CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Ce este viața?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce este viața? 
  
Iată o întrebare scurtă și la obiect. Oare câți oameni pot da răspunsul corect sau mai degrabă unul cât mai aproape de adevăr? Mai cu seamă, acestă întrebare nu poate primi un răspuns științific (sau o definiție), ci mai degrabă unul filosofic (eventual spiritual). Dacă ne așteptăm să primim un răspuns științific, vom avea parte de o sumedenie de explicații, care mai de care mai ingenioase, mai credibile, începând cu facerea Universului, apoi cu apariția omului, modul de procreare, etc. Sau vom primi răspunsul teologilor explicat în detaliu prin intermediul scripturilor biblice. Dar să analizam mai degrabă răspunsul filosofic. Intuim că acesta ar putea fi chintesenta lucrurilor, sau mai degrabă un răspuns mai aproape de adevăr, dar și mai aproape de întrebarea: care este scopul vieții?. Un răspuns corect, ar trebui să fie valabil atât pentru prima cât și pentru a doua întrebare. Atunci înseamnă că ne apropiem încet-încet de adevăr. 
  
Așadar, viața este o înșiruire de decizii. Unele mai bune, altele mai puțin bune (unii ar spune “mai puțin inspirate”). Teoretic, cu cât numărul de decizii bune este covârșitor mai mare decât numărul de decizii mai puțin bune, viața omului ca durata (sau a oricărei viețuitoare) are șanse mai mari de a fi prelungită, mai frumoasă, mai liniștită, mai echilibrată. Fie că este vorba despre orice fel de mamifer, dar în special despre om, de exemplu, o decizie greșită îi poate curma definitiv viața. Sau, o decizie proastă îi poate scurta viața sau îi poate genera un adevarat calvar pentru tot restul vieții. Evident, dacă presupunem viața omului ca fiind o inșiruire de decizii, inevitabil, cineva ne va trage de mânecă și ne va spune: atunci ce se întâmplă cu copiii tineri care mor? Aceștia din urmă neavând nici măcar șansa de a lua deciziile necesare continuării vieții. Atunci, de fapt, cine a luat deciziile în locul lor? Să fi fost părinții? Să fi fost natura? Să fi fost norocul? Să fi fost Dumnezeu? 
  
Aceste ultime întrebări ne pun serios pe gânduri, dacă acele premize ce au condus la apariția, existența și continuarea vieții, precum și deciziile necesare pastrarii unei vieți lungi și armonioase, au fost într-adevăr deciziile individului în cauză, sau, cumva, ele au parvenit de undeva din exterior, unde exista o voință exterioară individului, cea care hotărăște dacă individul trebuie să se nască, să trăiască (cât timp să trăiască) sau dacă trebuie să moară (când trebuie să moară), etc. Folosind acest tip de raționament, am putea demonstra foarte ușor existența unei (unor) divinități, a puterii absolute, chiar existența lui Dumnezeu. Iată că, deși încercând să evităm varianta teologilor, care în prima fază nu părea interesantă, din punct de vedere filosofic, încet-încet, tot de aceasta ne apropiem. Scriitorul și filosoful Marin Tarangul avea o vorbă: “nimeni nu știe când va muri”. Este adevărat. Omul, despre sine, nu știe când va muri. Însă, Dumnezeu, cu siguranță știe despre fiecare dintre noi, când vom muri. În aceste condiții, întrebarea inițială “Ce este viața?” ar putea fi redusă la afirmația: viața este o întreagă înșiruire de decizii, decizii care par a fi ale noastre, dar pe care le primim tot timpul de la Dumnezeu. 
  
Așa cum corpul nostru ne este dat temporar până la sfârșitul vieții, așa cum toate lucrurile materiale pe care le deținem sunt temporare până la sfârșitul vieții, tot în acest fel, gândurile și deciziile pe care le luăm/avem sunt temporare în mintea noastră, și mai mult, nu ne aparțin! De exemplu, pe numeroase monede și înscrisuri din perioada medievală, găsim alături de efigiile diferiților împărați și regi, cuvintele din limba latina DEI GRATIA. În traducere rezultă “prin harul lui Dumnezeu” (sau cu voia lui Dumnezeu). Cu alte cuvinte, chiar împărații și regii considerau că au ajuns în cea mai înaltă funcție din imperiu/regat, puși fiind de către oamenii din jur, însă numai cu voia lui Dumnezeu. Cu alte cuvinte, Dumnezeu a îngăduit oamenilor din jur, le-a trimis anumite gânduri, le-a dat putere de decizie pentru a se materializa urcarea pe tron a unui anumit individ. La urma urmei, împărații și regii decideau soarta lumii, puteau porni sau opri războaie, punând în joc soarta milioanelor de oameni. 
  
Nu doresc ca prin acest eseu să demonstrez existența lui Dumnezeu. Nici să dau vreun răspuns întrebării pe care am formulat-o la început. Las pe fiecare dintre voi, ca prin propria-i conștiință, să-și dea singur răspuns. Poate că răspunsul pe care îl veți da, vă va schimba viața în bine, definitiv, pentru toți anii ce vor urma. Trebuie doar să fie unul sincer, pornind nu din minte, ci doar din suflet. 
  
Paul Gheorghiu. 
  
P.S. : “Viaţa este ca un joc de remi: la început, toate piesele sunt amestecate, apoi ele devin ordonate şi se clădesc imperii. La sfârşitul jocului, imperiile cad şi totul revine la forma iniţială.” (Paul Gheorghiu – Filosofie pentru viață, 2012). 
  
Referinţă Bibliografică:
Ce este viața? / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2059, Anul VI, 20 august 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!