CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Jurnal >  

O Excursie la Polul Nord
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
,,O excursie se apreciază prin bucuriile ,amintirile și prieteniile întreținute și nu prin distanțele parcurse, 
  
BARENTSBURG după unele cercetări ale olandezului Villia Barentiz este acelaș cercetător care a descoperit Svelbrad în 1596. 
  
Ieșirea cu vaporul în apele oceanului ne-a permis ca una din acostări să aibă loc pe coasta acestei insule –la cîteva sute de metrii distanță. Ascultînd cîte ceva din istoria insulei, curiozitatea ne-a îndemnat ,în pofida drumului abrupt,a frigului și a unei oboseli continuue să decidem a ne aventura spre ,,necunoscut,,. 
  
Din anul 1920 această insulă ,de la capătul nordic al lumii a fost sub conducerea norvegiană, dar prin convenția din anul respectiv ,a aparținut tuturor țărilor care au dorit să investească în desvoltarea economică. 
  
În perioada războiului rece Rusia și-a întins stăpînirea pe întreaga regiune acaparînd minele de cărbuni.Trustul Artikugol a început să investească capital în exploatarea minereurilor de cărbuni încă din 1932. 
  
Convenția prevedea faptul că nici o țară nu avea dreptul de a întreține armată sau poliție pe acest teritoriu comun. Regimul sovietic a clădit o seamă de blocuri standart care puteau găzdui cele cîteva sute de muncitori mineri,în condiții primitive și la o depărtare de zeci de kilometrii de minele respective. Așezarea a fost un centru activ al Rusiei ,care s-a dovedit nerentabil A fost închis în 1998. 
  
Cu toate acestea o societate carbonifică a reușit să readucă cam 400 de brațe muncitoare și să reia exploatarea.Grupul nostru a sosit cu vaporul ,străbătînd apele oceanului.După ce am ajuns la granița de sud a insulei, am urcat spre ,,orașul,,propriu zis .Urcușul era șerpuit și pietroaiele cu vîrfurile ascuțite se înfingeau în talpa bocancilor.Dar, a existat și posibilitatea de a urca cu un gepp.Ajungînd pe platoul superior am aruncat privirea spre ,,blocurile ,,a căror zugrăveală ,de altfel viu colorată,era jerpelită. 
  
Unele din blocurile standart clădite cu ani în urmă,s-au ruinat ,altele refăcute –pe cît posibil-găzduiesc pe mineri și familiile acestora,în condiții primitive.Aprovizionarea se face cu mari întîrzieri,atît din cauza distanțelor mari cît și a neglijenței sau nepăsării. 
  
De altfel este un avion ,întreținut de societatea rusă SPARK al societății Trust Arktikugol care are misiunea de a aproviziona mica populație. Cu toate acestea,conform convenției internaționale nu poate aduce turiști.Distanța dintre stația de aterizare (un fel de aeroport)primitiv Longyearbyen și Barentsburg e doar 15 minute.Aeroportul se află doar la 4 km.de orășel,din păcate șoseaua nefiind pavată, urcușul e dificil. 
  
Vizitatorii pot ajunge în orășel pe jos în timpul verii-care este foarte scurtă.Cel mai ,,ușor,,drum începe la Longyearbyen ,trece pe șoseaua Bjorndalen și apoi se urcă în serpentină pe un munte Fuglefjella ,continuînd pe valea Grumant și se coboară pe cîmpia străbătută de un pîrîiaș.Această excursie ar putea dura cam 6-7 ore.Vizitatorii pot înopta în clădirea ,,amenajată,,Rusanov,în afara așezării proprie pentru mineri. A doua zi se poate continua excursia care poate dura alte 6-7 ore. Iarna excursia e mult mai dificilă,dar aventurierii-bine echipați se lansează și în acest sezon. 
  
Majoritatea excursioniștilor ajung la Longyearbyen cu bărci –în timpul verii . Pe noi ne-a întîmpinat un ghid care vorbea curent limba engleză,cu un accent ușor rusesc. 
  
Pe platoul unde ne-am adunat în jurul tinerei,am aruncat o privire spre,,Centru,,.Surpriza a fost mare:Iată-l pe LENIN! Ideologul comunismului,revuloționarul anilor 1918, părea cam jerpelit,neglijat și de abia se mai ținea pe pilonul de beton . 
  
Am pornit-o spre nord ,în timp ce ascultam expunerea succintă a însoțitoarei și fiecare înregistra pe aparatul propriu imaginele clădirilor.În fața noastră se găsea o berărie. Am dat buzna,dar cu toate că ușile erau larg deschise și patronul –un ins bine făcut –era bucuros de ditaima clientela,....lipsa de bere,din cauza nefuncționării aparatelor,ne-a desiluzionat!!! 
  
Dacă nu e băutură,cel puțin e un loc ,,Sfînt,,o biserică de lemn,mică,înălțată în 1966 în scopul de a a-i pomenii în vecii vecilor pe cele 140 de ființe-mineri , care erau în avionul respectiv.Ne-am îndreptat apoi spre ,,MUZEU,,care adăpostește Dinozauri, obiecte arheologice.Muzeul e deschis numai în scurtul sezon de vară. Printre oaspeții cu.renți se înregistreazăgeofizicieni, geologi,arhiologi,biologi,Glaciologisti și alții. 
  
Dacă,,LENIN,,chiar așa jupulit ,n era suficient pentru a ne aminti de ,,epoca de aur,,lozincile,,PACE LUMII,,se întind de la un capăt la celălalt a unui gard –zid destul de jupuit.Pentru turiști s-au amenajat două bazine de înnot,o sală de sport LONGYEARBYEN.Prețul unui bilet ,a fost stbilit după moneda norvegiană!!! Ni s-a explicat ,,în fapt Sala de sport funcționează doar în perioada campionatelor. 
  
Magazinul ,,POLAR STAR,,ne-a primit cu rafturile încărcate cu bibelouri de lemn,păpuși a căror îmbrăcăminte era atît în stil norvegian cît și rusesc. Prețurile,după moneda norvegiană! Ei bine că tot ne-am ales cu o amintire !!! 
  
Simpatica însoțitoare ne-a împărtășit cu multă satisfacție dspre un film realizat de cineastul Adrian Bristo în 2014 . intitulat ,,Dream Town,,.Cineastul a împletit o peliculă real-fantastică,în care pe lîngă mineri,puținii copii a acestora.Desigur,scenaristul regisorul cît și colectivul au depus o muncă creatoare desăvîrșită.Pe lîngă amorful zilei,imaginile prezentate a întinderilor înzepezite,cu animalele rare care-și caută hrana și odihna ,ghețarele ! 
  
Un pustiu înfrigurat! O așezare cu mineri aduși din Ucraina.O împletire de natură rece în care melodiile populare rusești se pot asculta la vatra caldă a minerilor. 
  
Referinţă Bibliografică:
O Excursie la Polul Nord / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2806, Anul VIII, 06 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!