CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

Bine versus rău ... un război etern
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Este foarte uşor de intuit, uneori, că binele şi răul, deşi sunt stări/efecte aflate mereu în antiteză, ele sunt relative în funcţie de conjunctura şi punctul de vedere (subiectiv) al individului. Dacă ne referim la bine şi la rău (absolut), ca efecte văzute din punctul de vedere al Divinităţii, acestea ar deveni cu siguranţă un principal etalon la Judecata de Apoi, dacă am lua în calcul existenţa acesteia. Pe de altă parte, binele şi răul pot fi comparate cu două armate ce duc un război etern, atunci când toate energiile pozitive intră în conflict cu toate energiile negative. Ceea ce stă la baza oricărei energii generatoare de bine sau de rău, drept element catalizator, este gândul. Un gând malefic, negativ, poate genera foarte mult rău în lume, dacă cel ce îl generează are o capacitate crescută în a-l susţine un timp îndelungat. Pe de altă parte, cel care gândeşte întodeauna pozitiv, dorind cu consecvenţă propagarea binelui, acel om va putea contracara celelalte gânduri negative ce-l înconjoară mereu, echilibrând balanţa întâmplărilor, respectiv efectelor negative şi pozitive din lume. O astfel de persoană, va simţi întodeauna, în interiorul lui, că este un fel de “soldat al lui Dumnezeu”, iar dacă această simţire este consecventă, atunci persoana respectivă are toate şansele să beneficieze de o viaţă sănătoasă, armonioasă, înconjurată de iubire şi preţuire din partea celor din jur.  

Desigur, în această ecuaţie îşi fac apariţia, uneori, persoanele malefice, cele care deţin mai tot timpul gânduri negative, gata să distrugă oricând echilibrul fragil în lupta dintre bine şi rău. Iată că ajungem automat la întrebarea pertinentă: cum descoperim dacă o persoană din anturajul nostru este una malefică energetic? Odată ajunşi în apropierea acesteia, vom observa destul de uşor, că ne apar o sumedenie de probleme când suntem în preajma ei sau când avem vreo legatură cu aceasta. Este indicat să evităm contactul sau orice relaţie cu aceasta, pentru a ne păstra echilibrul fragil, precum şi energia pozitivă de care (încă) dispunem. Energia pozitivă (vitală), este o energie regenerabilă atunci când se creează condiţiile de fi regenerată. De exemplu, dacă un individ ajunge într-un mediu prielnic din punct de vedere al energiilor pozitive (de exemplu în natură), vom observa, că în timp (luni sau ani de zile), acesta îşi va crea un “stoc” de energie pozitivă. Acest stoc poate fi comparat cu bateriile unei jucării, încarcate la maxim. Dacă, în schimb, acel individ ar ajunge într-un loc cu energii negative (de exemplu o încăpere în care toată lumea se ceartă), acesta şi-ar consuma destul de rapid energia pozitivă. Atunci când energia pozitivă a unui individ va fi epuizată complet, mai întâi, individul începe să-şi piardă rezistenţa sistemului imunitar, apoi îmbolnăvindu-se rapid la organul cel mai sensibil din corp. Dacă aceasta stare, de extenuare energetică, durează mai mult de câţiva ani, şansele individului să se îmbolnăvească incurabil sunt foarte mari.  

Există, însă, şi o cale mai sigură de echilibrare energetică şi anume legătura permanentă a omului cu Dumnezeu, prin credinţă, precum şi aplicarea unei gândiri pozitive pe tot parcursul vieţii;acestea pot mări substanţial capacitatea de regenerare a energiei vitale, pozitive, a individului. Prin exerciţiu, în timp, omul poate dobândi un fel de “aură protectoare” împotriva tuturor necazurilor, iar aceasta devine, încet-încet, cartea de vizită (subconştinentă) a individului, ce va fi recepţionată (involuntar) de către ceilalţi. Se spune că preoţii cei mai curaţi spiritual şi cu o credinţă puternică în Dumnezeu, au o aură protectoare foarte mare, uneori existând cazuri când aceasta a fost măsurată de către specialişti în domeniu. În antichitate, oamenii au reuşit să îmblânzească animalele sălbatice, mai mult chiar, le puteau folosi şi la muncile grele. Această îmblânzire, se făcea de multe ori instantaneu, prin puterea minţii şi aura protectoare pentru a stăvili şi controla instinctele animalelor sălbatice.  

Chiar şi la scara cosmică, putem observa lupta simbolică dintre bine şi rău, atunci când forţele care îndepărtează galaxiile unele de altele, sunt echilibrate de acele energii care ţin toată materia laolaltă, nelăsând-o să se dezintegreze în Univers. Pe Pământ şi în viaţa cotidiană, haosul şi răul sunt asociaţi, pentru că răul se dezvoltă rapid într-o stare de haos, iar la rândul lui, răul generează haos. Dacă ne referim la bine şi la rău ca la două stări în continuă antiteză şi într-un conflict continuu, atunci cele două “forţe” ar trebui să fie, cel puţin teoretic, într-un echilibru perfect. În cinematografie, se caută necontenit prezentarea situaţiei în care binele învinge răul, dar dacă s-ar întâmpla acest lucru şi în realitate, atunci răul ar fi fost, demult, eradicat. Pe de altă parte, cele două forţe sunt complementare, pentru că niciuna nu ar avea sens fără cealaltă.  

Dacă studiem viaţa unui om, de la naştere până la moarte, vom constata că în anumite momente (cheie) din viaţă, acesta a avut parte de numeroase momente foarte grele, care, însă, au dus mai apoi către o stare de bine prelungită sau definitivă. Alţii au avut parte de “bine” când au câştigat la Loto sau au moştenit o avere peste noapte, dar, apoi s-a instalat răul, cheltuind toţi banii copilăreşte, iar în câţiva ani au înnebunit, nefiind pregătiţi să aprecieze şi să gestioneze sumele imense de bani. Un bun prieten de-al meu, pasionat de şah, îmi spune de fiecare dată că preferă să joace cu piesele albe, acestea simbolizând binele, iar piesele negre simbolizând răul; cum prietenul meu doreşte ca binele să învingă, accept de fiecare dată să joc cu piesele negre, lăsându-i plăcerea de a comanda “soldaţii binelui”, spre o eventuală victorie, finală. În cazul unei partide de şah, dacă am considera-o „lupta dintre bine şi rău”, observăm că cele două „armate” au, totuşi, puteri egale; însă modul de utilizare al acestor resurse poate destabiliza echilibrul acestora, stabilind cine iese câştigător. Chiar dacă ceea ce se dovedeşte a fi “bine” pentru unii, este, de fapt, „rău” pentru alţii, cred că fiecare dintre noi, simte cumva în sufletul lui, ce este „bine” şi ce este „rău”. Dar, de fiecare dată, nu mintea omului este cea care poate face cel mai bine diferenţa, ci doar conştiinţa acestuia...  

Paul Gheorghiu.  

Referinţă Bibliografică:
Bine versus rău ... un război etern / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1173, Anul IV, 18 martie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!