CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Secretul tinereţii
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Oare cine nu şi-ar dori să rămână tânăr pe toată durata vieţii? Oare ar putea exista tinereţe veşnică sau totul este doar un basm pentru adormit copiii? Probabil că este evident: tinereţea veşnică se poate arăta doar sufletului. Astfel, sufletul omului poate fi veşnic tânăr, indiferent de vârsta reala a individului. În relitate, ceea ce se poate întâmpla şi chiar se întâmplă, este faptul că un suflet tânăr poate încetini foarte mult îmbătrânirea fizică a corpului. Mai mult chiar, în ultimul secol, am constatat că media de viaţă a oamenilor a crescut destul de mult. La acest fapt contribuie din plin realizările de ultimă oră din medicină, condiţiile de trai mult îmbunătăţite, dar nu în ultimul rând, profilul spiritual al individului. Toate cele trei elemente vor conduce întotdeauna la prelungirea vieţii individului cu câteva decenii bune. 
  
Aşa cum spune şi titlul, vom lua în discuţie doar aspectul tinereţii fizice, şi anume ce putem face pentru a ne menţine tineri, în special când ne referim la corpul fizic. Întotdeauna există două planuri (putem să le numim chiar şi condiţii) care determină prelungirea tinereţii fizice a individului. Primul plan este cel spiritual. Se ştie încă din antichitate, chiar de la primii filosofi, faptul că un om evoluat spiritual va avea parte de o viaţă sănătoasă, armonioasă şi de numeroase împliniri sufleteşti, fapt ce va conduce automat şi la deţinerea unui corp mai tânăr pentru o perioada mai mare de timp. Cel de-al doilea plan este planul mental. Trebuie să îţi impui tot timpul să rămâi tânăr, iar corpul tău va răspunde în consecinţă făcând tot posibilul să regenereze toate celulele, întinerind mereu corpul. Trebuie să crezi că nu te vei îmbolnavi şi chiar aşa se va întampla. Trebuie să îţi imaginezi că eşti un om inteligent, şi chiar de nu eşti, în timp, vei deveni. Corpul omului este foarte bine proiectat, el se poate “reprograma” în diferite feluri pe tot parcursul vieţii, astfel încât să se poată optimiza, regenera, să devină un suport optim pentru sufletul omului, şi asta pentru o perioadă cât mai mare de timp. Aşa cum se spune că ceea ce vei semăna, aceea vei culege, tot aşa se întâmplă cu tinereţea şi sănătatea omului. Dacă te vei “programa” mental să fii tânăr, bătrâneţea va întârzia destul de mult, poate chiar cu zeci şi zeci de ani. 
  
Poate că şi ştiinţa ne va ajuta să realizăm mai uşor acest lucru, pentru că cercetările din ultima perioadă afirmă şi demonstreză că media de viaţă a oamenilor poate depăşi uşor pragul de 120 de ani. De exemplu, generaţiile mai tinere, adică cei care au acum o vârstă mai mică de 30 de ani, aceştia pot avea şansa să trăiască peste 100 de ani, evident dacă nu ne paşte vreun război mondial sau cine ştie ce calamităţi naturale până atunci. Considerând că aceste nenorociri nu se vor întâmpla prea curând, poate că mai avem ceva timp să ne gândim mai bine ce este de făcut. Chiar dacă unii încă visează la nemurire (nu a sufletului), ar trebui totuşi să înţelegem că nu acesta ar trebui să fie scopul final al omenirii. La urma urmei, tot ceea ce se naşte şi trăieşte, la un moment dat tot va muri. Aceasta este firea “naturală” a vieţii şi a lucrurilor. Vorba bunicii mele: “au murit ei, împăraţi, regi, medici, oameni de ştiinţă, ce mai contează că mor şi eu?”. Chiar de este aşa, vibraţia vieţii omului îl îndeamnă mereu catre acelaşi lucru, să caute să trăiască mai mult. Dar la urma urmei, poate că este mai puţin important cât de mult ai trăit, ci mai degrabă modul în care ai făcut-o sau cât de fericit ai fost până la final. Vorba aceea: “în viaţă nu destinaţia este scopul, ci călătoria!”. Cu siguranţă că în acest caz, moartea nu este scopul, ci destinaţia. Cu alte cuvinte, contează doar ceea ce a mai rămas dupa viaţă, şi nu durata acesteia. 
  
Veţi spune, poate, că teoria sună bine, dar practica ne omoară mereu! Şi da, şi nu prea! Se ştie că nu poţi practica dacă nu cunoşti teoria, pentru că altfel nu ai ce practica. Asta doar dacă nu dorim cu toţii să facem lucrul “prost făcut”, atunci când lucrăm doar după ureche, aşa cum cântau aşa-zişii muzicieni, pe vremuri. Chiar şi în acest context, totul este o ştiinţă până la urmă, pentru că, de fapt, acum ne referim tocmai la ştiinţa de a reuşi să trăiesti mai mult, dar nu oricum şi cu orice preţ, ci într-un mod corect, iar acest lucru ar conduce automat şi la o sănătate mai bună, un corp mai tânăr, o minte mai bine echilibrată, un suflet mai curat şi un spirit mereu tânăr. În speranţa că am reuşit să vă conving că atât sănătatea cât şi tineretea ţin într-o mare măsură chiar de dumneavoastră, de modul de a privi lucrurile, precum şi de modul de a-i vedea pe cei din jur, nu pot decât să vă urez acum: tinereţe prelungită şi viaţă armonioasă! 
  
Paul Gheorghiu. 
  
Referinţă Bibliografică:
Secretul tinereţii / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1467, Anul V, 06 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!