CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

CUM DESCOPERIM LUPUL ÎN BLANĂ DE OAIE. FALS VERSUS ORIGINAL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Există persoane pe lumea aceasta, care, deși puține la număr, au deosebita abilitate de a descoperi omul fals. Omul fals este cel care aparent se comportă și se prezintă în fața celorlalti ca „pâinea lui Dumnezeu”. Fie că întâlniți o asemenea persoană în preajma dumneavoastră, fie că aflați despre existența ei cu ajutorul prietenilor, sau că această persoană este chiar una publică, simpatică, deseori un bun orator sau scriitor, de cele mai multe ori s-ar putea să aveți de-a face, de fapt, cu lupul în blană de oaie, o fiară sentimentală care tocmai v-a cucerit inima și mintea.  
  
Însă nimic din cele de mai sus nu s-ar întâmpla fără ca dracul să-și bage coada cumva. Dacă pe oamenii simpli, mai puțin inteligenți, mai puțin culți, sau mai puțin credincioși, acesta îi poate determina să gândească și să acționeze etic greșit, pentru ceilalți însă, mai inteligenți, mai culți și mai credincioși, Diavolul trebuie să folosească tertipuri rafinate, și, de cele mai multe ori, el își poate face simțită prezența în preajma unui om bine intenționat de fel, acționând prin găsirea (uneori temporară) a unei persoane plăcute, carismatice și credibile, care va putea vorbi în numele lui, și, mai mult, va construi un discurs foarte convingător, promițător și „pozitiv”.  
  
Dar nu oricine poate accepta această păcăleală rafinată. Unii își vor da totuși seama, cu greu, că pot avea de-a face cu o persoana ce pare la prima vedere „pâinea lui Dumnezeu”, dar care, in timp, va face inevitabil câteva mici greșeli care îl vor da de gol în fata omului foarte inteligent. De exemplu, dacă am avea posibilitatea să înregistrăm o conversație întreagă între două persoane, iar mai apoi am reasculta-o mai atent de câteva ori, am observa imediat că o gramadă de afirmații ale lupului în blană de oaie, se bat cap în cap unele cu altele, iar lucrurile fiind spuse, toate, tocmai de către el. Mai mult chiar, acesta va încerca să deturneze omul bine intenționat și credincios de la cărarea cea bună (de la Adevăr), speculând chiar și cele mai mici îndoieli ale acestuia, sau, de cele mai multe ori, reușind să-i mângâie ușor-ușor orgoliul. Odată câștigată încrederea, lupul în blană de oaie se poate juca în toate felurile cu mintea interlocutorului, telespectatorului sau a cititorului.  
  
O alta metodă de a descoperi falsul uman ce ni se afișează în față, este să descoperim dacă discursul acestuia trădeaza mici răutăți, orgolii, atingerea credinței, prin propunerea unor valori alternative la valorile pe care Biserica le propovăduiește prin Sfânta Scriptură și cuvântul lui Dumnezeu. Astfel, în acest tip de discurs, putem observa unele mici derogări de la respectarea regulilor stabilite de către societate, sau, câteodată, sunt oferite anumite tentații omului cel bun, fie unele materiale, fie altele care ar garanta celebritatea și recunoașterea meritelor de către cei mulți sau publicul fidel. Și, uite așa, cei ce vor dori bani, putere, celebritate, își vor schimba direcția vieții, sfătuiți fiind de prietenii lor, veritabili lupi in blană de oaie.  
  
În încheiere, vă îndemn să fiți treji, și mă refer aici la trezirea minții și a sufletului! Chiar dacă omul (mintea) se odihnește noaptea, sufletul rămâne treaz tot timpul. Iar acesta nu poate fi păcălit niciodată. Descoperiți lupul în blană de oaie și feriți-vă de el! Lăsați-l să fie ceea ce dorea cu determinare să pară: o simplă oaie! Și, doar în acest fel, va deveni oaia rătăcită pe câmp, căci aceasta ar fi fost singura lui șansă pentru spălarea păcatelor în fața întergii lumi...  
  
Paul Gheorghiu.  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CUM DESCOPERIM LUPUL ÎN BLANĂ DE OAIE. FALS VERSUS ORIGINAL / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2535, Anul VII, 09 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!