CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Comentarii >  

ARTA ABORIGENILOR
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Şoseaua dintre Cairus şi Innisfall este destul de grea de traversat din cauza pământului pietros. Am urcat spre lanţul de munţi care pe alocuri are o înălţime care ajunge la 900 de mtr. Aceasta m-a determinat ,ca într-o oarecare măsură, căldura tropicală să o resimnt doar într-o mai mică măsură. 
  
Regiunea e îmbelşugată cu căderi de apă care se armonizează cu pământul de natură vulcanică. Conjunctura aceasta a dat naştere la câmpii de verdeaţă care acoperă sute de kilometrii. Este cea mai verde zonă din regiunea Queensland. În partea de sud se află doi munţi –cei mai înalţi din regiune –Bartle Frere cu o înălţime de 1657 de mtr., şi Ballen den Ker de 1591mtr. 
  
Acum o sută de ani regiunea era o junglă sălbatică. 
  
Tabloul acest natural,verdele imaculat, munţii şi căderile de apă care strălucesc în bătaia razelor solare, m-a cucerit până la tăierea respiraţiei. 
  
În partea de nord trăiesc Aborigenii, care s-au dovedit la începuturile contactului cu europenii, foarte periculoşi. Cu timpul, colaborarea dintre albi şi negrii a început treptat,treptat să fie rodnică pentru ambele tabere. 
  
Aşezarea europenilor a influenţat desvoltarea acestei regiuni. Au fost puse bazele căilor ferate iar pământul format din lavă vulcanică şi abundenţa de apă au permis agriculturii să se desvolte. 
  
Spre Kuranda am călătorit cu trenul de lemn a cărui locomotivă cu aburi amintea de începuturile acestui mijloc de transport. La gară-de altfel împodobită cu flori, mi-a făcut impresia că particip la desfăşurarea unei legende. Apoi am plecat spre Tjapukai, un parc imens la numai 11 km.de Cairs. 
  
La Tjapukai am vizitat ,,Parcul cultural''unde se află singura expunere autorizată a culturii aborigenilor. 
  
Vizitatorii sunt primiţi cu salutul prietenos,,Pukulpa Pitjama Ananguku''care înseamnă ,,Bine aţi venit în ţara aborigenilor''. 
  
Însoţitorul şi îndrumătorul meu era un băştinaş cu nasul mare, turtit şi lat în dreptul nărilor, avea ochii sclipitori şi buze groase, cam răsucite în partea din faţă, lăsând să i se întrevadă o dantură albă, care-i făcea din zâmbetul său o adevărată cascadă de bună voie. 
  
,,Am hotărât să deschidem acest Centru cultural mai întâi pentru a putea transmite generaţiilor viitoare tradiţia noastră culturală, iar apoi pentru a prezenta vizitatorilor o cultură a cărei vechime se piede în adâncul vremii. 
  
Centrul cultural are o sală de teatru, dans şi filme. 
  
În acest muzeu ,,Jilli Bina Aboriginal Crafts et Museum''am văzut obiecte autentice, pietre care le utilizează membri tribului şi care au fost păstrate timp îndelungat la Muzeul Statului din Queensland. 
  
2. 
  
Dar adevărul despre călătoria mea în această parte a lumii, aproape necunoscută, a fost cunoaştere trdiţiilor culturale precum şi a ,,picturii aborigenilor. În acest muzeu picturile sunt prezentate într-o lumină specială care au efecte pozitive, permiţând vizitatorului să înţeleagă această artă. 
  
Picturile reflectă în fond viaţa tribului Anangu şi care au fost motivele care i-au influenţat. 
  
În programul muzeului, criticul Nellie Patterson scrie,,Vă primim cu căldură în Ţara aborigenilor. Priviţi de jur împrejur ,căci am dori să învăţaţi câte ceva despre aborigeni şi mai mult am dori să înţelegeţi că această cultură este viaţa noastră''. 
  
Asistând la o reprezentaţie a creaţiilor spirituale şi tradiţionale a celor de la Tjapukai, ne-a fost prezentată creaţiile spirituale şi tradiţionale a celor din Tjapukai. Atmosfera era intimă putând asculta şi urmării imagini din istoria tribului, povestiri într-o limbă pe cale de dipariţie. De altfel fiecare trib al aburigenilor îşi avea limba de vorbire proprie, până în timpurile noastre. 
  
Înterpreţii se interpun cu imagini holografice animate, gigantice ,care ilustrează şi pun în valoare istoria acestui popor antic. 
  
Tjukurpa este baza culturii Aborigenică.Ea descrie relaţiile între oameni ,animale, plante şi condiţiile fizice a semenilor din ţară. 
  
Spectacolul la care am asistat face parte din concepţia Tjukurpa-ca fiind începutul lumii care n-a avut vreun contur şi nici o formă''. 
  
Una din sălile acestui muzeu este dedicată unor documente asupra vieţii şi culturii antice care dăinuieşte de 40000 de ani.O amplă prezentare audio-vizuală ilustrează această cultură tradiţională. În fond ,o retrospectivă istorică din ultimii 120 de ani şi care demonstrează lupta Aborigenilor din trecut şi prezent, cât şi lupta acestora pentru un viitor mai bun. 
  
,,Sala de dans'' este un amfiteatru în plină natură .Fundalul scenei este un desen care reprezintă o pădure sub ploaie.Spectacolul se baza pe tradiţiile Tjapurkai.Bărbaţi şi femei participă în aceeaşi măsură la toate ceremoniile antice,care se desfăşoară în cântece şi dansuri. 
  
Referinţă Bibliografică:
ARTA ABORIGENILOR / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2636, Anul VIII, 20 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!