CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Când tehnologia ne amenință sănătatea și viitorul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Observ tot mai des în ultima perioadă, că unii oameni de știință încep să-și facă griji pentru omenire, căci mai devreme sau mai târziu, tehnologia avansată va pune capăt vieții oamenilor pe Pământ. Există deja numeroase scenarii care arată că tehnologia ar putea distruge omenirea, iar dintre acestea le putem enumera pe următoarele mai cunoscute: războiul atomic, inteligența artificială - care ar putea prelua controlul asupra omenirii, nano roboții sau roboții militari care ar putea scăpa de sub control, mașinile autonome care nu ar mai răspunde comenzilor calculatorului sau Internet-ului, precum și multe altele, mai mult sau mai puțin evidente la prima vedere.  
 
Dar există și un aspect mai puțin luat în considerare (sau deloc) de către oamenii de știință: modul în care tehnologia avansată ne omoară, pas cu pas, precum picătura chinezească. Și o face atât de eficient și de tăcut, încât atunci când ne vom da seama, va fi prea târziu pentru cei mai mulți. Din păcate, exact modul în care această tehnologie ne va afecta pe toți (și deja o face de mult timp), nu este studiat de către oamenii de știință. La urma urmei, poate că este și normal. Căci nu oamenii de știință ar trebui să se preocupe de acest aspect ci mai degrabă psihologii. Sunteți derutați de ceea ce am afirmat mai devreme? Păi ce ar avea de spus pshilogii despre amenințarea tehnologiei asupra omenirii? Simplu. Este vorba despre apariția stresului odată cu tehnologia modernă, a oboselii precum și îndepărtarea omului de natură și deci implicit afectarea sănătății.  
 
Dar pentru a aduce lămuriri, voi da în continuare câteva exemple.  
 
Indiferent ce tehnologie nouă am studia, vom constata inevitabil că, în timp, aceasta va avea grave repercursiuni asupra sănătății omului, cel care a beneficiat atât de mult timp de ea. Dar acum, să luăm pe rând câteva exemple:  
 
1) Automobilul. Chiar dacă la momentul apariției sale, acum un secol, automobilul era considerat un obiect de lux, în zilele noastre nu mai putem spune acest lucru. Încet-încet, automobilul a devenit nu numai o necesitate, ci chiar o adevărată extensie a corpului omenesc ce ne poate asigura o deplasare rapidă și confortabilă pe distante relativ lungi. Dar automobilul nu are doar un impact pozitiv asupra omului, ci și multe aspecte negative, lăsând deoparte chestiunea cu poluarea mediului care este poate și cea mai importantă, dar la nivel de individ, automobilul poate produce nenumărate probleme de sănătate, cum ar fi: imobilizarea individului pentru o lungă perioadă de timp în scaun (deci vor exista probleme cu spatele, cu coloana vertebrală, cu umflarea picioarelor, s.a.), apariția și accentuarea stresului cauzat de un trafic infernal și aglomerație, de pierderea unui timp important atunci când mașina este condusă zi de zi pe străzile marilor orașe, iar în final automobilul va conduce omul către sedentarism, iar lipsa de mișcare nu este deloc benefică organismului.  
 
2) Telefonul mobil. În ultimul deceniu, am ajuns să nu ne mai intrebam câți oameni au telefon mobil, ci mai degrabă câte persoane au mai mult de un telefon mobil în geantă sau în buzunar? Nu mare ne va fi mirarea când vom afla că, în medie, un individ are în buzunar chiar două telefoane mobile. Telefonul mobil, nu doar că poate genera radiații electromagnetice destul de nocive pentru corpul omenesc (deși anumite organizații susțin contrariul), dar poate contribui și la accentuarea stresului individului utilizator. Individul este sunat oricând și în orice conjunctură. Individul nu mai are timp nici să mănânce în tihnă, nici să se odihnească, nici să se mai gândească la ziua de mâine, căci telefonul sună continuu, de dimineața și până seara. Suntem pe bună dreptate sclavii telefoanelor mobile și ai calculatoarelor.  
 
