CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Oameni şi oameni...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Există foarte multe persoane pe lumea aceasta despre care se poate afirma, în reală cunoştinţă de cauză, faptul că respectivii indivizi sunt lipsiti în totalitate de caracter. Şi acest lucru nu îl spune doar cineva anume, ci o întreagă colectivitate sau, uneori, chiar întreaga comunitate sau societate. Apoi, inevitabil, urmează întrebarea noastră (justificată): oare cine şi-ar mai dori să-şi petreacă timpul în preajma unor astfel de indivizi? Şi, totuşi, paradoxal şi complet ilogic, ne simţim atraşi de unii dintre ei. Iar atracţia este tot atât de puternică precum este atrasă insecta de lumina becului aprins în mijlocul întunericului. Evident că nu avem cum să nu ne întrebăm: oare ce ne face să fim atraşi tocmai de aceste “rebuturi” umane? Răspunsul este puţin mai complicat, dar în mare parte ar trebui să fie vorba despre felul omului de a fi, cel puţin din punct de vedere exterior. Fie că suntem atraşi de frumuseţea lor, de jovialitate, de originalitate sau de inteligenţă, aceste puncte forte se cumulează de cele mai multe ori într-un adevărat farmec, în faţa căruia nu mai putem rezista. Ne trezim de fiecare dată puşi în faţa unei adevărate ispite.  
 
Poate că la urma urmei, fiecare om, oricât de lipsit de caracter, tot mai păstrează o licărire de speranţă, că se mai poate îndrepta ceva la el, iar acest lucru îşi face simţită prezenţa prin faptul că, în final, tot nu putem renunţa atât de uşor să mai stăm prin preajma lui. Cu alte cuvinte, niciodată nu este nici timpul şi nici totul pierdut, pentru că, fiecare om, oricât de jos s-ar afla în ierarhia spirituală, tot are şansa de a repara greşelile din trecut şi a-şi perfecţiona şi purifica sufletul. Poate că acesta este adevăratul motiv pentru care nu ne putem dispensa atat de uşor de anumite persoane din jur, fie ele mai puţin binevoitoare sau uneori chiar răuvoitoare. Poate că în subconştient, omul inteligent are de fiecare dată puterea de a ierta şi de a înţelege chiar şi pe acela care de mult timp nu se mai poate înţelege nici pe el însuşi. Maturitatea gândirii, dar şi cea spirituală a unui om inteligent, dar evoluat spiritual, îşi spune de fiecare dată cuvântul. Superioritatea inteligenţei şi a bunului simţ câstiga mereu lupta. Putem lua exemplul lui Iisus, care, în totală cunoştinţă de cauză, chiar ştiind că va fi trădat şi (pe nedrept) pedepsit, tot a acceptat situaţia, pentru a demonstra în felul acesta că omul are puterea lăsată de Dumnezeu, de a ierta, a înţelege şi a accepta chiar şi ceea ce pare de neacceptat pentru cei mai mulţi.  
 
Chiar din proprie experienţă, pot să spun, că încă mă întreb uneori: ce mai caut eu prin preajma acestui personaj nesimţit? Dar, apoi, în timp, chiar şi atunci când am toate justificările să-l evit, îmi stăvilesc rapid pornirea logică. Logica şi mintea nu sunt întotdeauna cele mai puternice arme. Poate mai degrabă curăţenia sufletului. Unii se grăbesc să justifice acest comportament prin faptul că aceşti indivizi ar trebui să fie, de fapt, aşa zişii “vampiri energetici”, căci aceştia doar cu astfel de lucruri se hrănesc. Dar poate că lucrurile nu stau tocmai aşa. Poate că oamenii lipsiţi de caracter, în toată slabiciunea lor, au mereu nevoie de cineva care să le lumineze calea şi să le dea o mică speranţă, căci nu este totul pierdut, iar situaţia lor se poate îndrepta în viitor. Mai degrabă este vorba despre lupta dintre subconştientul oamenilor, dar mai adânc gândit, ne dăm seama că este lupta dintre sufletele lor. Este lupta unui suflet evoluat de a ridica un altul căzut. Iisus ştia asta, iar noi ar trebui să urmăm exemplul Lui. Cu toţii cunoaştem o celebră replică din filmul Războiul stelelor: puterea are mare influenţă asupra celui slab. Dar vorba aceasta tălmăceşte adevărul absolut, căci ea ascunde adevărata putere a oamenilor. Este puterea de a-l îndrepta pe cel “slab” şi de a-l aduce, în timp, pe drumul cel “bun”. Nu vă grăbiţi acum să comentaţi ce înseamna “slab” sau “bun”, căci cele două noţiuni, chiar relative fiind, sunt relative în contextul minţii logice specific umane, care, de cele mai multe ori, se dovedeşte a fi prea rudimentară, aşa cum ne lasă impresia şi aceia de care fugim mereu: oamenii fără caracter…  
 
Paul Gheorghiu.  
 
Referinţă Bibliografică:
Oameni şi oameni... / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1526, Anul V, 06 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!