CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Despre invidie şi ură
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Invidie şi ură. Acestea sunt elementele care, imediat după mândrie sau orgoliu, definesc cel mai bine specia umană, în mare parte, din păcate. Există foarte multe persoane, care, pur şi simplu nu pot suporta gândul că altora le merge bine. Şi nu doar atât, respectivele persoane pot invidia şi detesta chiar rudele şi prietenii cei mai apropiaţi. De cele mai multe ori, aceştia nu iau în calcul faptul că poate vina le aparţine în totalitate, că nu are cum să le mearga bine, precum rudelor sau prietenilor “mai norocoşi”, atâta timp cât nu au facut niciun pas spre a le merge mai bine. Chiar dacă am înlătura din ecuaţie variabila divinităţii, tot ar mai rămâne câteva variabile, şi anume: norocul, şansa, munca, inteligenţa, studiile, strategia de viaţă, economia, implicarea, devotamentul, asumarea riscului, precum şi multe altele, care, este evident că le lipsesc cu desăvârşire. Este foarte uşor să invidiezi o persoana, doar pentru faptul ca nu poţi avea parte de bucuriile vieţii persoanei respective. Dar dacă am putea privi lucrurile obiectiv, cumva din afara celor doi? Se pare ca puţini oameni pot face acest exerciţiu, dar şi mai putini îl înţeleg.  
 
Încă din cele mai vechi timpuri, fenomenul invidiei a pornit chiar între fraţi, între părinţi şi copii, aşa cum s-a întâmplat de exemplu cu împaraţii Romei în urmă cu două milenii. Apoi, acest proces a continuat, secole de-a rândul, între regi, împăraţi şi comandanţi de oşti, atât în familiile mai înstărite cât şi în cele mai sărace. Dar se pare că acest fenomen nu s-a oprit vreodată doar la vremurile de război, ci continuă acum şi în rândul oamenilor moderni ai vremurilor noastre. Nimeni şi nimic nu poate opri aceste apucături odioase. Se pare că aceasta este caracteristica de bază a rasei umane. Chiar dacă nu putem generaliza, tot vom constata (studiind ponderea) câţi se pretează şi acum la aceste apucături.  
 
Şi mai grav este faptul că de la invidie şi până la ură nu mai este decât un singur pas. Adică de cele mai multe ori, o persoană care invidiază ani şi ani la rând, inevitabil va dezvolta şi arunca o adevărată ură asupra celui invidiat. Tot grav este şi faptul că, de cele mai multe ori, acest lucru este făcut pe nedrept. Şi nu cred că există un păcat mai mare în faţa lui Dumnezeu, decât sa ţii atâta ranchiună în sufletul tău. Urmărind, uneori chiar din întâmplare, câteva scene din telenovelele sud-americane, am constatat că există pe lumea aceasta părinţi care îşi urăsc şi/sau invidiază copiii. Că există persoane care în cele din urmă şi-ar ucide fratele sau sora, ca apogeu al invidei şi urii revărsate asupra lui/ei. Şi tare îmi este frică să nu fie adevărată afirmaţia că “viaţa bate filmul”, că ne putem trezi oricând sabotaţi de propriul părinte sau de propriul copil, de propriul frate sau de propria soră, doar pentru că am avut dintodeauna o viaţa mai liniştită şi mai bună, o viaţă la care persoana respectivă mult timp a râvnit.  
 
Acestea toate sunt lucruri odioase în faţa lui Dumnezeu, dar şi în faţa oamenilor cu cap, cu minte şi cu suflet bun. Să fie oare lucrarea Diavolului acest lucru sau nu? Să fie oare caracteristica omului de cea mai joasă speţă, cel care s-a aflat “din întâmplare”, tot timpul prin preajma noastră? Destul de greu de răspuns. Oricare ar fi fost adevărul, nu trebuie să ne lăsăm purtaţi de valul prostiei şi a răutăţii gratuite. La urma urmei, ar trebui să ne îngrijim mai degrabă de situaţia noastră şi de ce anume am putea schimba la noi, pentru ca în viitor să nu fim nevoiţi a invidia sau râvni la binele celor din jur. Doar în noi am putea (re)găsi puterea, dar numai printr-o adevărată voinţă, să ne schimbăm viaţa în bine, şi implicit a celor din jur. Căci binele generează bine, iar răul produce şi mai mult rău.  
 
Considerând că a fost bine gândit mesajul, aştept, şi sper, ca cei invidioşi şi răutăcioşi să-şi reconsidere punctul de vedere, să mai lase deoparte celebra “capră a vecinului” şi să-şi regândească viaţa în funcţie de posibilităţile lor, şi nu de avuţiile şi fericirea celor din jur. Dumnezeu să ne dea mintea ce de pe urmă, cu cât mai repede, cu atât mai bine, căci astfel vom avea cu toţii câte ceva de căştigat!  
 
Paul Gheorghiu.  
 
Referinţă Bibliografică:
Despre invidie şi ură / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1474, Anul V, 13 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!