CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Noi nu știm cine suntem...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se întâmplă, uneori, să treacă luni de zile fără să scriu vreun articol. Si ani de ar fi trecut, tot nu mi-ar părea prea mult. Lăsând rimele la o parte, nu sunt genul de persoană care scrie si publică orice, doar ca să își umple timpul liber. Pesemne că ceva important m-a urnit si acum... Trebuie să recunosc faptul că una dintre emisiunile transmise pe postul National Geographic, mai exact emisiunea Genius cu Stephen Hawking, mi-a mai dat putina apa la moara (de parcă ar mai fi fost nevoie) ca să mai punem o dată în discuție limitele științei în general, dar și ale oamenilor în particular.  
  
Serialul în sine, este bine gândit și structurat, aduce publicului exemple din viața de zi cu zi, pentru a-i explica omului de rând cum se întâmplă fenomenele la nivel macro, utilizând exemple la nivel micro. Este ca un mini laborator pe Pamant, unde oamenii obișnuiți pot experimenta stiinta pura, dar aplicabilă întregului Univers.  
  
Doar că lucrurile nu stau chiar așa. O minte mai pătrunzătoare poate detecta erorile. Si nu ca ar fi ceva incorect intre cele prezentate în serialul documentar, ci pentru că o frântură de adevăr NU reprezintă tot Adevărul. Mai mult, lipsește în totalitate latura filosofică a emisiunii. La urma urmei, telespectatorii ar fi dorit, poate, să tragă o concluzie, iar uneori, parcă ar mai fi fost multe de spus despre subiect. A trata viața omului (fie ea si fizica) si Universul doar prin prisma științei, mi se pare incorect. A vedea această "lucrare" universala doar din unghiul de vedere al stiintei, se poate dovedi nu doar superficial, dar ne poate poziționa pe o traiectorie gresita, intre OM si Adevăr. Noroc însă, ca Adevărul nu are nevoie de aprobarea nimănui pentru ca el sa existe.  
  
De data aceasta nici nu as avea nevoie de religie ca să combat stiinta. Ci doar de un dram de logica, de filosofie. Asta dacă mi-aș propune. Dar nu îmi propun combaterea științei, ci mai degrabă as prefera sa o ajut, să-i completez lipsurile. Dar oricât de mult am completa știinta, tot vom observa, cândva, ceea ce mintea vechiului filosof a intuit în urma cu mii de ani, fără accelerator de particule si telescop spatial, ca nu trebuie să căutăm centrul Universului, ci să aflăm CINE se regăsește de fiecare dată în centrul Universului. Ca nu trebuie să explicăm ceea ce s-a întâmplat după Big Bang, atâta timp cât nu putem spune CINE l-a declanșat si DE CE! Ca nu trebuia să căutăm în exteriorul nostru la scară infinita, ceea ce trebuia să căutăm în interiorul nostru, adică evoluția spirituală.  
  
Vor trece mii si mii de ani de cercetări, cosmice, matematice, fizice, ca să aflăm apoi ca am căutat unde nu trebuia să cautam. Omul, în loc să caute la interior, unde i-ar fi mai aproape, caută la exterior. El caută limitele Universului, dar nu le va găsi, pentru că Universul a fost proiectat sa nu poată fi descoperit ca limite. Așa cum nu poți ajunge la capătul Pământului pentru că este rotund (sferic), nici la capătul Universului nu poți ajunge. Irosim energii fizice de neimaginat, dar le pierdem din vedere pe cele spirituale. Probabil că noi, oamenii, suntem blestemați să orbecaim în întunericul mintii noastre. Putini însă pot fi cei iluminați. Dar ei nu mai au nevoie de alte dovezi, pentru că ei intuiesc Adevărul, iar în sinea lor STIU ca ceea ce era de aflat vor afla. Cum nimeni nu scapă de moarte, nimeni nu "scapă" nici de Adevăr. Mai devreme sau mai târziu...  
  
Paul Gheorghiu.  
  
Referinţă Bibliografică:
Noi nu știm cine suntem... / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2312, Anul VII, 30 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!