CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

Legendele Troliurilor,,Doresc libertate,cerul deasupra mea și aventura .Toate acestea le găsesc aici în drum spre Spitzbergen
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Printre cei 5000 de călători-turiști de pe vaporul Meaviglla,care se îndrepta spre Țara fiordurilor ,am întîlnit o grupă de vre-o 20-30 vorbitori ai limbii romîne.Familii cu 2-3 copii la vîrsta grădiniței sau început de școlarizare. 
  
-Tăticule,e adevărat că în preajma Crăciunului,coboară din înălțimile acestor munții înghețați Moș Crăciun,încărcat cu jucării spre bucuria noastră,și le împarte celor cuminți și ascultători? 
  
Tăticul își privea copilul ,cam de vreo 7 ani,zîmbind, în timp ce căuta un răspuns cît mai potrivit, mai apropiat cu realitatea.Mămica, o tănără bine legată și îmbrăcată sportiv preluă de îndată funcția de povestitoare.Cu o voce caldă și o privire luminoasă se îndreptă –luînd de mînă copilul ,spre ghișeul ,,Excursiilor,,unde atîrna o hartă luminoasă pe care era schițat drumul apropiatei excursii. 
  
-Îndată vom pleca tot grupul spre Țara Trolilor,unde ai să observi acele ființe care trăiesc de-a lungul veacurilor prin aceste locuri, așa cum ți-ai dorit. 
  
-Desigur,interveni spontan copilul:aceștea se desprind din loc,urcînd pe săniuțe și aluncînd spre vale, ajungînd lesne în diverse locuri. 
  
Cei din grupul de turiști, în special copii își țuguiaseră urechile dînd ascultare descrierii tinerei doamne. Ne aflam pe puntea colosului de vapor,de mai multe zile .Majoritatea ne obișnuisem cu atmosfera luminoasă,prietenoasă de pe punte.Chiar cînd valurile oceanului erau furioase, pe vas vociferările,zîmbetele și sunetele muzicale se îmbiau.La acesta contribuia și multicolorul plafonului,plăcutele sunete ale orchestrei și vociferările în șoaptă ale pasagerilor.Desfășurarea unor diverse programe atît pe parcursul zilei cît și seara,în care turiștii se integrau în mod plăcut,determina o atmosferă deosebită. 
  
Odată coborîți de pe puntea vasului,grupul sub îndrumarea instructoarei,se îndrepta spre autobuzul destinat unei anumite direcții. Soarele colora corpurile noastre ,încălzindu-le cîtuși de puțin.În privirile excursioniștilor se putea descerna curiozitatea cunoașterii zonei alpine .Întrebările ,nu numai ale copiilor, curgeau .Soarele ,aveam impresia că se apropie de o altă minge care parese se afla la o infinită distanță. 
  
Ne aflam de cîtva timp în mijlocul marelui necunoscut;a unei naturi sălbatice în fața unor pajiști denecuprins ,parcă neatinse de piciorul omului. Dacă fiordul cel mai vestit,,Gayringer,,pe care UNESCO l-a încoronat cu titlul ,,Regele fiordurilor,,. Povestirilor și legendelor despre Troluri, care dăună de-a lungul veacurilor,desigur Academia poate să le acorde,fără greș titlul ,,NOBEL,,fie chiar și retroactiv 
  
.Țara cu munții ei aproape veșnic înzăpeziți, țara cascadelor și a torenților precum și a ghețarilor impozanți. Ici,colo cîte o insulă verde,păduri de Pin și Molad.Pante abrupte,văi izolate și stînci colțoase. 
  
Niss ,este un fel de Moș Crăciun,dar care pare mult mai înalt și trăiește în ferme împreună cu vitele și recoltele .Se poveștește că fermierii după vechea tradiție pregătesc în preajma Crăciunului o oală de terci pentru această imaginară creatură.Cum din cînd în cînd ne opream pentru a ne trage sufletul și a înghiți o gură de apă ,privirile se opreau ori pe colinele înghețate unde strălucirea ,în razele soarelui,dădeau fiecărei bolovan un aspect de voinic care se pregătește temeinic pentru a lua drumul spre văile din jur. Alteori ,copii ne atrăgeau atenția spre acele pietroaie suprapuse unele peste altele ,care înghețate dominau coastele muntelui. Privindu-le din depărtare,se asemănau cu niște pitici,,uriași,,a căror statură ,chiar dacă nu era prea înaltă ,impresionau prin formele lor neobișnuite. Strălucirea steluțelor de pe,,corpurile ,,cu forme neobișnuite,încîntau privirile,iar imaginația prindea colți. 
  
Cînd s-a pornit vîntul tăios,șuieratul prelung părea a unor instrumente de suflat a căror ecouri ondulate se revărsau spre poalele, uneori de o culoare verzuie,proaspătă. Sclipirile acestor micuți deformați,păreau uneori steluțe strălucitoare care te determină să clipești,pentru a putea observa cărăruile pietroase.Dacă legendele norvegiene pomenesc de Nessie,un fel de Moș Crăciun,sau de monstrul de mare Selma care trăiește în lacul Selordvatan,noi observînd straturile de pietre,care făceau față vînturilor, șuierînd pe la urechile noastre înroșite și aproape înghețate. Copii care ne-au însoțit, priveau spre acele ,,statui,,create de mîini nevăzute ale naturii norvegiene. 
  
-Uite-l pe Tomozei 
  
-Uite-l pe Nichifor bărbosul... 
  
-Ce ochi roșii!... 
  
Strigătele lor se rostogoleau ajungînd ca niște mici sirene tulburătoare;clinghetul ascuțit sau rotunjit avea darul de a ne îndrepta privirile spre,,omuleții,,imaginari ascultîndu-le zumzetele neclare dar electrificate. 
  
Creațiile acestea au apărut pe întregul traseu umplîndu-ne nu numai privirile ,dar și auzul cu melodii din o lume pe care n-am cunoscut-o sau bănuit-o că există.Trolurile nu ne-au părut nicicînd ființe supra-omenești, ci curiozități pe care încercam să le explic și în special să le dăm o explicație copiilor. 
  
Le asemănam cu sculpturi bine realizate de maeștrii necunoscuți ,care au avut darul de a se adapta naturii norvegiene. 
  
Troliile sunt în fapt legende care au darul de a însufleții atmosfera geroasă,de a ne scoate un zîmbet în colțul gurii,a buzelor înghețate. 
  
Urcînd sau coborînd ,privirile s-au ațintit spre acești,,omuleți,,cărora le-am simțit suflarea rece și le-am ascultat șușuitul.! 
  
Referinţă Bibliografică:
Legendele Troliurilor,,Doresc libertate,cerul deasupra mea și aventura .Toate acestea le găsesc aici în drum spre Spitzbergen / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2816, Anul VIII, 16 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!