CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Există pe lumea aceasta un secret, poate mic pentru Univers, dar atât de important pentru om, dacă ar fi cunoscut şi înţeles. Chiar dacă sună precum versul unei poezii cu oarecare tentă filosofică, textul de mai sus ar putea fi o piesă importantă din puzzle-ul ce descrie existenţa şi funcţionarea tuturor lucrurilor din Univers. De zeci de ani, oamenii de ştiinţă studiază legile fizicii şi ale Universului, particulele elementare şi comportamentul acestora, diferitele forme de energie, materie, forţe şi multe altele ce derivă din acestea. Însă, ei au făcut acest lucru doar studiindu-le pe fiecare parte, ştiinţific, dar nu şi în raport cu omul şi menirea lui pe Pământ. Poate că ar trebui să apară un nou tip de abordare a lucrurilor, raportând fiecare descoperire a ştiinţei la viaţa omului şi la comportamentul lui. 
  
De exemplu, în urma numeroaselor experimente făcute în fizica cuantică, s-a descoperit faptul că anumite particule elementare situate la distanţe considerabile una de cealaltă, se comportă identic atunci când cineva/ceva intervine asupra uneia dintre ele. Acestea se comportă precum gemenii aflaţi la mii de kilometri departare, dar care simt imediat dacă unul dintre ei este în pericol sau chiar a dispărut. Astfel de sentimente pe care noi le considerăm “paranormale”, apar de cele mai multe ori şi atunci când vine vorba despre parinţi şi copiii lor, sau uneori chiar despre soti şi soţiile lor, dacă aceştia au apucat să trăiască timp de câteva decenii împreaună. Chiar şi în natură apar uneori asemenea situaţii, când animalele simt de la mii de kilometri distanţă că urmează să se întâmple ceva rău cu semenii lor. Iată că există în Univers, începând de la particula elementară şi până la organismul complex, un fel de legătură primordială, existentă încă de la apariţia respectivei entităţii în Univers. 
  
Apoi există oameni care spun uneori că simt protecţia unei rude sau a unui prieten drag ce a decedat cu multi ani în urmă, ca şi când un înger păzitor ar veghea tot timpul asupra lor. Poate că o asemenea legătură nesesizată de către om, trece cu uşurinţă peste bariera spaţiului şi a timpului, peste bariera lumilor şi a dimensiunilor, peste cea a distanţelor, finite sau infinite. Dacă este cumva adevarată această ipoteză, atunci înseamnă că acest tip de legătură este precum iubirea dintre vieţuitoare, inclusiv aceea dintre oameni, respectiv iubirea care poate rezista la infinit, dincolo de orice spaţiu şi timp, dincolo de orice raţiune sau experiment ştiintific. 
  
Au existat numeroase cazuri, consemnate chiar în istorie, când, de exemplu, unul dintre soţi murind, este urmat la scurt timp de celălalt. Uneori voit, alteori fără de voie. Să fie oare vorba despre acest tip de legatură ce nu poate lăsa despărţite prea mult timp cele două entitati în două lumi diferite? Sau starea care se aplică unei entităţi, devine, automat, starea de fapt a entităţii pereche? Mulţi vorbesc despre oameni - suflete pereche, alţii însă, de exemplu, diferiţi cercetători, vorbesc despre particule pereche în fizica cuantică, atât la nivel teoretic cât şi experimental. Dacă este aşa, înseamnă că la nivel de Univers, fie unidimensional, fie multidimensional (în sensul de Univers cu mai multe dimensiuni paralele), situaţia este de fapt aceeaşi. Ar putea exista o dualitate a tuturor entităţilor din Univers, iar aceasta presupune automat şi complementaritatea lor, în sensul că una fără cealaltă nu ar putea exista, dar nici nu şi-ar avea sensul. 
  
Apoi, există o teorie care afirmă că toţi oamenii sunt “înlănţuiţi” precum celulele unui corp. Adică nu poţi avea pretenţia ca distrugându-se unele pe altele, acel corp să mai funcţioneze corect (cum este cazul cancerului de exemplu). Evident, aici nu se mai pune problema dualităţii elementelor, ci mai degrabă problema apartenenţei lor la un anumit sistem. Revenind însă la tema propusă, aşa cum energiile pozitive şi cele negative sunt complementare, aşa cum este posibilă existenţa sufletelor pereche pentru oameni, cum energiile şi forţele Universului rămân întotdeauna într-un echilibru relativ, este posibil ca mai toate entităţile din Univers să aibă un corespondent, undeva, chiar dacă uneori ascuns. Există şi o teorie care afirmă că dacă luăm în considerare ipoteza Universului multidimensional, fiecare individ din prezentul Univers ar putea avea câte un corespondent în fiecare dintre celelalte dimensiuni. 
  
Încercând să rămânem totuşi mai aproape de ceea ce cunoastem până acum, am putea concluziona faptul că ceea ce noi gândim sau acţionăm în fiecare moment, se va reflecta cel puţin asupra unui individ din lumea noastră, dar în special a unuia care este foarte apropiat sufleteşte de noi, cum sunt copiii, părinţii, bunicii sau sufletul pereche. Unii vor spune că nu există suflete pereche, dar în acelaşi timp, mai degrabă s-ar putea ca pentru o anumită persoană să existe un suflet pereche, doar că aceasta să nu-l fi întâlnit. În încheiere, poate că noi, oamenii, ar trebui să luăm în calcul şi această ipoteză, pentru că dacă se va dovedi adevarată la un moment dat, cu siguranţă că acesta ar putea fi “micul” secret al Universului, dar atât de însemnat pentru noi, muritorii cei efemeri. Probabil că numai Dumnezeu stie ce vom avea voie să descoperim... 
  
Paul Gheorghiu. 
  
Referinţă Bibliografică:
Micul secret al Universului / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1823, Anul V, 28 decembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!