,,sub mînă,,.Ieșea suta- suma dintr-un buzunar și intra în celălalt.Pachețelul de cafea era de îndată ascuns pe undeva ca să nu fie văzut-ferească Sfîntul, de vre-un vecin sau mai știi ..unul care să te toarne...că de! Era ,Cafeaua cu pricina , ...legături cu dușmanii din apus...!!! 
  
Cînd s-au ridicat blocurile în Piața Unirii ,a apărut și surpriza,,CAFEA ESPRESSO,,Firmă mare,luminată,vitrină din sticlă ,o canapea din semi-piele și pe tîșgheaua proaspăt vopsită într-un alb imaculat ,o ditai-ma mașină electrică . 
  
Ah!Of!...și ce parfum!!Care avea norocul să traverseze Piața Unirii pe la orele 9...10 dimineața își umplea bozocii cu aerul cald,bine mirositor ,atrăgător al ,,cafelei espresso,,! 
  
Și cine nu trecea ,,din întîmplare,,..stundente și studenți în drum spre Universitate,medici și surori care se grăbeau să ajungă la timp,să iscălească prezența la policlinică sau la spital!Mă rog ,artiști în drum spre Teatru sau Operă ...Tot romînul ,toată pleiada și chiar Maestrul a cărui nume cunoscut era Conu Miluță care cu pasul molcom se îndrepta cam pe la zece-unsprezece să-și soarbă în voie cafeluța ,,espresso,,. 
  
De cum intra , fața sa jovială, ochii îi scăpăra în căutarea fotoliului cît mai aproape de aparatul electric. Se așeza comod pe canapeaua de vinilină,lîngă fereastră,așa ca să poată privii spre Piața Unirii și spre..piciorușele zglobii ale studentelor .Maestrul era singurul client care era servit pe locul unde se așeza.Masa poporului stătea la coadă! Conu Miluță își dădea deoparte pulpana hainei ca să poată respira și inspira adînc parfumul acela fermecător care-ți pătrundea pînă în interiorul bojocilor,iar privirea sclipea ...Ce zic eu?... 
  
Cînd ușa se dădea deoparte, și apărea vre-o studențică ,nea Miluță își arunca privirea lacomă spre pulpițele albe imaculate a fetișcanei de vreo ...și atîțea ani. 
  
-Rodico! Se auze vocea caldă a Coanei Chirița ,servește-o pe Puică cu o cafea în contul meu!Amabilitatea maestrului emerit era cunoscută nu numai vânzătoarei,dar și nouă celor din jur. 
  
-Ia loc ,puico! Dacă vrei să te îmbeți cu cafeluța,ai nevoie de răgaz...parfumul să-l simți cum pătrunde treptat,treptat... 
  
În timp ce Juna sorbea ,degetele plinuțe ale maestrului,începeau să alunece spre ... 
  
-Maestre!..Maestre.. 
  
Și Conu Miluță cu privirea languroasă, ținînd între degetele tremurînde de poftă...ceșcuța 
  
,iar cu mîna liberă își scotea din buzunarul superior dita-i mai batista cu care-și ștergea sudoarea care-l năpădise la vederea pulpițelor.Numai că ,tînăra în tip ce sorbea cafeluța,se ridica grăbită lăsînd degetuțele lui Miluță să pipăie ..vinilina ! 
  
Privirea sa ,nu se întuneca,căci o altă gîsculiță stătea la rînd ,în același scop,,cafeaua espresso,,. 
  
-Maestre,se auzea vocea unui alt client...azi s-a anunțat că repetiția e pe la ... 
  
-Puiule ,lasă-mi plăcerea să adulmec mai întâi cafeluța...s-o sorb...Și cum înghesuiala era mare,căci Espresso era locul UNIC din Iașul moldovean,unde se găsea vraja tulburătoare,și cum piciorușele ,vrînd-nevrînd se abăteau pe lîngă Maestru...stropii de plăcere...se scurgeau pe fruntea lată ...iar ochii bulbucați,roșietici căutau –uneori în zadar ... 
  
-Rodico! 
  
-Coana Chirița...Maestre,ați sorbit două...destul! 
  
De sorbit ,a sorbit cu privirea languroasă...mai mult!!!.. 
  
Dar ,e o vorbă populară:cu cît privești,cu atît mai dorești!!! 
  
Referinţă Bibliografică:
C A F E A E S P R E S S O / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2842, Anul VIII, 12 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!