CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Cum să nu ne supărăm pe omul prost
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Am scris cu ceva timp în urmă un eseu despre răutate şi prostie. Dar m-am gândit în ultima vreme că ar trebui să aduc şi câteva soluţii sau completări pentru rezolvarea problemei. Dar cum prostia omenească nu poate fi rezolvată, ne rămâne doar felul cum să o abordam pentru a nu ne face zile amare când întâlnim un om prost. Iată deci şi abordarea. A te supăra pe omul prost este ca şi cum te-ai supăra pe un animal pentru că nu poate gândi. Păi nici nu era treaba lui să gândească. Pur şi simplu aşa l-a lăsat natura, aşa l-a lăsat Dumnezeu. Nu te poţi supăra pe maşina veche de 40 de ani că nu merge pe autostradă cu 200 km/oră. Atât poate ea. Problema se pune dacă mai merită făcut efortul să “poată” sau nu are rost să ne mai batem capul cu ceva ce trebuie să rămână aşa cum era. La urma urmei, prost sau deştept, fiecare îşi are rolul bine determinat în natură şi societate. Cu ceva, poate-poate, tot este de folos celorlalţi.  
 
Există unele teorii, cum că pe Pământ trăiesc cel puţin două rase de oameni. Una de nativi, apărută în mod natural şi una modificată genetic de către alte civilizaţii superioare. Tot acestea teorii afirmă de asemenea şi faptul că aceste rase convieţuiesc pe Pământ de circa 35000 de ani. Păi dacă mă gândesc la cele două tabere, cea a proştilor şi cea a deştepţilor, mai că îmi vine să dau crezare teoriei mai sus menţionate. La urma urmei, prostul nu are cum să devină deştept şi nici deştepul nu are cum să devină prost, orice ai face. Setul de calităţi native cu care fiecare individ vine pe această lume este prestabilit. Aceste calităţi sunt precum specificaţiile tehnice ale unei maşini. O maşină este proiectată cu un anumit set de specificaţii tehnice. Ea nu trebuie să “poată” nici mai mult, nici mai puţin decât ceea ce este scris în fişa tehnică. Veți spune că în ceea ce priveşte oamenii, am face o mare discriminare dacă i-am împărţi în două categorii: proşti şi deştepti. Şi la urma urmei, cine poate hotărî cine este prost şi cine nu? Ar însemna să existe o fiinţă superioară celor doi pentru a-i pune pe fiecare în categoria reprezentativă. Probabil că doar Dumnezeu este Singurul care ar putea, dar cu siguranţă nu ar face asa ceva. Şi asta pentru ca El iubeşte toţi oamenii în mod egal, fie că sunt proşti sau deştepţi. Când vine vorba despre inteligenţa Divină, nu mai există discriminare. Fie că este vorba despre o rasă superioară care a creat omul prin modificări genetice succesive, fie că este vorba despre natura lui Darwin sau chiar Dumnezeul din Biblie, la acel nivel de inteligenţă, discriminarea nu mai are niciun sens. Inteligenţa Divină, infinită, nu analizează, ea doar repară, ameliorează, schimbă, înalţă, ridică nivelul de vibraţie, de cunoaştere. Ea există doar pentru a ridica nivelul spiritual, uman şi social.  
 
Scriitorul şi filosoful Marin Tarangul spunea la un moment dat în cartea Nocturnal: “Priveam faţa acestui om, surâsul acestei feţe. Şi simţeam că acest om înţelege. Nu ceva anume, o întrebare pusă, sau sensul unui cuvânt. Înţelegerea lui era mult mai largă.” … ” Înţelegerea lui înţelegea, senin şi usor, tot ce se poate înţelege. El înţelegea că se poate înţelege orice, că nimic nu rămâne neînţeles, acolo sus, unde înţelegerea surâde pentru ca înţelege…”. Iată că această frază arată faptul că pentru fiecare om există un moment, un nivel, care, odată atins, poate aduce tocmai iluminarea. Atunci când omul ajunge să înţeleagă orice, atunci când nimeni şi nimic nu-i mai este străin de cele ştiute, atunci cănd nivelul spiritual şi mental îi permit, omul se comportă exact ca Cel ce l-a iluminat. Fără discriminări, fără umflat în pene. Abia atunci apare smerenia. Şi nu mă refer la smerenia religioasă dusă uneori la absurd. Mă refer la smerenia inteligenţei. Atunci când Cel ce te-a înzestrat cu ea nu doreşte să faci abuz de ea, nici să defilezi cu ea prin faţa mulţimilor. Ea capătă valoare doar atunci când este descoperită de oameni precum ar fi descoperit aurul in munte. Ea are valoare mai mare, de asemenea, când poate aduce beneficiu omenirii, mediului social şi cultural, nivelului spiritual, atunci când ea poate repara ceea ce prostia (sub formă de lipsă de inteligenţă) sau răutatea (ca formă de prostie) au stricat. De fiecare dată, inteligenţa, fie că este de natura divină, fie că este omenească, ea vine sa repare imediat prostia, indiferent de severitatea formei pe care o întâlneşte. Ea echilibrează balanţa, compensează, stabilizează şi reduce definitiv efectele prostiei.  
 
Revenind la primele idei, când am afirmat că nu trebuie să ne supărăm pe omul prost, poate că ar trebui să luam un exemplu si din lumea animalelor. Oare animalul nu ţine supărare pentru că nu gândeşte sau pentru că este mai inteligent (în comparaţie cu omul)? Sau poate că în cazul animalului, natura a fost mai eficientă şi l-a cruţat de asemenea sentimente secătuitoare de viaţă? Poate că ar trebui să refelectăm mai mult la faptul că răutatea este specifică oamenilor, dar nu şi celorlalte vieţuitoare. Pentru că eseul trebuie incheiat, vă propun doar atât: nu vă supărați pe omul prost că nu are rost! Rimează bine, dar acesta este adevărul. Păstrați energia pozitiva și inteligența emoțională pentru lucruri mai bune, care chiar au rost și sens, care chiar vă pot aduce fericirea! Fiți acel om care “poate înțelege orice, că nimic nu rămâne neînțeles, acolo sus, unde înțelegerea surâde pentru că înțelege…”.  
 
Paul Gheorghiu.  
 
Referinţă Bibliografică:
Cum să nu ne supărăm pe omul prost / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1842, Anul VI, 16 ianuarie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!