CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Totul sau nimic?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Nu mai am nimic in viaţă pentru care merită să trăiesc!” este o afirmaţie destul de des întâlnită în ultima vreme, când din păcate, în tot mai multe cazuri, tot mai multe persoane simt că au ajuns la capătul puterilor, precum o frunză purtată de vântul sorţii, căci nu mai au nicio bucurie, nicio speranţă, pe scurt, nu mai au nimic de iubit de la viaţă. Alţii, dimpotrivă, afirmă cu seninătate: “eu sunt un om fericit, pentru că am totul!”. Apoi, există şi a treia categorie, aceia care vor de la viaţa “totul sau nimic”. Chiar dacă aţi auzit gluma “mai bine bogat şi sănătos, decât sărac şi bolnav”, când vine vorba despre cei care preferă “totul sau nimic”, se prea poate ca aceştia să nu se mai aleagă cu nimic spre finalul vieţii. A urmări tot timpul să atingi un maxim, şi nu vorbim acum despre perfecţionare, în general, nu este o idee tocmai bună. Poţi trăi o viaţă cu gândul la maxim, dar să nu poţi atinge vreodată nici măcar minimul. Şi când spun maxim, mă refer la ceea ce îşi doreşte omul obişnuit în general: bani, putere, plăceri comune, funcţii înalte, şi mai rar vorbim despre un maxim intelectual sau spiritual. Indivizii din această categorie nu reuşesc să atingă nici măcar minimul a ceea ce şi-au dorit o viaţă întreagă, indiferent dacă dorintele le-ar fi fost necesare în vreun fel sau nu.  
 
Cât despre cei care spun că sunt fericiţi pentru că “au totul”, în aceeaşi măsură se poate întampla să nu aibă prea multe sau chiar să nu aibă nimic. Şi, mai degrabă, s-ar putea să nu aibă nimic din ceea ce ar fi fost esenţial pentru viaţa şi fericirea lor. Poţi considera că “ai totul”, iar a doua zi să te trezeşti că nu mai ai nimic. Foarte mulţi oameni bogaţi au rămas fără averi peste noapte, părăsiţi şi/sau înşelaţi de soţii, apoi rămaşi fără copii, trezindu-se de cele mai multe ori în mijlocul străzii la vârsta senectuţii, tocmai atunci cînd ar fi avut mai mare nevoie de ei. Poate vei considera că “ai totul” pentru că te regăseşti într-o situaţie financiară foarte bună, dar poate că “beneficiezi” de dragostea interesată a unei soţii materialiste, sau a unui copil care aşteaptă cu nerabdare să părăseşti această lume pentru a putea moşteni mai repede averea ta, pentru ca mai apoi să ajungi uşor-uşor la azilul de bătrâni. Poţi conduce sute sau mii de oameni, care, considerai că te apreciau pentru competenţa şi talentul tău managerial, când, în realitate, aceştia te respectau doar pentru funcţie şi salariul pe care îl plăteai acestora în fiecare lună. Iată cum totul se poate dovedi o mare iluzie! Credeai că ai totul, şi, de fapt, chiar nu aveai nimic!  
 
Dar să luăm în discuţie şi acele persoane, care, deşi consideră că nu mai au pentru ce trăi, fie că au pierdut cu totul siguranţa materială sau chiar acoperişul de deasupra capului, încă deţin ceva care le face să valoreze mai mult decât greutatea lor în aur. Bănuiţi ce vreau să zic, acel “ceva” este chiar sufletul. Un suflet mare, curat, o inocenţă copilărească, senină, o stare de bine generată de o viaţă echilibrată intelectual (dar sănătoasă), afecţiunea familiei şi a prietenilor precum şi un puternic optimism, tocmai acestea se pot dovedi drept adevăratele valori, care, luate la un loc, pot reprezenta TOTUL pentru tine. Deci, da, poţi să crezi că nu mai ai pentru ce trăi, că nu mai ai nimic, şi totusi să ai TOTUL! Apoi, dacă am lua în calcul şi varianta judecăţii de apoi, se poate întâmpla să crezi că nu mai ai nimic aici pe Pământ, dar ce-i al tău e pus deoparte, pentru că vei avea totul în viaţa următoare, sau mai mult, poate că vei beneficia de veşnicie în Împărăţia cerurilor. Ştiţi cum se spune: speranţa moare ultima. Şi nu vă grăbiţi să spuneţi că moare şi ea! Până la urmă depinde cum privim lucrurile. Chiar dacă “totul” şi “nimic” sunt două extreme în continuă antiteză, niciodată nu vom putea afirma cu siguranţă că deţinem doar una dintre ele. Într-o formă sau alta, noi, oamenii, în timpul vieţii suntem “totul”, apoi, după moarte, devenim “nimic”. Asta dacă discutăm doar din punct de vedere organic. Poate că spiritual, lucrurile stau tocmai invers. Aşa că acum puteţi să cugetaţi mai bine şi să răspundeţi singuri la întrebare: aveti totul sau nimic? Sunteţi "totul" sau "nimic"? Aşa cum spunea un mare clasic: to be or not to be…  
 
Paul Gheorghiu.  
Referinţă Bibliografică:
Totul sau nimic? / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1437, Anul IV, 07 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!