CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Atitudini >  

ACTELE MĂRTURISESC
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Falsele mărturisiri luate ,,drept adevăruri istorice'' de către conducereainstituţiei UNESCO, ar fi necesar de a se ancheta de către o comisie deistorici, arheologi şi cercetători. Delegaţii numeroaselor ţări care alcătuiesc forumul de la UNESCO, suntmici politicieni, aşa dar nişte interesaţi, oameni incopentenţi în problemecare aparţin în exclusivitate domeniilor pur ştiinţifice şi care nu ar trebuisă aibe legătură cu politica.În ce priveşte IERUSALIMUL, locurile istorice, sfiinte pentrucredincioşii celor trei religii:mozaică, creştină şi islamică doar actele,descoperirile arheologice pot sta ca mărturie în faţa unui foruminternaţional-competent.În cele ce urmează voi încerca să citez cu exactitate din actele –descoperirile care întăresc adevărul.Numai în ultima perioadă a fost descoperit un papirus care se află păstratîn arhivele noastre : este din sec.VII înaintea erei noastre, scrisul este înlimba ebraică a acelor vremii, iar textul este clar: un cod de expediere dinperioada regilor Iehuda. Prin acest document unic se demonstrează-maipresus de orice îndoială- Ierusalimul era capitala economică a regatului înpartea a doua a sec. al VII-lea înainte de era noastră. Este un act dinperioada Primului Templu, un act original în care se descrie expediereade vinuri, şi impozitul perceput pentru acestea. În acest act estescris,,IERUSALIM''. Actul-papirusul respectiv nu lasă nici un fel deîndoieli în privinţa legăturilor ,,între Ierusalim şi poporul evreu''.Prof.Şmuel Ahitov-laureat al Premiului Israel, a declarat: ,,Papirusul estesursa directă, în afara Mikralei preistorice, care mărturiseşte despreIerusalim în limba ebraică. Pe lângă aceasta, documentul unic-rar, explicăraportul între regele amintit în acest papirus. Deasemeni stă scris şi desprerolul femeii în conducerea regatului Iehuda din sec.VII î.e.n. Acestdocument s-a găsit într-o peşteră din Pustiul Ihuda. Papirusul fiindalcătuit din o compoziţie chimică organică nu sa putut distruge de-alungul vremii, a precizat un alt specialis-Amir Ganor. Deasemenea a fost descoperită, de către cercetătorii Institutului decercetări antice, o stradă principală din perioada celui de al doileaTemplu-în săpăturile din satul Siluan.O interesantă descoperire au fost pietrele colorate din podeaua celui de aldoilea Templu din Ierusalim. Aceasta se datorează arheologei FrankiScneider-specialistă în pardoseli ornamentale. Igal Tefer, un cercetător al Eretz Israelului, a dat publicităţii un documentştiinţific-istoric prin care ne arată ,,drumurile ''pe care veneau pelegriniiîn antichitate, din Galilul superior şi inferior spre Muntele Sfânt dinIerusalim. 
  
2Arheologii au prezentat o seamă de dovezi găsite pe Har Habait în ultimiizece ani. Printre acestea se numără grupe de cioburi, oase de animale şisâmburi de măslin din perioada Primului Templu. Dr. Iuval Baruch a declarat că în urma săpăturilor a fost descoperită ooală de gătit, vase pentru păstrarea apei. Toate acestea au fost analizate şiastfel s-a determinat perioada existenţei aşezărilor evreieşti din anii 2500-2600. Este pentru prima dată când s-a descoperit elemente care dovedescexistenţa evreilor pe Muntele Sfânt din perioada sus menţionată. Pe lângăacestea a fost descoperit ,,un inel-stampilă' 'tot din perioada PrimuluiTemplu. O descoperire impresionantă a fost realizată de colectivul de arheologi dela Universitatea ebraică din Ierusalim, cu prilejul săpăturilor din oraşulvechi ,, inelul regelui Hazkiahu(698-727 î.e.n.).În satul Siluan a fost descoperit ,,un zid antic'' parte integrală a oraşuluiIerusalim.Deasemenea au fost descoperite obiecte în pragul unei case din perioadaPrimului Templu (sec.XII-XIII î.e.n.).Cu prilejul unor noi săpături s-a dat peste stâlpi ai casei ,,Beit Ahiel'', înlutul ars s-au aflat diverse obiecte care la analiza acestora dovedesc a fidin perioada celui de al doilea Templu din Ierusalim. Au fost găsite 50 de bucăţi de lut pentru olărit folosit de stăpânii casei şiacte scrise pe papirus. Scrisul este ebraic-antic, la fel ca cele cunoscute înMikra. Scrisul este a lui Gamriahu ben Şfan-care era scriptologul regeluiIerimiahu.În apropierea documentelor semnalate mai sus ,s-au găsit-într-o casă arsă-capete de săgeţi arse –mărturii a luptelor crâncene, grele care s-au dus înapropierea Templului în anul 586 î.e.n.Iată şi o mărturisire a unui filosof sirian-curajos, care a îndrăznit ,înpofida suferinţelor la care a fost supus, să declare :de ce am îndrăznit săne revoltăm-a spus G'lal El-Azam, de îndată după Războiul de şase zile-eliberarea Ierusalimului. Era un filosof antireligios.Acesta a declarat: Noi nu preferăm o parte din ţară arabă, pentru o altăparte. Nu preferăm Ierusalimul în schimbul Kunetrei, Haifa sau Iaffo.Privim la manifestările de propagandă din străinătate în ceea ce priveşteIerusalimul din punct de vedere al religiei. Dar lupta eliberării Palestinei,nu se poate confunda cu retrocedarea bisericilor, a moscheelor, care atragexcursionişti.Emanule Sivan a citat cele declarate de filosoful sirian în cartea ,,Mitusuripolitice arabe''.Declaraţia lui El-Ezam nereligiosul despre problema Ierusalimului –politizaţia oarecare nu a fost acceptată de arabii musulmani. 
  
3Ultimul act al UNESCO-ului a fost mai conceliabil,cu toate că evităexistenţa ,,Zidului plângerii''Western Wall the.În ceea ce priveşte ,,Muntele Sfânt ''(Har-Habait'')singurele denumiripomenite El-Hram;El-Sarif,El Aktza.În pofida privirii nedrepte, intolerabile a celor din conducerea UNESCO,stau neclintite descoperirile arheologilor, confirmările istoricilor şicercetătorilor. 
  
Referinţă Bibliografică:
ACTELE MĂRTURISESC / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2692, Anul VIII, 15 mai 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!