CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Manuscris > Cugetari >  

Anul Nou
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De-a lungul multor generaţii ziua de 1 Ianuarie a devenit simbolulînceputului noului an.Pentru numeroasele popoare ale universului ziua aceasta a intrat întradiţia lor, însoţită de anumite obiceiuri, povestiri, legende, cântece,jocuri şi binenţeles petreceri şi veselie.Popoarele, indivizii îşi îndreaptă speranţele pentru un viitor mai bun, maiîmbelşugat, mai sănătos.Ziua de 1 ianuarie, considerată pe plan internaţional ca începutul anuluicalendaristic nu a fost însă acceptată, integrată în concepţia, tradiţia unorpopoare precum evrei, chinezi dar nu numai aceştea.Observăm că popoarele europei în integritatea lor consideră ziua de 1ianuarie ca început de an nou.Să se fi votat o lege sau poate una nescrisă în Europa antică?Anul Nou a fost prima zi a primei luni a sezonului de inundaţie aculturilor Nilului.Am Akhet 1 corespunde simbolic la inundarea Nilului, chiar dacă acestanu a fost întotdeauna cazul, deoarece calendarul din Egiptul antic seschimba în fiecare an. Data aceasta a fost conotaţie puternică de trezire,căci potopul Nilului este vitală pentru poporul egiptean. Aluviunile carese depun peste culturi permit o recoltă bună.Cu alte cuvinte 1 ianuarie este o dată legată de buna stare a poporului,care dată în termenii contemporani se leagă mai întâi de economiastatului.În anul VII î.e.n. în timpul domniei lui Thumose III, dată însemnată pepereţi templului Deir-el-Bahari, a avut loc încoronarea regelui pe care l-am consemnat. Cu alte cuvinte însăşi încoronarea a avut loc în această zi,căci regele a vrut să se bucure de semnificaţia zilei. Chiar şi zeilor li s-a acordat cinstea de naştere în ziua consemnată maisus. Unul din obiceiele păstrate e procesiunea vaselor umplute cu,,apănouă'' luată din Nil, cu care se fuge spre temple.În anul 46 î.e.n. Iulius Cezar a decis 1 ianuarie să fie începutul anuluicalendaristic, ANUL NOU. El a luat această decizie căci Janus era zeulaccesului şi începuturilor.De altfel, aceasta e rădăcina denumirei a primeiluni din an, ianuarie. La romani consulatul este un sistem judiciar al cărui mandat durează unan. Până în anul 153 î.e.n. ziua de inaugurarea a consulatului era stabilităla 15 martie. Dar în anul 45 î.e.n. consulul Iulius Cezar este numitîmpărat. El impune ca începutul domniei lui să fie la 1 ianuarie. 
  
2Calendarul Iulian care a făcut unele modificări de calcul este până astăzifolosit în unele biserici ortodoxe sârbe şi ruseşti.Ziua de 1 ianuarie se sărbătoreşte aducându-se jertfe de animale şioferindu-se fructe şi miere în onoarea lui Janus, considerat zeul uşilor şiînceputurilor.Un alt obicei roman este procesiunea de numire a noilor consuli, fiindînsoţită de un alai în îmbrăcăminte albă care ajunge la templul lui JupiterCapitoliu.Anul Nou în Franţa a început a fi sărbătorit la 1 ianuarie de abia subregele Carol al IX-lea, care în edictul de la Roussillon din 9 august 1564 astabilit începutul anului la 1 ianuarie. În numeroase provincii din Franţa, Anul Nou a fost sărbătorit la diversedate. De altfel la Viena se începe la 25 martie, la Lyon -25 decembrieş.a.m.d.Ar mai trebui de adăugat :Anul este o personificare a Soarelui numitsolstiţiul de iarnă An Vechi, înainte de a muri la miezul nopţii deRevelion, şi imediat după renaştere, AN NOU.Sinonim cu marii zei ai omenirii, el se naşte, creşte, îmbătrâneşte şimoare după 365 de zile.Oricât de diferite ar părea vechile culturi ale lumii, acestea aveau încomun speranţa de regenerare anuală sau sezonială a universuluiînconjurător. Anul este o personificare a Soarelui numit solstiţiul de iarnăAN VECHI, înainte de miezul nopţii de Revelion, şi AN NOU, dupămiezul nopţii. Redactorilor revistei,,Confluenţe literare'' ,familiilor acestora precum şi cititorilorle doresc un AN NOU 2016 îmbelşugat ,pace şi bună stare. 
  
Referinţă Bibliografică:
Anul Nou / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1816, Anul V, 21 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!