3) Calculatorul și Internetul. Tot mai multe persoane petrec ore în șir în fața calculatorului. Fie că “navigăm” pe Internet, că jucăm un joc sau că discutăm pe rețelele de “socializare” , de fiecare dată constatăm faptul că am pierdut o buna parte din zi în fața calculatorului. Evident, în anii ce vor urma, apar și efectele nedorite: problemele cu vederea, durerile de cap, durerile de spate/coloană, amețelile, nu mai putem socializa în adevăratul sens al cuvântului (și nu cea de pe Facebook). Calculatorul devine încet-încet un obiect care nu doar că ne ocupă cel mai mult timp din viață, dar ne și distruge din punct de vedere uman și social.  
 
4) Televizorul și televiziunile. Nimic nu este mai nociv pentru gândirea corectă a unui individ decât aceste două elemente. Combinate, cele două elemente distrug personalitatea și gândirea corectă a individului, pe termen lung. Evident, există și excepții (posturi TV cu emisiuni documentare sau de cultură), dar în cele mai multe cazuri, televizorul prostește. Mai ales în țara noastră. Cele mai multe televiziuni produc emisiuni care aduc doar audiențe mari și nu emisiuni care să aducă un aport pozitiv telespectatorului, cultural sau educativ. Apoi dacă urmărim posturile de știri, devenim deprimați și nefericiți. Realitatea face ca rareori să auzim știri pozitive, iar în timp, subconștientul omului lucrează și se degradează. Ne putem pomeni cândva, că vom avea nevoie chiar de ajutorul psihologului, cel care ne-ar fi putut salva încă de la început, dacă am fi aflat despre această boală a secolului XXI.  
 
5) Gadget-urile. Mai ales tinerii, dar și persoanele de vârsta a doua sau a treia, încep să investească sume tot mai importante de bani în tot felul de dispozitive electronice de ultimă generație. Fie că le sunt necesare sau nu, aceste persoane vor face adevărate sacrificii pentru a le putea achiziționa. Apoi se mândresc prietenilor cu acestea, aratându-le de fiecare dată ce produse și-au mai achiziționat. Am cunoscut multe persoane care dețineau o adevărată colecție de asemenea dispozitive, mai mult sau mai putin folositoare. Tablete, ceasuri inteligente, telefoane mobile, termometre și barometre electronice, diferite aparate de măsura și comunicație, aparate de filmat și fotografiat, și multe altele. De fiecare dată mă întrebam, dacă respectivul individ mai are atât de mult timp liber la dispozitie încât să le și folosească pe toate într-un an de zile. De cele mai multe ori, individul ajunge să se plânga de lipsa banilor și de starea financiară deficitară în care se află. Pe vremuri, oamenii se întâlneau la un joc de cărți, de remi, în parc la o partida de șah sau se duceau să vizioneze o piesă de teatru sau să asculte un concert. În vremurile noastre, oamenii își petrec timpul prezentând prietenilor gadget-urile și discutând despre ultimele noutăți în domeniu. Pentru ei, nu mai există timp pentru altceva.  
 
Acum gândiți-vă așa: sunteți mai sănătosi și mai odihniți având la dispoziție și făcând mai tot timpul exces cu aceste minuni alte tehnicii de vârf? Nu cumva aceste tehnologii v-au îndepărtat încet (dar sigur) de adevărata viață și de natură? Nu cumva sănătatea dumneavoastră a avut de suferit pe termen lung din cauza acestor lucruri și a stilului de viață greșit? Pentru că acestea toate, luate laolaltă, au contribuit la modificarea esențială a stilului de viață, iar astfel, sănătatea dumneavoastră a avut foarte mult de suferit. Putem compara acest stil de viaţă cu picătura chinezească, cea care pare inofensivă la început, dar care, în timp, va găuri creştetul omului ţintuit într-un loc fix. Probabil că niciuna dintre aceste tehnologii nu ar fi afectat sănătatea omului, dacă acesta nu le-ar fi folosit în exces. Poate că de aceea, faţă de vremurile de odinioară, în zilele noastre ar trebui să ne bucurăm “cu măsură” de aceste produse ale tehnicii de vârf. Pentru că, altminteri, în loc să beneficiem de aceste instrumente pentru a ne face viaţa mai uşoară, vom deveni încet-încet sclavul lor. Din păcate şi acest gen de libertate suntem pe cale să o pierdem definitiv. Este libertatea de a gândi corect, dar şi libertatea de a renunţa la anumite lucruri, libertatea de a spune NU, atunci când acestea ne copleşesc…  
 
Paul Gheorghiu.  
 
Referinţă Bibliografică:
Când tehnologia ne amenință sănătatea și viitorul / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1566, Anul V, 15 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!