CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Câteva ciudățenii ale TIMPULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Încă din antichitate, marii gânditori ai momentului se întrebau, printre altele: ce este TIMPUL? Dar să nu vă așteptați să mă grăbesc în a da un răspuns la întrebare. Pentru că răspunsul dat de un fizician va fi diferit de cel dat de un matematician, un istoric sau un filosof. Fiecare dintre aceștia va privi TIMPUL din perspectiva propriei meserii sau propriilor preocupări. Dar tot ceea ce au în comun, atât fizicianul, cât și matematicianul, istoricul sau filosoful, este faptul că au încercat să dea o definiție timpului folosind mereu MINTEA. Poate că este natural să percepi timpul cu MINTEA, dar nu este un lucru deschizător de drumuri. Într-o lume materială, gândind cu MINTEA, timpul nu poate fi decât liniar, având trei stări de bază: trecut, prezent și viitor. Este evident că nici nu poți concepe timpul altfel. Cu alte cuvinte, totul pare a fi doar un sistem de tip cauză-efect. Adică oricare eveniment apărut la un anumit moment în TRECUT sau PREZENT, va schimba situația VIITORULUI. Dar dacă s-ar putea și invers? Adică un gând al propriei persoane din VIITOR ar putea să modifice comportamentul aceleiași persoane din TRECUT? Sau o informație sub forma unei mari descoperiri din VIITOR ar putea ajunge (cumva) în mintea unei persoane din TRECUT? Credeți cumva că nu s-a întamplat deja? Iată câteva exemple: Socrate. Platon. Leonardo da Vinci. Eminescu. Jules Verne. Einstein. Și lista poate continua… 
  
Numai dacă ne gândim la geniile omenirii de-a lungul istoriei, căci mă voi feri să folosesc în orice conjunctură cuvântul TIMP, acesta fiind abstractizat cât se poate în acest articol, și tot mi se pare ciudat, uneori, cum au reușit anumiți oameni de geniu să anticipeze anumite lucruri, trecând parcă peste bariera timpului. Singura explicație care mi-a venit în minte, a fost aceea că ar putea exista un „element” ce ar putea transporta gânduri, informații sau sentimente, de-a lungul timpului în orice sens. Acesta ar putea fi tocmai SPIRITUL omului. Dacă MINTEA este mereu temporală (și uneori temporară), fiind mereu obligată să se supună noțiunii de TIMP, SPIRITUL ar putea fi singurul element care aparține lumii materiale dar care poate păcăli timpul. Cu alte cuvinte, atunci când un individ are atât un nivel spiritual ridicat, cât și o minte foarte puternică, dar în special atunci când cele două elemente au făcut deja corp comun, se prea poate ca SPIRITUL omului dintr-un “moment de timp” din viitor să-și poată transporta chiar lui însuși, informație, sentimente sau gânduri, inconștient, înapoi în TRECUT. Cu alte cuvinte, pentru SPIRIT, timpul nu este un element liniar așa cum i se arată MINȚII, ci ar arăta mai degrabă ca o sferă, adică echivalentul unei entități fizice pe care poți călători în orice sens, fără a da vreodată de vreun capăt.În cazul călătoriei pe suprafața unei sfere (cum ar fi o planetă de exemplu), informația aflată la un moment dat pe suprafața acesteia este valabilă oricărui „timp” și oricărui punct de pe sferă, în orice direcție. Poate că tocmai această ipoteză ar demonstra de ce anumiți indivizi sunt răi sau buni pe toată durata vieții lor, pentru că, indiferent de momentul perceput de MINTEA lor sau a unui observator din exterior, SPIRITUL individului este mereu același în oricare perioadă de timp și este definitoriu pentru acesta. Mergând pe acest raționament, pentru SPIRIT, timpul nu există. În schimb, pentru MINTEA omului, timpul are cu totul altă semnificație, din raționamente practice. 
  
Un alt exemplu, bolnavii de Alzheimer, acele persoane care de cele mai multe ori nu mai au noțiunea timpului și/sau a spațiului (în sensul de localizare), pot fi buni sau răi cu cei din jur, iar această stare (definitorie) ar putea fi dată de situația SPIRITULUI lor, căci MINTEA nu mai poate fi luată în considerare în acest raționament. Medicina modernă consideră că oamenii cu Alzheimer sau demență sunt bolnavi din punct de vedere fizic, iar acest lucru poate fi demostrat foarte ușor, științific vorbind. Dar dacă acești oameni care nu mai au percepția timpului și a spațiului ar putea fi cheia marilor descoperiri în viitor, tocmai pentru că singurul lucru ce le-a mai rămas este SPIRITUL precum și accesul rapid la subconștient? Totul depinde de cum abordezi problema, căci bolnavii despre care am vorbit mai sus reprezintă o reală problemă pentru familiile lor (în sensul că problema lor nu are încă rezolvare), dar oamenii de știință ar putea încerca să studieze și latura mai puțin medicală, moment în care multe lucruri interesante ar putea fi descoperite. Fizicienii, matematicienii, medicii, istoricii și filosofii, cu toții ar trebui să-și dea mâna și să coopereze pentru a face noi descoperiri. Științele luate separat au șanse mai mici de izbândă, dar lucrând toate precum componentele unui mecanism sau organism, luate la un loc, acestea ar putea genera o eficiență mult mai ridicată pentru viitoarele descoperiri ale omenirii. 
  
Poate că este mai puțin important pentru noi dacă timpul există sau nu, dacă există și este liniar sau sub forma unei sfere, dacă lumea în care trăim este singură și unidimensională sau dacă există o infinitate de dimensiuni paralele. Însă ceea ce ar putea fi important, mergând pe acest raționament, este faptul că fiecare individ, în funcție de nivelul personal de evolutie spirituală , dar și în functie de deciziile pe care le alege în fiecare moment perceput de MINTEA lui, mai mult ca sigur că va genera efecte importante nu doar în viitorul omenirii, dar poate că și în trecutul / viitorul alteia. Ar putea genera efecte și în alte lumi paralele, în trecutul, prezentul și viitorul lor. Din punct de vedere cuantic, acest lucru pare a fi posibil. Rămane însă de văzut, dacă această ipoteză se va dovedi adevărată sau nu, dacă aceste simple observații personale sunt pertinente sau nu. Fiecare cititor este liber sa înțeleagă, să admită sau nu aceste idei. La urma urmei, orice exercitiu de imaginație poate stârni idei, comentarii, controverse și, uneori acțiuni, efecte... 
  
Paul Gheorghiu. 
  
Referinţă Bibliografică:
Câteva ciudățenii ale TIMPULUI / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1953, Anul VI, 06 mai 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!