CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Despre lăcomie
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
După cum este bine ştiut, în Biblie există mai multe păcate capitale, printre care regăsim şi lăcomia. Chiar dacă Biblia se referă la lăcomia legată de hrană, atunci când omul face o adevarată patimă pentru aceasta, mâncând mai mult decât hrana necesară desfăşurării activităţii zilnice sau trăind dintr-o beţie într-alta, consider că nu acest tip de lăcomie este cel care ar trebui comentat. Prefer să aduc în discuţie lăcomia de bani, care în Biblie este trecută “la rubrica” iubire de arginţi. Dar una este să iţi placă banii în sens de studiu, cum este de exemplu domeniul numismaticii şi alta este să fii lacom în sensul de a aduna cât mai mulţi bani pentru a avea o satisfacţie nemărginită, când vezi că propriul “munte de bani” începe să crească în dimensiuni. Iată că cele două noţiuni prezentate în Biblie, lăcomia şi iubirea de arginţi capătă forme substanţial diferite în zilele noastre. Dar să stăm strâmb şi să judecăm drept. Aşadar, vom lua în discuţie cea mai frecventă formă de lăcomie a oamenilor: lăcomia de bani.  
 
Lăcomia de bani este păcatul suprem al omului. Consider adevărată această afirmaţie pentru că de aici se trag toate problemele omenirii, mai ales în zilele noastre. Pentru omul modern nu se mai aplică vorba “cine fură azi un ou, mâine va fura un bou”. Pentru că acum nici măcar boul nu mai tentează pe nimeni, căci el nu mai are nicio valoare pentru omul modern. Vorba ar trebui să sune altfel: “cine fură azi un milion, mâine va deveni un om mare!”. După cum bine cunoaşteţi, mulţi dintre bogaţii lumii au afirmat uneori: “nu mă întrebaţi cum am făcut primul milion, căci pe restul le pot justifica uşor!”. Iată că în ziua de azi, “oul” este înlocuit de milionul de dolari sau Euro, iar “boul” nu mai este nicidecum premiul cel mare, ci viitorul “om mare”, cel cu bani mulţi, influenţă şi putere. Apoi, lăcomia de bani prezintă întotdeauna o caracteristică distinctă, comună tuturor celor care o deţin: înşelăciunea sau furtul la scară foarte mare. Mai pe scurt, nimeni nu se mai sinchiseşte să păcălească sau să fure puţin, căci în felul acesta nu mai are timp să se bucure de ceea ce a furat. Acum, omul păcăleşte sau fură la scare mare, mai mult ca oricând, căci odată ajuns la putere, individul se şi înfruptă din cornul abundenţei precum o pasăre de pradă devorează animalul vânat. Dar trebuie consumat totul, rapid şi până la ultima bucăţică. Nimic nu trebuie să rămână celorlalţi! Şi nu mă refer că ar trebui să rămână celorlalţi pentru a fura şi ei din ceea ce a mai rămas, ci să rămână puţin şi pentru cei mulţi dar corecţi, aceia care mai pot ciuguli doar firimiturile, cei care, din păcate, duc în spate mereu același sistem.  
 
Păcat că omul mondern nu mai poate fi comparat nici măcar cu animalele lăsate de Dumnezeu, căci acestea din urmă nu cunosc lăcomia. Animalul consumă doar cât să-şi astâmpere foamea şi nu adună mai mult decât îi este necesar pentru energia zilnică. Însă omul adună şi adună mereu, doreşte să deţină mai mult decât semenii lui, să demonstreze în felul acesta că, încet-încet, el este alesul, cel care va deveni masculul alfa în societate, prin banii obţinuţi peste noapte şi în orice fel. Iar vorba machiavelică “scopul scuză mijloacele” va deveni deviza vieţii, un obiectiv şi un ţel. La urma urmei, ce mai contează cum au fost “facuţi” banii, contează doar că nimeni şi nimic nu mai poate sta în calea bunăstării individului şi a familiei lui, căci cine mai are curaj în ziua de azi să îl mai ia la întrebari pe miliardarul de carton? Poate că ne vom pomeni în viitor cu legi noi, unele care vor incrimina textul Bibliei, atunci când păcatele capitale vor deveni adevărate calităţi sau chiar simple aptitudini necesare omului pentru traiul cel bun. Dar, uneori, nici traiul cel bun nu mai este îndeajuns, pentru că acum toţi oamenii vor să trăiască o viaţă de lux!  
 
Paul Gheorghiu.  
 
Referinţă Bibliografică:
Despre lăcomie / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1413, Anul IV, 13 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!