CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

Corali
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
O revelaţie cu totul excepţională în natura golfului Eilat din MareaMediterană şi care din anumite puncte de vedere parese a fi unică-complexul de Corali de la Eilat.Peşti cu forme diferite, combinaţii coloristice aproape nemai întâlnite,într-un mediu aqvatic deosebit cât şi specii deosebite de animale marine acăror calităţi le determină să trăiască în acest mediu aqvatic .În cadrul golfului Eilat vom face o incursiune –unii ca scafandri, alţii învaporaşe cu fund de sticlă străveziu. Panorama aproape unică ne va ajutasă trăim într-un mediu aparte, deosebit şi să gustăm din acel mediu pecare-l numim de la bun început,,O feerie unică-Coralieră''.Conservarea coraliilor din golful Eilat, pe care o descoperim atât princoloristica excepţională, diversă şi inimaginară cât şi datorită calităţiilornaturale existente doar în acest mic golf, ne vor da senzaţia că trăimmomente alese, momente pe care nu numai simţul văzului dar, şisenzaţiile, de alt ordin anatomic, ni le rezervă pentru câteva ore dedestindere intelectuală. Zona de conservare din Golful Eilat este o combinaţie între corali desoiuri diferite, creiaţii marine unice care împreună constituie,,grădinamulticoloră''-am putea afirma a fenomenelor rar întâlnite. Această zonă de conservare a coralilor este protejată de ,,Direcţia pentruconservarea naturii''.Grădina aqvatică se găseşte în apropiere de MareaRoşie şi se întinde pe o suprafaţă de 1,2 km., Este cea mai nordică aşezaredin lume şi cea mai cunoscută şi frecventată. Grădinile colorate de coralisub apele mării, prezintă în afara importanţei istorice, geo-marine şi odesfătare unică omenească. Mi-aşi permite să afirmă, vizitatorilor li setaie respiraţia la văzul ,,Grădinii coralilor''. Peştii sălbatici –de pradă- , multicolori, cu diverse forme precum fluturicoloraţi, peşti în formă de papagali, cu şira spinării şi chiar fără, în formăde trandafiri, broaşte extrem de mari, peşti de noapte care se pot vedeapână la căderea serii.Din punct de vedere ecologic se poate afirma că zona aceasta este cea maicompletă şi mai fină, delicată. Pentru o deplină şi intactă conservare semnalizăm o colaborarepermanentă cu Institutul din Iordania pentru studierea apelor şi agrădinilor aqvatice. Cele două institute colaborează în scopul cercetării, urmărirea şidesvoltarea crinilor de mare, a peştilor a căror forme ale şirii spinări suntmultiple. 
  
2Coliviile din apropiere au dat naştere la 2250 de tone de peşte ceea ce adeterminat creşterea îngrăşămintelor în apă, dar în acelaş timp orăspândire a unor boli marine.Brigadierii susţin că numeroasele soiuri de corali din acest golf pot rezistala temperaturi extreme . Cu toată încălzirea naturii, temperatura apelor a crescut cu aprox. 5 grade ceea ce a determinat, în alte crescătorii decorali, o albire spontană a acestora. Se constată că în golful Eilat nu aintervenit nici cea cea mai mică schimbare coloristică. Coralii au pătruns în ape aprox.în urmă cu 8000 de ani, ceea ce i-adeterminat să reziste la temperaturi diferite. Corali au ajuns în golful Eilatde-a lungul drumurilor şi a anilor, s-au adaptat condiţiilor climatice,rezistând diversităţii şi varietăţii de temperaturi. Întâlnirea dintre Marea Roşie şi apele albastre de la Eilat, sclipireamunţilor purpurii din împrejurimi, oglindirea acestora în apeimpresionează şi emoţionează. Coralii din acest golf s-au desvoltat încondiţii speciale de climă, deosebite faţă de cele existente din MareaRoşie. Marea Roşie era despărţită de Oceanul Indian şi apoi când s-au unit, auajuns la Marea Roşie corali care au fost nevoiţi să se adapteze condiţiilorclimatice, a căldurilor din această regiune. Aşa s-a făcut selecţia naturală care a dat posibilitate coralilor să reziste şisă se nască noi sorturi adaptate la clima respectivă-foarte caldă. Şi totuşiîn Golful Eilat căldura e ceva mai joasă decât în Marea Roşie. Soarele strălucitor-aproape permanent îşi răspândeşte razele peste munţiiMoab şi apun peste apele golfului Eilat. În drumul lor, încălzesc apele. Între valurile uneori învolburate, se ascund o diversitate de corali, din ceimai frumoşi din lume. Astfel, Golful acesta devine cel mai căutat pentruscafandri. La mari adâncimi vom găsi o lume plină de bogăţii, de varietăţide peşti care plutesc peste şi printre corali. Fenomenul acestaimpresionează. Liniştea submarină este într-adevăr reconfortabilă.Diversitatea coralică din acest perimetru a fost declarată ,,unică''. Sunt corali a căror acoperire e rezistentă, fiind chiar de o duritate aproapemetalică, datorită erodierii externe, pe care stă polipul viu. Pe majoritateacoralilor se află polipi numeroşi. Deasemeni, se află o seamă de corali lipsiţi de vertebre precum la uniitrandafirii de mare. În apele rezervaţiei din Golful Eilat putem observa o varietate deosebităde animale marine care ajută la păstrarea unei ecologii importante. Mărefer la peşti vegetali. Hrana acestora sunt plante care nu au flori şi nicifructe. Practic, aceste plante înlătură îmbolnăvirea coralilor. Remarcăm şio limitare anumită a peştilor de pradă, care sunt totuşi necesari protejăriicoralilor. Putem observa plutind în jurul coralilor peştişori a căror pieliţă 
  
3pare metalică, rolul acestora fiind de,,paznici''al coralilor. Cu toate că s-adovedit a fi gustoşi , pescuiul acestora este interzis.În Golf ,uneori întâlnim ,,musafiri''precum Carharinus –un soi de peşte depradă şi foarte rar se furişează şi o balenă, dar aceasta nu prezintă vreunpericol pentru oameni.Vizitând această ,,grădină multicoloră'', rezervaţia coralilor – se deschideîn faţa noastră o lume plină de farmec,culori.O lume a basmelor...,,a basmelor marine''. 
  
Referinţă Bibliografică:
Corali / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2317, Anul VII, 05 mai 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!