CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

BOTEZUL în apele IORDANULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Credincioşii au ieşit din apele râului, iar din tunicile lor albe se scuturaupicăturile de apă. Sub razele soarelui păreau bobiţe de argint strălucitoare.Privirea mi se umplea cu nesfârşitele podoabe magnifice. Liniştea, olinişte pe care am putut-o constata doar în acel loc. Loculdenumit:Botezul în apa Iordanului.Oamenii ţineau în mâinile lor sticle de plastic pline cu apa sfântă dinIordan.Apă cu nuanţe cafenii sau de un gri nemai întâlnit altundeva. Erau, în acea zi în jur de 7000 de credincioşi ai bisericii ortodoxe şi abisericii etiopiene. Se sărbătorea ,,botezul lui Ioshua pe locul undeIohanan la botezat cu apa din Iordan şi,,atunci s-a deschis cerul auzindu-se glasul care spunea ,,eşti fiul meu iubit prin care răspândesc...(BibliaNouă ,Mati 3,16-17)Înainte de a coborâ spre apă, au mers la duşurile din apropiere pentru a-şiîmbrăca acele tunici albe sau stăteau cuviincioşi în aşteptarea rândului, pelângă numeroasele autobuze sosite în acea dimineaţă.Scările de lemn duc spre un platou înconjurat de bârne de siguranţă. Uniidintre pelerini făceau primele cunoştinţe, schimbau părerei sau sefotografiau.Un loc pitoresc în apropiere este rezervat pick-nikurilor. Unii turişti şi-ausărbătorit ,,ziua onomastică''-nou prilej de bucurii şi afirmare a credinţeistrămoşeşti. Poate un unic prilej în viaţă!Când le venea rândul de a coborâ scările spre apa iordanului, sticlele deplastic rămâneau undeva pe mal. Este interzis a se lua apa direct dinIordan din motive, bine înţelese-igienice. Cei care coborau purtând tunicialbe erau români, ruşi şi etiopieni. Majoritatea s-au coborât în adâncimeaapei pentru a-şi uda capul.Pelerinii au zăbovit timp îndelungat. Fiecare grupare cu preotul lor carecitea din Cartea rugăciunilor cu glasul plin de emoţia unicului moment.Iar gruparea credincioşilor, înconjurându-l răspundeau :Amin!Printre cei de faţă erau şi palestinieni care mărturiseau:suntem pentruprima dată aici şi trecem botezul creştinismului''. Rosteau cuvintele cu oîncredere neclintită citând fragmente din Sfânta Scriptură. 
  
2Cei care mai fuseseră prin acest loc, cu alt prilej, i-am auzit spunând:,,cutoţi suntem creştini.Sfinţirea în apa Iordanului ne este comunătuturor:Români,ruşi,etiopieni,greci ,palestinieni''. Un om mai bătrân venit din Ierusalim pentru a nu ştiu câta oară, priveaspre cei din jur, le asculta vorbele, fără a le înţelege tâlcul. Asculta pe ceicare vorbeau româneşte sau ruseşte şi rostea ca pentru sine:noi ne-ambotezat .în decursul anilor, dar ei –arătând către cei care stăteau la rând, ein-au avut prilejul! Comuniştii nu le-au dat voie!!Ei sunt ucraineni, ruşi,români.Numai acum li s-a permis şi au venit să se boteze ca creştini. Cine nu a putut fi în apropierea Patriarhului greco-ortodox Tiofil, puteaobserva ceremonia pe una din cele două ecrane mari care au fost instalatepe marea întindere din apropiere. Patriarhul Teofil a prezidat ceremonialăsând să zboare doi porumbei albi ca zăpada.În actele oficiale şi hărţile din Israel locul este denumit ,,Cezarul dinIehud''. După credinţa aceasta, prin acest spaţiu au trecut fii lui Israel râulşi Eliahu a luat în mare vâltoare, drumul cerului.Palestinienii îl denumesc ,,locul Botezului''. În trecutul îndepărtat sepresupune că aceste pământuri erau proprietatea bisericii greceştiortodoxe, drept care au fost găsite unele urme ale mânăstirilor acestora.Denumirea uneia dintre mânăstiri, ar fi fost ,,Regele judeilor''Îngrădiri şi placarde atrag atenţia vizitatorilor, indicând apropierea delocul ,,Sfânt''. Până în 1980 nu s-a putut vizita, dar la propunereapatriarhiei ortodoxe au început amenajările şi de două ori pe an aveauloc ,,sărbătoriri oficiale''.În ultimii ani s-au făcut investiţii de aprox.şapte milioane de dolari. Înacest fel s-a desvoltat turismul şi se pot oficia zilnic slujbe religioase.Locul a fost dat în îngrijirea ,,Societăţii pentru protejarea naturii şi aparcurilor''. În ultimii ani societatea a deschis un magazin cu obiectesfiinte, amintiri, cărţi bisericeşti şi broşuri în mai multe limbi cât şi hărţi.Adeseori vom putea întâlni în jur de 2000 de turişti zilnic. Într-o statisticăa anului 2014 vom constata în jur de 65 de mii de vizitatori. Societateaamintită permite tuturor credincioşilor, de pretutindeni şi de orice credinţăsă-şi desfăşoare activitatea religioasă. În acest scop, locul este păzit deforţele poliţiei israeliene timp de 24 de ore continuu. Deasemeni vase degumă conduse de poliţişti păzesc apele Iordanului, în scopul securităţiivizitatorilor. 
  
3Un magazin special amenajat vinde celor interesaţi ,,apa de Iordan'';unpost de prim ajutor sanitar este permanent deschis cât şi un post depompieri şi Salva-mare pentru cei care doresc să facă plimbări cu bărcilede-a lungul Iordanului.Palestinienii ortodoxi din Sahnin şi Toran din Galil, din Genin, Ramala şiBeit Lehem ca şi din Metul Kerem, precum numeroase familii din Iaffosau Ramle şi Lod. Însuşi proprietarul bărcilor de gumă este din Iaffo.Putem întâlni locuitori ai Ierusalimului ,Beit Hanina.Întreţinându-ne cu unii din vizitatorii amintiţi mai sus, am înţeles că suntvizitatori aproape permanenţi la unele din sărbători. Armata şi securitateaisraeliană păzeşte locul în permanenţă, încât fiecare dintre turişti să poatăfi în deplină securitate, să poată a-şi desfăşura rugăciunile în linişte şipace. Peste biserica ortodoxă atârnă steagurile donate de colectivulpatriarhiei.Ceremoniile religioase a tuturor pelerinilor, indiferend din ce colţ al lumiisosesc cât şi a vizitatorilor din Israel sunt ocrotite, încât fiecare credinciospoate să-şi îndeplinească slujba.Adesea, se pot auzi, de la distanţă cântecele religioase a corurilor îndiverse limbi.Atunci parese că cerul s-a deschis în faţa tuturor şi cuvintede linişte şi Pace parcă-şi i-au zborul către înălţimile cerului.Câteva ore pe malul Iordanului, în acea atmosferă liniştită, pastorală varămâne adânc înfiptă în sufletul şi inimile vizitatorilor. 
  
Referinţă Bibliografică:
BOTEZUL în apele IORDANULUI / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1794, Anul V, 29 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!