CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Relatare >  

K E U K E N H O F Parcul florilor şi al statuielor
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Adesea, unor dintre noi, ne face plăcere să ne lăsăm furaţi de visuri, să trăim într-o atmosferă aproape ireală, incredibilă dar care ne împrospătează simţurile. 
  
Desigur în lumea tehnicei şi tehnologiei moderne, când pe ecranele mici şi mari putem aduce irealul în faţa privirilor, dar nu putem trăi cu adevărat, în mijlocul lanurilor florale, a copacilor gigantici răspândiţi de-a lungul şi de-a latul unui spaţiu, Keukenhof-parcul de flori din Olanda, considerat cel mai mare din Europa şi cu cele 100 de sculpturi împrăştiate pe enorma suprafaţă, ni se pare mai mult decât o adevărată minune! 
  
Şi totuşi, ambele sunt creaţiile imaginaţiei şi muncii de peste ani a talentaţilor grădinari şi artişti olandezi. 
  
Răsfoind paginile istoriei locului, vom da peste o prinţesă, Jaqueline de Bavaria, care ieşea la cules de vegetale şi fructe pentru ca apoi să le prepare în bucătăria castelului. Istoria ne povesteşte şi despre castelul Teyligen, înălţat pe la jumătatea sec.VII în mijlocul moşiei de peste 200 de dunami, care domină până în zilele noastre, contribuind într-o măsură oarecare la desfăşurarea reportajului de faţă. 
  
...Căci de nu ar fi...nu v-aş povesti... 
  
Şi totuşi, doar în anul 1949 pământul cu bogăţia de plante a început să-şi croiască nouă legendă, datorită iniţiativei şi hărniciei celor 20 crescători de flori care au hotărât să apeleze la arhitectul Jan David Zocker –creatorul, după modelul englez, al vestitului park Voldenpark din Amsterdam. În fruntea acestui grup a stat primarul orăşelului Lisse, pe al cărui pămâmt se găseşte ,,unicul parc de flori din lume''. 
  
De la mari depărtări, tocmai din regiunea Tian Şian din Himalaia au fost importate, în urmă cu numeroşi ani, unele soiuri de lalele. Acestea au sosit prin Turcia în sec.XVI, pe când olandezii se pregăteau să organizeze ,,Serbările primăverii''. Primele lalele au fost cultivate la Antverpen. Apoi, olandezii au deschis ,,Grădina botanică'' de la Leiden, iar Tulip Mania a fost importată în Olanda încă în 1634-1637. Datorită unei îngrijiri speciale a pământului, s-au putut dezvolta, primind culori de o mare variaţie nuantică, celebrele lalele ale Olandei. Imensa grădină cuprinde lacuri cu ape în care vom găsi tufe numeroase şi diverse, alături de ierburi de o prospeţime şi ale căror nuanţe de verde ne încântă privirea .Vizitatorilor li se indică să nu privească la minutarele ceasului, să închidă Iphoneul pentru cel puţin 6-8 ore şi să se dedice integral,,Grădinii labirint'' –Keukenhof. 
  
  
Cele 7 grădini se ţin lanţ. Una o continuă pe cealaltă, parfumul şi peisajul fiind uimitoare! Apoi mai sunt şi pavilioanele care conţin cam 30 de soiuri de flori şi seminţe fiecare. 
  
Această colosală expoziţie florală este dotată cu 7 milioane de flori în primăvară ( de la mijlocul lunii marie şi până la sfârşitul lunii mai). 
  
Se găsesc pe întinsul câmpiilor ( 32 de hectare) în jur de 800 de specii de flori colorate, a căror nuanţe sunt de nedescris, mai ales în bătaia razelor de lumină. Specialiştii în floricultultură au descoperit ,,creaţii artistice unice''. 
  
Grădinarii lucrează timp de un an atât pe întinsul hectarelor, îngrijind pământul, cercetând şi dezvoltând noi şi noi specii de flori ale căror rădăcini se află în plantele de bază. 
  
Pe întinsa suprfaţă a expoziţiei sunt 4,2 milioane de garoafe şi peste 2000 de specii de lalele, frezii, diademe, trandafiri, narcise, anemone, Monte Carlo, Iris şi crizanteme.Conducerea extinselor şi variatelor câmpuri florale sunt în legătură cu cei 100 de specialişti care furnizează Anemonele roşii şi galbene. Încă din toamna începutului de an, aceşti agricultori se îngrijesc de plantarea lor în serele special pregătite. 
  
