CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Viaţa ca o iluzie
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Rătăcim printre iluzii...  
 
Într-o zi, un bun prieten mi-a arătat portofelul. Era gol. Nu avea niciun ban în el. Apoi îmi spune cu un ton foarte convingător:  
 
- Ştii ce înseamnă asta?  
 
- Nu. Am răspuns eu.  
 
- Asta înseamnă că, neavând niciun ban, de fapt eu am "TOTUL"!  
 
- Cum aşa? Întreb eu nu foarte mirat, dar încercând totuşi să primesc mai multe detalii despre această afirmaţie interesantă.  
 
- Foarte simplu! Mi-a răspuns prietenul. Banii sunt doar simple bucăţi de hârtie, adică reprezintă “nimic”. Sau mai bine zis, nimic important pentru om. Noi le dăm importanţă. Banii reprezintă doar o convenţie între oameni. De exemplu, dacă ai ajunge pe o insulă pustie cu un sac de bani lângă tine, tot nu ai avea ce să faci cu ei. Ai muri de foame. Astfel ai avea “nimicul” în portofel. În schimb ai putea avea "TOTUL", pentru că ai exact restul lucrurilor!  
 
Acum să analizam mai atent afirmaţia prietenului. Dacă banii nu reprezintă nimic, fiind simple bucăţi de hârtie, având doar valoarea hârtiei folosite ca suport, iar dacă omului îi lipseşte această non-valoare, înseamnă că, de fapt, altceva ar trebui să deţină individul în schimb, iar aceasta este tocmai valoarea adevărată. Mai exact, ne referim la valoarea umană, etică, spirituală. Într-adevăr, se prea poate ca un om care are mai tot timpul portofelul gol, să aibă totuşi parte de cealaltă formă de avuţie, adică exact ceea ce contează mai mult pentru om şi astfel s-ar putea ca acesta să deţină într-adevăr TOT. Mai bine zis, TOT ceea ce şi-ar putea dori un om: sănătate, libertate, stima oamenilor, iubire, o familie frumoasă, o viaţă liniştită şi echilibrată, iar toate acestea sunt produsul unui suflet curat şi a unei minţi echilibrate.  
 
Despre chestiunea cu sacul de bani pe o insulă pustie, cunoşteam şi eu vorba. Şi sunt de acord cu afirmaţia. Cât despre chestiunea cu lipsa banilor, iarăşi sunt de acord cu afirmaţia prietenului. De exemplu, în eseul “Prinţ sau cerşetor” ce l-am scris în luna aprilie a anului trecut, şi eu am afirmat că, pentru om, atingerea gradului de satisfacţie totală pe toate cele trei planuri (material, social şi spiritual), se dovedeşte de fiecare dată imposibilă:  
 
 
Cu alte cuvinte, este împotriva firii să crezi că eşti satisfăcut pe toate cele trei planuri, dar mai ales când vine vorba despre cele două mai mari: material şi spiritual. În acest caz, doar crezi că ai tot, când de fapt este exact invers. Iată că viaţa se dovedeşte a fi o mare iluzie. Crezi că ai tot şi, de fapt, nu doar că nu ai tot, dar poţi să nu ai nimic. Ataşez încă un link ce face trimitere la un alt eseu pe care l-am scris în luna decembrie a anului trecut şi explic această afirmaţie mai pe larg:  
 
 
Iată că cel puţin din aceste două puncte de vedere, prietenul meu chiar avea dreptate. Şi nu era doar o simplă constatare a lui, ci mai degrabă purul adevăr. Oamenii aşteaptă tot de la viaţă, dar nu se mulţumesc cu partea cea mai importantă pe care o primesc. Pentru ei, viaţa nu mai este doar o simplă iluzie, ci devine chiar o mare deziluzie. Este o mare greşeală (şi chiar prostie) să consideri că dacă traiesti în lux, chiar ai tot ceea ce un om poate avea pe lumea aceasta. Este poate cea mai gravă formă de percepţie a vieţii în general şi a mediului înconjurător şi a oamenilor în particular. Crezi că fiind bogat, totul ţi se cuvine, iar lumea se aşează imediat la picioarele tale. Începi să crezi că eşti un mic Dumnezeu. Apoi intervine mândria, Ego-ul exagerat şi egoist, prostia. Consideri că nimeni şi nimic nu îţi mai poate sta în cale, nici măcar legea. Dar constaţi la un moment dat că pământul îţi fuge de sub picioare într-o fracţiune de secundă. În acel moment, chiar ai pierdut totul. Ai pierdut banii, puterea, libertatea, credibilitatea, stima oamenilor, iar în final ţi-ai pierdut sănătatea şi viaţa. Din păcate pentru aceşti oameni, viaţa nu este doar o mare iluzie, ci se doveşte în final, o mare deziluzie. Percepţia greşită a vieţii şi a lucrurilor, duce în final, doar spre o singură direcţie: atunci când pierzi tot, inclusiv viaţa. Iar avuţia materială este poate cea mai volatilă dintre avuţii, căci eşti bogat azi, dar mâine nu mai ai după ce să bei apă. Spre exemplificare, vă prezint mai jos încă un articol despre cum poti să pierzi tot într-o clipă:  
 
 
În speranţa că am reuşit să vă întăresc convingerea că nu trebuie să alergăm după cai verzi pe pereţi, adică după bani, bogăţie materială şi putere, precum şi faptul că alte valori ar trebui urmărite pe perioada vieţii, închei acest eseu, gândindu-mă că, poate, în timp, scara generala a valorilor va fi schimbată. Valorile materiale vor fi înlocuite, încet-încet, cu valori umane şi spirituale. Doar în aceste condiţii, viaţa nu va mai reprezenta pentru cei mai mulţi dintre noi, o mare iluzie (sau deziluzie), ci ea va însemna doar adevărata oportunitate de a identifica echilibrul vieţii precum şi scopul existenţei noastre.  
 
Paul Gheorghiu.  
 
Referinţă Bibliografică:
Viaţa ca o iluzie / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1530, Anul V, 10 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!