CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Prost... de bun...
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Pentru că tot s-a încheiat un an destul de zbuciumat şi sperăm că va veni unul mai bun, propun să analizăm expresia puţin ciudată, “prost de bun”.  
 
“Să fii bun!” Este vorba pe care aproape fiecare copil o aude în primii ani de viaţă. În general, familia este prima instituţie care îndeamnă copilul “să fie bun” cu aproapele lui, să ajute atunci când are ocazia să o facă, să înţeleagă persoanele din jur, să se pună de fiecare dată în locul lor şi să nu judece pe nimeni, pentru că doar Dumnezeu este singurul care are drept de a judeca oamenii. La acest îndemn se mai alatură de obicei şi Biserica, recomandând oamenilor să înfăptuiască “binele”, atât prin predica preoţilor cât şi prin punerea la dispoziţia individului a unui număr mare de biserici, mănăstiri, obiecte şi însemne bisericeşti, precum şi prin susţinerea de activităţi de caritate care au loc în pragul fiecărei mari sărbători religioase. Dar să ne întoarcem la copil. După cei şapte ani de acasă, urmează primii ani de şcoală, atunci când dascălul (prefer să-l numesc dascăl şi nu profesor) este cel care poate trasa copilului primele direcţii despre ceea ce este bine şi ceea ce este rău, despre cum ar trebui copilul să se poarte în societate, atât în perimetrul şcolii cât şi în afara acesteia.  
 
Inevitabil, ajungem însă şi la omul matur, cel care, probabil, citeşte acum aceste rânduri. Pentru că omul matur dispune în totalitate de liberul arbitru, chiar şi atunci când nici părinţii, nici preotul, nici dascălul nu mai sunt prin preajma lui, ci doar conştiinţa dată de Dumnezeu, acesta se trezeşte de cele mai multe ori în postura măgăruşului cu urechi lungi din binecunoscutul desen animat, acel personaj care este luat mereu în bataie de joc de către cei din jur, şi doar pentru că de fiecare dată, prin imensa lui bunăvoinţă şi bunătate, el devine uşor-uşor, un “prea prost de bun”. Iată cum o calitate umană poate deveni foarte uşor un real handicap, atunci când educaţia primită într-o familie bună nu se mai potriveşte cu vremurile întunecate în care trăim. “Ajută-ţi aproapele!” Aşa îndeamnă atât Biblia cât şi Biserica. Dar ce te faci atunci când aproapele “ajutat” se transforma în cel mai mare oportunist, transformând ajutorul tău într-un simplu beneficiu gratuit? Mai mult, chiar tu, măgăruşul cu urechi lungi, atât de prost de bun, ajungi o simplă oportunitate în faţa celui care ţi-a cerut iniţial ajutorul. Şi mai grav este faptul că de cele mai multe ori, persoana care a beneficiat de tot ajutorul tău necondiţionat (şi uneori chiar nemeritat), nu doar ca îţi este nerecunoscătoare, ba mai mult, te crede mereu… prostul de serviciu. Căci în fiecare casă, loc de muncă sau chiar de distracţie, se va găsi cel puţin o persoană care va profita de bunătatea ta!  
 
Tinând cont de aceste lucruri, stau şi mă gândesc, uneori, dacă mai merită să faci câte un “bine”, din când în când, celor din jur, sau să stai cât mai departe de vieţile lor? La urma urmei puteai să nu fi existat niciodată. Cine i-ar mai fi ajutat în locul tău? Sau se găsea de fiecare dată cineva să le facă un bine, apoi să ajungă unul dintre cei probabil mulţi… proşti de buni? Însă, dacă stau să mă gândesc mai bine la cele sfinte, se zice că este bine să ajuţi necondiţionat pe cel din jur, precum este bine să poţi iubi necondiţionat aşa cum a făcut Iisus. Poate că este mai bine să fii un “prost de bun” decât să fii “inteligentul cel rău”, cel care nu va pierde niciodată oportunitatea de a specula iubirea şi înţelepciunea celorlalţi în propriul folos, care este de cele mai multe ori, unul material.  
 
Poate că atât “prostul bun” cât şi “inteligentul cel rău” ar trebui să gândească mai bine acest aspect, căci nimic pe lumea aceasta nu va rămâne nerăsplătit. Şi cele bune şi cele rele. Apoi, poţi mânui focul să te încălzeşti, dar tot la fel de bine poţi să te şi prăjeşti. Şi niciodată nu vei putea înţelege de ce singur te-ai prăjit. În încheiere, ştiu că aceia care nativ sunt oameni “buni”, vor înţelege prea bine ceea ce am vrut să spun. Cât despre cei profitori, cei care fac mereu abuz de bunătatea şi bunăvoinţa celor “proşti de buni”, le recomand să mai reflecteze puţin, dacă chiar merită să se prăjeasca cu focul vieţii, căci Dumnezeu ştie în fiecare moment, cine, ce şi cât de mult a greşit…  
 
Paul Gheorghiu.  
 
Referinţă Bibliografică:
Prost... de bun... / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1461, Anul IV, 31 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!