CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

La marginea nebuniei
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„somnul, 
  
somnul ... 
  
doar atât! 
  
fără vis 
  
fără trezire... 
  
lovituri ce m-au răpus 
  
au rămas doar amintire... 
  
când durerea grea a vieţii, 
  
în tăcere o ascult, 
  
mă topesc în bezna morţii 
  
şi strâng ochii şi mai mult...” 
  
(anonim) 
  
Te trezeşti şi nu ştii de ce o faci...Îţi plimbi privirea prin casă şi totul ţi se pare străin, din nou. Ferestrele sunt tot aceleaşi pe care le ştii, soarele, tot pe acolo te inundă în fiecare dimineaţă, îţi mângâie pleoapele, în jurul tău totul pare la fel ca ieri, ca alaltăieri, ca acum o veşnicie...dar tu eşti conştient, chiar mai mult decât ai vrea, chiar mai mult decât trebuie, că nimic nu mai e la fel, că nimic nu va mai fi la fel, niciodată. 
  
Îţi doreşti să dormi mai departe, să dormi la nesfârşit, dar te gândeşti că această dorinţă seamănă izbitor cu dorinţa morţii. Tu nu vrei să mori, însă simţi că nu mai poţi trăi. Eşti blocat între două lumi, ca în spatele unui geam oglindă. Realitatea prin care respiri îţi pare o celulă îngustă în care se află doar patul tău, patul tău transformat, chiar de tine, într-o maşină a timpului. Te aşezi comod, închizi ochii şi pleci oriunde vrei să fii. Visele, care nu sunt vise, te eliberează, te duc acolo unde ai vrea să te afli... şi chiar reuşeşti să ajungi, pentru că doar sufletul tău eşti tu, cel adevărat...iar sufletul ţi-e dintotdeuna liber, nemuritor. 
  
Doar că somnul nu ţi-e suficient... niciodată nu e... Şi vine mereu dimineaţa... Te trezeşti în celula ta, în spatele geamului oglindă... De acolo poţi privi lumea din apropierea ta... Cineva îţi spune „bună dimineaţa”, te invită la o cafea, cineva te întreabă ce faci, dacă ai visat ceva, dacă ţi-e bine... Tu taci, taci pentru că ţi se pare că de-abia acum dormi, că eşti în visul altcuiva, doar un personaj secundar distribuit într-in rol auxiliar dintr-un film cu buget modest. Nu e filmul tău, nu e despre tine. Îţi joci rolul pentru care ai fost selectat de regizor. Zâmbeşti, zici că eşti bine, repeţi replicile scenariului, te îmbraci cu hainele primite, mănânci, bei, respiri artistic. E doar un rol, te gândeşti mereu... unul ca multe altele prin care ai trecut de-a lungul eternităţii. Un rol pe care ţi l-ai ales, de fapt, singur, atunci când ai decis să renaşti. 
  
Acum, te întrebi, retoric, de ce ai ales aşa...Desigur, nu poţi nega raţiunea alegerii, dar ai pierdut între timp răspunsul, scopul, lecţia pe care trebuie să o înveţi. Vrei să afli, încerci să te întorci în tine, la acel punct în care toate deciziile luate au un sens, o explicaţie... dar te izbeşti de ziduri peste care ţi-e cu neputinţă să te caţeri. Constaţi, dezamăgit, din nou, că eşti blocat în tine însuţi, sau că entităţile superioare nu îţi dau acces înlăuntrul tău. 
  
Ţi-au parolat memoria, ţi-au parolat viaţa. Poate e spre binele tău, poate încă nu ai dreptul să ştii cine eşti cu adevărat sau, poate, chiar asta îţi este lecţia. Alegerea... Cea mai grea alegere din această viaţă. 
  
Liberul tău arbitru e cel care, probabil, trebuie să decidă ce cale trebuie să urmezi. 
  
Nu vrei să răneşti pe nimeni, nu vrei să faci pe nimeni să sufere, dar de fapt, chiar şi autoizolat în carcera minţii tale, sau tocmai de aceea, faci pe toţi cei dragi să sufere cumplit. 
  
Şi zilele trec, una după alta... simţi că iubirea, răspunsul tuturor întrebărilor, tocmai pe tine, te lasă rătăcit, pe un no man’s land arid. 
  
Numeri iar şi iar secundele zilei, în aşteptarea nopţii, în aşteptarea somnului eliberator de tine. 
  
Patul şi visele... sunt tot ce ai, tot ce mai contează. Şi dormi...şi dormi... 
  
„Je suis malade” ....în noaptea priveghiului propriului suflet... 
  
Referinţă Bibliografică:
La marginea nebuniei / Păpăruz Adrian : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1902, Anul VI, 16 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Păpăruz Adrian : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Păpăruz Adrian
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!