CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

La judecata de apoi
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Precum se întâmpla în facultate, când după un semestru de activitate venea şi vremea examenului, tot la fel s-ar putea întâmpla să ajungem la sfârşitul vieţii în faţa “profesorului”, cel care este îndreptăţit să ne corecteze lucrarea. Şi nu este vorba despre o lucrare de tip examen, la şcoala, sau despre una ştiinţifică pentru doctorat, ci despre lucrarea vieţii, adică exact ceea ce omul a reuşit să construiască pe parcursul vieţii lui. Dacă la şcoală, lucrarea nu întocmea baremul stabilit de către profesor, elevul trebuia să resusţină examenul. Dacă doctorandul nu se prezenta în faţa comisiei cu o lucrare foarte bună, acesta încă putea avea suficiente ocazii să o facă, în anii ce vor urma.  
 
Dar ce te faci când te regăseşti chiar în faţa lui Dumnezeu, iar El în toată bunăvoinţa Lui, îţi studiază “lucrarea”? Poate veţi spune că în Biblie, Iisus este Cel care va judeca oamenii la Judecata de Apoi, şi nu Dumnezeu. Dar sunt şi alte religii care nu-L recunosc pe Iisus ca fiu al lui Dumnezeu. Din acest punct de vedere, ca să nu existe alte discuţii, propun să considerăm, generic, că Dumnezeu va face această judecată. Fie că se va întâmpla precum în religia creştinilor ortodocşi, ori că se va întâmpla precum consideră celelalte religii, în final, individul tot ajunge să sustină examenul vieţii lui. Evident, poate exista şi varianta să nu poţi repeta “examenul”, primind mai apoi verdictul necruţător. Întotdeauna există situaţii care se pot repara, dar şi numeroase situaţii care nu se mai pot repara. Aceasta poate fi genul de situaţie care nu se mai poate repara. Luând în considerare gravitatea acestui fapt, merită oare să ne asumăm veşnicia în Iad doar pentru neînsemnatele noastre plăceri pe Pământ? Vă las pe dumneavoastră să vă daţi răspunsul.  
 
Vedem în fiecare zi, pe strada, dar mai mult la televizor, oameni care nu au niciun fel de scrupule, gata oricând să calce pe toate cadavrele din lume doar pentru funcţie, bani şi putere. Nu este cazul să consideram că aceştia si-ar face vreodată griji despre Judecata de Apoi sau despre întâlnirea cu Iisus sau Dumnezeu. Aceste specimene de oameni, ce par uneori adevărate slugi ale diavolului, au ajuns precum maşinăriile de tipărit bani. Ei sunt setaţi să “producă” bani, acesta fiind primul şi ultimul lor obiectiv în viaţă. Nici familiie lor nu sunt puse mai presus de acest obiectiv, căci încet-încet aceştia le atrag cu ei în capcana răului nimicitor. Şi iată cum în faţa celui mai mare profesor, nu este loc de dat şpagă, căci nici Iisus şi nici Dumnezeu nu vor banii lor. Apoi, ce i-ar trebui bani lui Iisus? Poate doar să aibă ce să arunce pe jos şi să răstoarne tarabele precupeţilor necredincioşi. Dacă aici, pe Pământ, aceste specimene de oameni încă mai consideră că totul se poate rezolva cu bani şi şpagă, poate că la finalul vieţii lor, vor rămâne miraţi că nu mai pot cumpăra banii lor, nici viaţa, nici fericirea, nici sănătatea, nici accesul în Rai sau în Împăraţia Cerurilor. Şi cum toată viaţa au fugit de munca cinstita precum dracul de tămâie, tare m-aş bucura să aibă parte de muncă, măcar în viaţa de apoi.  
 
Poate că voi supăra pe mulţi, în special pe aceia care încă se îndoiesc de afirmaţia că nimic nu rămâne nerăsplătit (sau nepedepsit), mai devreme sau mai târziu, aici sau în altă parte, căci despre cealaltă categorie, “creatorii” de bani, sunt convis că aceştia nu îşi pierd timpul cu aceste eseuri filosofice (inutile din punctul lor de vedere). Poate că este mai bine aşa, căci altfel voi deveni mare duşman pentru prea mulţi. Mergeţi şi vedeţi-vă de banii vostri, căci noi oamenii de rând, avem acum alte preocupari!  
 
Paul Gheorghiu.  
 
Referinţă Bibliografică:
La judecata de apoi / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1398, Anul IV, 29 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!