CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Literatura > Eseuri >  

Tăierea copacilor, un nou sport naţional
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu ştiu de ce, dar în ultima perioadă am început să observ şi să judec lucrurile trecând totul oarecum şi prin filtrul statisticii. De exemplu, statistic vorbind, cam de câte ori trec pe lângă vreo pădure (sau mai bine zis ceea ce a mai ramas din ea) sau pe lângă vreun spaţiu verde pierdut pe undeva printre cartierele marilor oraşe, observ, inevitabil, fie zeci de cioturi de copaci “proaspăt” tăiaţi, fie chiar indivizi care se ocupă cu tăierea copacilor chiar sub ochii mei. Pentru orice trecător normal la cap, peste tot pe unde acesta îşi va întoarce privirea, el va vedea şi va fi uluit de numărul mare de copaci tăiaţi, toaletaţi, ciuntiţi sau pur şi simplu distruşi din diferite motive, care de care “mai obiective”. Se pare ca în ultima perioadă, copacii sunt singurii care încurcă pe toata lumea; pe şoferii care îşi parchează maşinile şi nu au loc de ei, pe cei de la administraţia domeniului public sau de la primarie, când sunt “nevoiţi” de fiecare dată să mai taie câte un copac, pentru a face loc unei noi parcări sau unei noi clădiri. Tot ceea ce se construieşte prin majoritatea oraşelor ţării, este atât de important pentru public, încât niciun copac nu va mai rămâne “în picioare” în anii ce vor urma.  
 
Se pare că ne-am pomenit cu o nouă modă pe plaiurile mioritice: marea betonare! Oriunde întorci capul, vezi numai beton. Până şi câmpurile care deunăzi aveau destinaţie agricolă, acum sunt betonate pentru parcări auto sau spaţii pentru diferite companii private (supermarket-uri, spaţii de prezentare, depozite, hale industriale, etc). Probabil că peste zeci de ani, marile oraşe se vor uni întinzându-şi betoanele unele către altele. Poate că doar munţii înalţi vor scăpa de marea betonare, pentru că acolo este mai dificil de dus materiale şi construit. Sau poate că nici aceştia nu vor mai scăpa de mâna omului născut şi trăit, nativ “constructor”. Unii oameni sunt precum lăcustele care distrug totul în calea lor. Oameni buni, mai lăsaţi betoanele la o parte, căci nu ele ne vor genera oxigenul necesar supravieţuirii şi a unui trai sănătos! Apoi, ce preferaţi la urma urmei, să vedeţi un oraş gri sau unul verde? Chiar luând în considerare, eventual, principiile cromaticii, esteticii şi ale bunului gust (ca să nu zic bunului simţ), tot vom constata că este de preferat să admirăm un verde natural în jurul nostru decât o imensitate de gri. Dacă Dumnezeu ar fi considerat că natura din jurul nostru ar fi trebuit să fie colorată în nuanţe de gri, poate că astăzi am fi văzut totul în alb-negru şi nu în culori. Chiar şi aşa, în vremurile actuale, când viaţa fiecăruia dintre noi devine din ce în ce mai anostă şi “mai gri”, doar prin acţiunile lor stupide, unii oameni aduc această culoare deprimantă peste tot în preajma lor.  
 
Şi cum să nu constatăm atunci, că românii au acum un nou sport naţional, numit “marea despădurire”? Deja există în ţara noastră destule companii care defrişează (culmea că legal) hectare întregi de pădure pentru export, apoi există numeroşi indivizi care taie (şi fură) zilnic câteva căruţe pentru “consumul propriu”, apoi există uneori chiar şi instituţii publice sau companii private care sunt de-a dreptul încurcate şi incomodate de copacii din mediul urban, apoi mai sunt persoanele care taie copacii doar pentru că aceştia umbresc casele sau brazdele de legume din jurul caselor. Nu ştiu când ne vom trezi la realitate sau dacă vom mai avea ocazia să o facem vreodată, dar este clar că în acest ritm, ne îndreptăm cu toţii către autodistrugere. Se pare că în aceste vremuri ciudate, nu mai putem vorbi despre o eventuală sinucidere individuală, ci despre una colectivă, lentă, dar sigură. Prin urmare, nu există duşman mai mare pentru om decât propria-i prostie şi ignoranţă! Păcat însă pentru generaţiile viitoare! Păcat că aceia care au într-adevăr putere mare de decizie la nivelul de conducere al ţării nu au ochi să vadă şi urechi să audă… să vadă peisajul apocaliptic rezultat în urma despăduririlor masive şi să audă strigătul de jale al naturii, cea care ne-a acceptat pe toţi (şi dintodeauna) în mijlocul ei…  
 
Paul Gheorghiu.  
 
Referinţă Bibliografică:
Tăierea copacilor, un nou sport naţional / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1632, Anul V, 20 iunie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!