CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Impresii >  

Heidelberg
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De cum m-am apropiat de zidurile monumentale ale Heidelbergului,am avut impresia că sunt înconjurat de acele personaje legendare care m-au urmărit de-a lungul anilor, pe când am urcat pentru prima oară spre zidurile ruginii. 
  
Privirea mi-am îndreptat-o spre Cetatea Universitară, Muzeul farmaceutic şi bine înţeles către Castelul Regal . 
  
E drept că ici, colo printre armura de un verde pătrunzător, se întrevăd zidurile groase, drepte şi armonioase care străjuiesc de mii de ani ascunzând cu dibăcie povestiri din trecutul îndepărtat dar şi frumuseţile prezentului, a studenţimii care vine să înveţe cu râvnă din imensa cultură ,reala moştenire păstrată de-a lungul mileniilor. 
  
Una dintre clădirile Cetăţii Universitare este dedicată studenţilor din diversele facultăţi, ale acestui imens conglomerat ştiinţifico-literar, care studenţi practică sportul tradiţional,,Scrima''. 
  
Privirea îmi fugea spre văile de un verde aprins presărate cu floricele de o coloratură de-a dreptul basmică. 
  
Adesea m-am oprit pentru a observa cu atenţie fiecare clădire.Mi-am scos micul binoclu-pe care-l folosesc la unele spectacole-astfel am urcat treptele care duceau spre clădirea Castelului. 
  
Colegii de drumeţie discutau, comentau în special faptul integrităţii numeroaselor clădiri istorice. 
  
-Cel de al Doilea Război Mondial-bombardamentele americanilor care au curmat din temelii oraşe şi sate de pe întreaga Germanie, nu au produs nici o distrugere în Heidelbergul antic. Totul a rămas precum era...şi precum ...se povestea! 
  
-Se vede treaba-spuse unul din colegi-aviatorii americani ori au învăţat la Heidelberg, ori erau de prin aceste locuri... 
  
-Distrugând această cetate antică, legendară..considerau că vor distruge însăşi cultura milenară ! 
  
Se povesteşte deasemeni, pe vremuri, studenţii îşi prelungeau, cu bună ştire perioada de studenţie, doar pentru a trăi cât mai mult în atmosfera Heidelbergului. 
  
A fi fost –pe vremuri-student la Heidelberg-se transforma într-o profesie!! 
  
  
În zilele noastre, a fi student la Heidelberg, în primul rând a fi sârguincios dar, a avea largi posibilităţi financiare. 
  
O clădire pe cât de vede pe atât de impozantă este Catedrala. Aceasta de-a lungul vremii a cunoscut lupte grele între catolici şi protestanţi.În una din decizi a fost prevăzută despărţirea printr-un zid, încât fiecare din credincioşii aceste două religi, să-şi aibă locaşul său. 
  
Pentru a admira Statuia ,,MADONEI cu pruncul''a fost necesară străbaterea unei alte cărări. Statuia datează din sec.XVIII-lea. 
  
Nerăbdători, am lăsat în urmă alte obiective pentru a mai prinde porţile deschise ale ,,Castelului''-respectiv Palatul Graimberg.. 
  
-Ce atâta grabă? 
  
-Ba mai ştii, ar fi putut să distrugă ,,butoiul cu vin''sau pe năzbătecul PERKEO! 
  
Şi uite aşa, din vorbă în vorbă, tot urcând şi admirând am ajuns la porţile Castelului. 
  
Palatul poartă numele după ducele Charles de Graimberg-principalul constructor al ruinelor castelului. 
  
Unele ziduri au fost ridicate în sec. XII-lea .Castelul a fost reşedinţa regelui în timpul lui Ruprecht al III-lea. Castelul a trecut prin vremuri grele căci, a cunoscut numeroase aversiuni, fie a celor care se luptau pentru al cucerii, fie ale naturii. 
  
Restaurarea castelului are la râdui un istoric :după războiul de treizeci de ani (1618-1648) Carol Ludvic a încercat să-l restaureze;o a doua încercare a fost a lui Carol Teodor . 
  
De abia în 1934 Charles Gaimberg nu numai că la refăcut, dar i-a adăugat şi Holul Regal 
  
VĂZUTE şi POVESTITE 
  
Castelul are şi o pivniţă în care se află un butoi de vin a cărui proporţii sunt neobişnuite, iar noi i-am spus,,gigantice''. O astfel de mărime nu am observat în nici una din renumitele pivniţe din Franţa sau Italia. 
  
Butoiul are deoparte şi alta două rânduri de scări cu balustrade a căror armură sunt de o frumuseţe incomparabilă sau cum spun cunoscătorii în ornamentaţii de genul acesta,,imperială''. 
  
Carol Ludvig a hotărât să-şi mărite fiica –Liselotte-cu prinţul moştenitor al Franţei. 
  
Banchetul a fost pregătit după dorinţele lui Carol Ludvic . 
  
  
Surprizele pentru numeroşii oaspeţi nu au fost neglijate ci, puse la cale cu dibăcia unui mare expert. 
  
În butoiul de dimensiuni imense au fost ascunşi un grup de trompetişti şi toboşari.. 
  
Când petrecerea era în toi, oaspeţii prinseseră curaj după ce cupele cu vin au fost date pe gât fără măsură şi invitaţii nu au mai putut să se ţină pe picioare..Iar din bunătăţile pregătite nu au mai rămas, decât firimituri. Unde mai puneţi că şi femeile prezente care s-au întreţinut cu fecioraşii afumaţi, se clătinau pe lângă pereţi. 
  
Deodată s-au făcut auzite nişte sgomote infernale.,bubuituri asurzitoare. 
  
Lumănările s-au stins şi bezna a cuprins întregul spaţiu al saloanelor. 
  
Oaspeţii -nemţi şi francezi-fugeau care încotro. 
  
Carol Ludovic a căutat prin toate mijloacele să-i potolească,pe oaspeţii înspăimântaţi 
  
Din butoiul gigantic au ţâşnit muzicanţi cu surle ,unul după altul . 
  
Povestea ,,butoiului gigantic''poate s-ar fii dat uitării peste ani...dar ... 
  
O statuetă se află pusă în faţa butoiului . 
  
E statueta piticului PERKEO!! 
  
Despre Perkeo ...altădată! . 
  
Referinţă Bibliografică:
Heidelberg / Paul Leibovici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1769, Anul V, 04 noiembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Leibovici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Leibovici
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!