CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Un rege fără regat
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cu toţii cunoaştem faptul că în lume există mai multe tipuri (unanim acceptate) de lideri şi conducători. Încă din antichitate, fie că era vorba despre împăraţi, regi, comandanţi militari, conducători ai Bisericii sau lideri spirituali, de fiecare dată, tipul de conducător era desemnat (oficial) de către diferitele forme de guvernare ale acelor timpuri, fără ca toţi oamenii să simtă un real ataşament faţă de respectivul conducător.  
  
Dar este oare cu putinţă ca toţi oamenii care te-au cunoscut, să te fi iubit, respectat şi apreciat, nu pentru că ai avut vreo funcţie mare de partid, nici pentru bogăţiile materiale ce le-ai deţinut sau pentru că ai fost conducătorul lor, cel peste noapte învestit? Să te fi apreciat ei, doar pentru faptul că, ajungând dintr-un motiv sau altul prin preajma ta, atât omul, cât şi animalul sau pomul, “recunosc” imensa ta iubire şi înţelepciune revărsată asupra a tot ceea ce te înconjoară? Odată atins acest nivel, tu devii regele. Este drept, un rege neoficial, fără regat. Fără regat pe Pământ, căci poate “în ceruri” tu vei conduce pe mulţi. Îi vei conduce dupe regulile tale, care nu întâmplator sunt parte a regulilor Divinitatii şi ale bunului simt, reguli care de mult timp nu mai sunt respectate pe Pământ.  
  
Mai conteaza oare că acest Pământ se duce cu totul de râpă? Privind de mult timp în jur, este simplu de înţeles că omenirea nu mai merge pe niciun drum. Nu mai are vreun sens, nici cap, nici coadă. Nici început, nici sfârşit. Totul este o imensă pierdere de timp pentru cei care demult nu mai meritau să trăiască pe aici. Se apropie oare timpul socotelilor, al vremurilor de sfârşit? Ne supărăm mereu că sunt tăiate pădurile chiar sub ochii nostri, că sunt poluate aerul şi apa, că numeroase războaie au loc, simultan pe Pământ, că multe orori şi atrocităţi se întâmplă pretutindeni doar de dragul ochiului dracului, pentru bani şi putere, dar oare Dumnezeu chiar nu “stie” ce se întâmplă pe aici? Este foarte greu de crezut. Poate că într-o zi, planeta noastră (dar si omenirea) va înceta să mai existe, lovită de zeci de bombe atomice lansate de câţiva conducători impulsivi sau de un asteroid de mari dimensiuni. Atunci, ce se va fi ales de tot ceea ce a existat până acum? Poate că tot ceea ce ne înconjoară acum, nici nu mai contează prea mult.  
  
Poate că Dumnezeu este gata “oricând” să creeze alt Pământ. Poate că ne aflăm cu toţii în stadiul final al evoluţiei spirituale, iar cât de curând va veni şi ziua judecăţii. Şi dacă Dumnezeu a sacrificat acest Pământ, fie chiar şi întregul Univers, doar pentru a putea da ocazia oamenilor, ca ei să evolueze spiritual? Poate că tot ceea ce se distruge pe aici, nici nu contează prea mult pentru Creator. Totul face parte din marele “joc”. Contează doar ceea ce au reuşit puţinii oameni să realizeze pe plan spiritual, evoluând printre greutăţile vieţii, dar reuşind mereu să respecte binele şi regulile Divinităţii, chiar şi atunci când credeau că totul este pierdut sau când considerau că prea mare este nedreptatea pe Pământ. Dar viaţa este nedreaptă “prin definiţie”, căci dacă ar fi fost dreaptă, niciun suflet nu ar fi putut evolua/involua spiritual. Probabil că legea lui Lavoisier, “nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă”, se aplică şi în acest caz, chiar şi atunci când întreaga materie se va risipi în neant, când doar esenta ei va mai exista sub o formă sau alta, poate chiar într-o dimensiune diferită.  
  
În încheiere, vă propun şi o forma mai filosofică, ca alternativă la legea lui Lavoisier: “viaţa este ca un joc de remi: la început, toate piesele sunt amestecate, apoi ele devin ordonate şi se clădesc imperii. La sfârşitul jocului, imperiile cad şi totul revine la forma iniţială”.  
  
Paul Gheorghiu.  
  
Referinţă Bibliografică:
Un rege fără regat / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1338, Anul IV, 30 august 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!