CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

CUGET, DECI EXIST… CHIAR EXIST?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu toții cunoaștem afirmația marelui filosof francez, René Descartes: “Cuget, deci exist.”. Să fie oare chiar așa? Eu nu prea cred! Iată și de ce: să ne gândim un pic, oare cu ce cugetă omul? Cu mintea! Dar oare ce este mintea, altceva decât o mașinărie performantă a naturii, gata să proceseze milioane de informații precum calculatorul de pe birou? Dar calculatorul, în ciuda “minții” sale performante, nu este conștient de propria existență și nici nu poate să se bucure de ea. Cu alte cuvinte, dacă afirmăm că existăm doar prin prisma faptului că putem cugeta, că avem o minte și că procesăm informații provenite din mediul exterior, nu este suficient pentru a demonstra existența noastră. Iar acest lucru este cel mai evident atunci când murim. Mintea încetează a mai exista, și, odata cu ea, nici noi nu mai existăm. Dar este oare corect să se identifice omul cu mintea sa? 
  
Eu spun că, tocmai atunci când gândim prea mult, cu atât mai puțin existăm în prezent. Mintea ne ocupa spațiul, timpul și sufletul. Cu alte cuvinte, începem să existăm, sau mai mult, începem chiar să trăim și să simțim suflul vieții, abia după ce dăm frâu liber spiritului nostru, conștiinței. Doar atunci când încetăm a gândi fiecare mișcare și fiecare pas, atunci când lăsăm liberă conștiința să preia comanda tuturor lucrurilor înaintea minții, doar atunci putem afirma cu adevarat că existăm. Și vom exista și după moarte, căci conștiinta/spiritul nostru nu va înceta să lucreze pentru cei din jur, pentru cei ramași în urmă, sau, poate că se va întrupa în alte lumi. 
  
Deși nu este pe placul celor mulți, am totuși tăria să afirm, că niciuna dintre religiile lumii nu poate fi completa, în lipsa punerii omului în jurul conștiinței sau a spiritului lui. Nu cumva conștiința, un termen atât de mult rostit în ultimul timp, este tocmai acea particică foarte importantă, indispensabilă vieții, acel liant care face legatura directă intre viețuitoare și Dumnezeu? De la furnică la pisică și de la maimuță până la om, fiecare viețuitoare deține conștiință. Adică, deține acel element primordial care o ține pe vecie legate de divinitate și Dumnezeu. Mai nou, după nenumărate cercetări, oamenii de știință ajung la concluzia că, aceasta conștiință a viețuitoarelor, este independenta de corpul fizic, putând exista și acționa chiar și separat de acesta. 
  
Să ne imaginăm următoarele situații: dintr-o dată, soția îi permite soțului să o înșele (în sensul de a face sex cu altă femeie), dar acesta nu o face. Statul admite contribuabilului să fure din fondurile publice (probabil că unora chiar le-ar surâde ideea), dar acesta nu o face. Un cetățean găsește o sumă mare de bani, pe jos, în parc, dar o restituie la secția de poliție. Un soldat, pe câmpul de luptă, are ocazia să omoare inamicul, dar îi cruță viața. Un leu din savană are posibilitatea să omoare o gazelă bolnavă care abia se mai târăște, dar, sătul fiind, renunță. Și exemplele pot continua la nesfârșit. De fiecare dată, conștiința se află cu mult deasupra minții, logicii și inteligentei naturale. Ea este cea care dictează tonul muzicii pe toata durata vieții unui individ. Acestea fiind zise, afirmația lui René Descartes „cuget, deci exist”, poate fi ușor demontată și chiar demolată, cu totul. Atunci când mintea ne joacă fel de fel de feste, conștiința este singura care ne asigură echilibrul. În concluzie, ce este conștiința? Este legatura noastră cu divinitatea și Dumnezeu? Este tocmai o părticica din Dumnezeu? Sau este oare chiar Dumnezeu? Și dacă da, atunci noi, posesorii efemeri și temporari de conștiință, ce suntem? Dar oare chiar suntem sau nu suntem? A fi sau a nu fi... păi să judecam mai puțin cu mintea și mai mult cu sufletul, iar atunci, atât pentru noi, cât și pentru cei din jur, dar în special pentru cei rămași în urmă, cu siguranță, în eternitate, vom fi... și fără alte cugetări... 
  
Paul Gheorghiu. 
  
Referinţă Bibliografică:
CUGET, DECI EXIST… CHIAR EXIST? / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2121, Anul VI, 21 octombrie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!