CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Tipuri de cârcotaşi
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Există o categorie de oameni, aceia care au la dispoziţie prea mult timp liber. Dar nu acest fapt este o problemă. Problema apare atunci când timpul liber nu este valorificat într-o viaţă activă, iar omul cu prea mult timp liber la dispoziţie începe să născocească idei, apoi să cârcotească împotriva celor care nu au destul timp la dispoziţie (şi nici răbdare) pentru cârcotelile lor. De exemplu, la locul de muncă, indivizii care nu au un grad mare de ocupare al timpului cu lucrul, încep să uneltească împotriva colegilor sau să-i deturneze pe aceştia de la treburile lor, dar în special pe aceia care vor să muncească şi să-şi vadă de treaba lor.  
 
Apoi, inevitabil, apare şi o a doua categorie de cârcotaşi. Aceia care având şi suficient timp liber la dispoziţie, dar şi o predispoziţie pentru “capra vecinului”, încep să caute nod în papură celor care au mereu iniţiativă şi în general succes în ceea ce întreprind în viaţa de zi cu zi. Aceasta categorie distinctă de cârcotaşi nu suportă, în general, să vadă că alte persoane din preajma lor îşi folosesc timpul liber la maxim, constructiv, iar mai apoi faptul că acestea vor avea succes în tot ceea ce vor realiza.  
 
Din pacate, în ţara noastră, cei mai mulţi dintre concetăţeni nu suportă să vadă capra mare şi frumoasă a vecinului (de birou sau de bloc). Aceasta trebuie omorâtă cât mai curând, pentru a-i tăia proprietarului entuziasmul de succes. Individul de succes trebuie adus cât mai repede la numitorul comun al celorlalţi indivizi, căci succesul acestuia trebuie să atingă media (in)succesului celorlalţi. Şi acest fapt se întâmplă, probabil, pentru că răul trebuie să se propage mai repede decât binele. Poate că aceasta este una dintre legile Universului în care trăim. Sau poate că este chiar o lege derivată din legea de bază a lui Murphy: „dacă ceva poate să meargă prost, va merge prost”. Doar că acel „ceva” care va merge prost, se va întâmpla doar pentru că de fiecare dată există „cineva” care doreşte „altcuiva” să îi meargă lucrurile prost. Să fie aceasta una dintre legile Universului? Oare are cineva interes ca lucurile să nu meargă (toate) bine, pe deplin? Se pare că da! Bănuiesc că vă gândiţi şi dumneavoastră la cine mă gândesc şi eu...  
 
Dar să luăm în considerare şi a treia categorie de cârcotaşi, alţi deţinători de foarte mult timp liber la dispozitie, prin definiţia lor. Este vorba despre aceia care nu au muncit niciodată în toată viata lor şi nu o fac nici acum când au ajuns la vârsta bătrâneţii. Un prieten de-al meu are o vorbă: „unii muncesc pâna mor, iar ceilalţi mor până muncesc”. Şi mare adevăr este în această vorbă, căci nu discutăm acum despre regii sau prinţii care s-au născut şi au trăit toată viaţa cu totul pe tavă, aceştia neavând voie (sau nevoie) să muncească pe parcursul vieţii, pentru că întodeauna au existat zeci sau sute de oameni care au muncit pentru ei şi în slujba lor. Ci mă refer la persoanele care nu concep să muncească vreodată, dar care se străduiesc din răsputeri să saboteze munca şi ideile celorlalţi mai activi.  
 
Un alt exemplu, fără legătură cu cel de mai sus: oare cum unii pensionari nu acceptă sub nicio formă să stea acasă (toată ziua în faţa televizorului sau a Internet-ului), sau într-o cârciumă (cu ţuica şi paharul de vin în mână) şi îşi caută de lucru mereu, pentru că încă îi mai ţin puterile, iar alţii nu fac nimic toată ziua, zi după zi, dar îi analizează pe ceilalţi şi cârcotesc împotriva lor? Probabil că despre firea omului este vorba...  
 
Închei acest scurt eseu, considerând că ceea ce este prea mult, strică. Poate că este valabil şi când vine vorba despre timpul liber. Poate că şi firea omului este de vină, atunci când timpul liber nu este folosit în scop constructiv, sau mai rău, nu este folosit deloc, sau şi mai rău, este folosit împotriva celorlalţi mai activi. Aşadar, nu fiţi cârcotaşi! Folosiţi util timpul liber, constructiv, în interesul dumneavoastră şi al familiei! Lăsaţi “capra vecinului” la o parte! Fiţi activi, indiferent de vârstă, atâta timp cât fizicul şi mintea vă permit! Poate că vorba „funcţia creeaza organul, iar ne-funcţia, atrofierea” se aplică oarecum şi în acest caz. Lipsa unei vieţi active va duce inevitabil la îmbătrânirea prematură a individului (fizică şi mentală), la o situaţie materială mai proastă, la o stare fizică mai proastă, lăsând loc, apoi, încet dar sigur, mentalităţii specifice plaiului nostru mioritic de tipul „dacă mie îmi merge totul prost, trebuie să-i determin şi pe alţii să le meargă totul prost”. Însă, în realitate, niciodată răul dorit altora nu va aduce bine celui care îl gândeşte, pentru că binele aduce bine, iar răul aduce întotdeauna şi mai mult rău.  
 
Paul Gheorghiu.  
 
Referinţă Bibliografică:
Tipuri de cârcotaşi / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1590, Anul V, 09 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!