Prin acest imperiu floral unic putem observa soiuri, culori şi nuanţe infinit de variate de flori. Vizitatorilor le sunt puse la dispoziţie diverse şi variate mijloace de transport precum trenuri, maşini electronice, traversări pe poduri la picioarele cărora se află pajiştele cu multiplele straturi de flori. Pentru invalizi, persoane în vârstă stau la dispoziţie trenuri aeriene şi tramvaie pe şine care dau posibilitatea acestora să se bucure de inimaginatele şi unicele privelişti florale. 
  
De asemenea, vizitatorii au posibilitatea de a poposi la umbra ramurilor unor falnici arbori, sau a se opri la o gustare la unul din chioşcurile culinare specifice Olandei. 
  
Există numeroase lacuri artificiale pe ale căror întinsuri plutesc vaporaşe de distracţie, precum şi locuri pline de umbră unde sunt jocuri acvatice pentru copii. 
  
Tendinţa unor vizitatori, de bună seamă –este de a se informa cum se cultivă şi se îngrijesc florile. Staţii speciale cu profesionişti stau la dispoziţia acestora, pentru îndrumările utile. Nu numai unelte de grădinărit dar şi seminţe, substanţe chimice şi foi cu îndrumări practice pentru fiecare soi de de plante stau la dispoziţia celor interesaţi. 
  
Deasemenea sunt chioşcuri cu îndrumători în privinţa aranjării şi prezentării buchetelor de flori. 
  
Pe anumite paliere, se întâlnesc pe lângă flori şi produse legumicole precum roşii, castraveţi, ardei ş.m.a . a căror colorit, gust şi adesea forme sunt neobişnuite . 
  
  
Copiilor li s-au amenajat grădiniţe cu jocuri, lacuri cu bărcuţe,deluşoare cu maşinuţe electrice sau biciclete care sunt permanent sub îndrumarea unor profesoare care vorbesc limbi străine de uz internaţional. 
  
Atunci când atenţia vizitatorilor se îndreaptă spre un soi sau altul floral apare ca o surpriză: prin imensa şi unica grădină sunt cam o sută de sculpturi realizate în decursul anilor de numeroşi artişti plastici. 
  
Majoritatea se află în Beelden park. 
  
Wim van Horn (1908-1979) cunoscut pentru lucrările sale care sunt expuse prin diverse parcuri. L Kenkenhof se află statuia ,,PROFEŢIE'': 
  
Pearl Perlmuter după ce s-a stabilit la Amsterdam a realizat lucrarea ,,SIGNAL''( Semnul) pe care o veţi admira în Park. Nick Jonk –absolvent al Academiei de artă ne întâmpină cu două lucrări:Zeewezeus (Drumul de mare) şi Elementen ( Elemente); O tânără artistă plastică Louise Schouwenberg- prezintă ,,Spinul'': Paul Hendriks -1963 are câteva lucrări sculptorale:,,Ondegronds''( Subteran); ,,Kleidinguluch'' ( Îmbrăcăminte ) ,,Ondersteboven''( Cu susu'n jos); Karin Arink –de la Academia din Roterdam expune lucrarea,,STEL''( Peretele); Robin de Vogel este prezent prin o apreciată sculptură,,Wind Dancer'' –(Dansatoarea); Maze de Boer e prezent prin lucrările Kunstvaald şi Leeuwarden; Telka van Dodenwaara ,,Obese '(Obezul); Robin de Vogel ,,Darling''(Draga) . 
  
Este de remarcat că unii dintre artiştii plastici-sculptori şi ceramişti au donat lucrările la începutul creerii acestei Unice Grădini Florale din Europa precum ,,Leo de Vries,,Wachtenden''(Aşteptarea''); Alphons Freijmuth ,,Totem''; Lotti van der Gaag,,Zootin''(Nebunul); Alphons Ferijmuth ,,Totem''; Karin van der Molen,,Hooibol-Mooibool (Căpiţe). 
  
Ne-am rezumat în această prezentare doar la o parte din artiştii plastici a căror lucrări se află împrăştiate la Keukenhof, precum şi împrejurul castelului Teyligen. Desigur că sculpturile vin să aducă o deosebită contribuţie artistică la unica Grădină florală din Europa,,KEUKENHOF'' ,atât ca varietate, mărime şi frumuseţe. 
  
Referinţă Bibliografică:
K E U K E N H O F Parcul florilor şi al statuielor / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2280, Anul VII, 29 martie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!